Laatste nieuws
16.48‘PSV jaagt op jonge verdediger van KAA Gent, krijgt van ‘half Europa’ concurrentie’
16.45Slot-gekte in Engeland: Sky Sports meldt zich bij spelersbus Feyenoord
16.44Update: Argentijnse legende Tévez verlaat ziekenhuis na vermeende hartproblemen
16.37El Ahmadi tipt Feyenoord over Slot-opvolger: 'Die kan in de absolute top werken'
16.37Bondsarts Goedhart laat Nederland opgelucht ademhalen: De Jong haalt het EK
16.32Babel gaat in op eventuele terugkeer bij Ajax: 'Die initiatieven zijn goed'
16.25'Milanese derby om Zirkzee, vertrek Allegri dure grap voor Juventus'
16.23Kroes krijgt complimenten van Ajax-icoon: 'Heeft hij altijd al laten blijken'
16.22Engelse media wachten Slot op bij Feyenoord-bus: coach komt met gortdroog antwoord
16.12FC Twente verslaat Almere City ook in besloten oefenduel
16.10'Door terugkeer van Kroes tekent Potter op één voorwaarde gegarandeerd bij Ajax '
16.10Kroes gaat verder bij Ajax, niet als algemeen directeur maar als technisch directeur
15.57Arne Slot live op Sky Sports; Engelse journalist moet worden geweerd
15.50KNVB-arts laat Koeman opgelucht ademhalen: 'Geen reden dat hij het EK niet haalt'
15.50Terugkeer Kroes met blijdschap ontvangen in Amsterdam: 'Zeer verstandige keuze'
15.40Koeman krijgt zijn zin: landen mogen 26 spelers meenemen naar EK
15.38Akpom noemt naam van ideale trainer voor Ajax: ‘Maar hij lijkt me niet haalbaar’
15.30Van Praag stelt mening bij en neemt Kroes terug: 'Zijn niet doof voor geluiden om ons heen'
15.30Waar zijn de spelers van het bekerwinnende FC Groningen in 2015 gebleven?
15.25Alex Kroes terug bij Ajax als technisch directeur: ‘Wij zijn niet doof voor de geluiden om ons heen’
15.20KNVB gaat uit van EK-deelname Frenkie de Jong
15.15Alex Kroes keert in andere functie terug bij Ajax
15.15Ajax komt met groots nieuws: Kroes keert in nieuwe rol terug in clubbestuur
15.15Barcelona bevestigt: Xavi blijft toch na eerder aangekondigd vertrek
15.01Alex Kroes keert terug bij Ajax
15.01Kroes keert terug bij Ajax
15.00'Lijstje met Slot-opvolgers ligt klaar: voornamelijk buitenlandse kandidaten'
15.00Bekerwinnaar Feyenoord wil PSV-feestje uitstellen: pak €50 bij winst op Go Ahead!
14.57Nagelsmann slaat terug: 'Ik heb geen steek gevoeld'
14.47'Potter veegt eerste Ajax-bod van tafel: partijen financieel ver uit elkaar'
14.45De stal van Heurelho Gomes: hoe PSV kan profiteren
14.38Graham Potter veegt eerste voorstel van Ajax resoluut van tafel
14.34Graham Potter veegt eerste Ajax-bod van tafel: salaris komt niet in de buurt van zijn eisen
14.31D-Day voor Ajax: wat kan het crisisberaad rond Alex Kroes voor gevolgen hebben?
14.25VP-voetbalkantine: 'Aanblijven Xavi is voor beide partijen de beste beslissing'
Resultaten x
Binnenland

Interview Matthijs de Ligt: "Als fan al ervaren hoe mooi Champions League is"

Twee wedstrijden is Ajax verwijderd van de groepsfase van de Champions League. Dinamo Kiev is de laatste horde op weg naar het miljardenbal. Matthijs de Ligt (19) hoopt dat Ajax na acht jaar weer eens via de Play-offs het hoofdtoernooi bereikt. Toen gebeurde dat ook tegen Dinamo Kiev en was De Ligt elf jaar en toeschouwer. Nu staat hij als aanvoerder op het veld.
15-08-2018 10:09 door

2-1 won Ajax in augustus 2010 van Dinamo Kiev. Doelpunten van Luis Suarez en Mounir El Hamdaoui. In Kiev was het een week eerder 1-1 geworden. Het was de laatste keer dat de Amsterdammers via de voorrondes van de Champions League de groepsfase wisten te bereiken. Ajax plaatste zich als kampioen van Nederland in 2011, 2012, 2013 en 2014 voor de groepsfase, maar in de jaren erna ging het mis tegen Rapid Wien, FK Rostov en OGC Nice.

Extra stimulans

Hechtdraadjes steken uit zijn rechter wenkbrauw, zweetparels op zijn voorhoofd en moddervlekken op zijn broekje. Matthijs de Ligt staat na de overwinning op Standard Luik (3-0) in de mixed zone van de Johan Cruijff ArenA de media te woord in zijn wedstrijdtenue. Douchen doet hij straks, vertelt hij. Na twee overwinningen op Sturm Graz (2-0 en 1-3) en een gelijkspel in Luik (2-2) is Ajax na de thuiszege op Standard Luik weer een stap dichter bij het grote doel: de groepsfase van de Champions League. De Ligt wil daar via Dinamo Kiev erg graag naartoe.

"In de groepsfase van de Champions League spelen met Ajax is voor mij ook een extra stimulans om te blijven", aldus De Ligt, die al eens werd gelinkt aan Bayern München en FC Barcelona, tegen ELF Voetbal. "Als jonge jongen droom je van de Champions League en van dat liedje. Dat liedje heb ik al zo vaak gehoord in het stadion, als toeschouwer. Ik wil die hymne ook op het veld horen. Je merkt dat Europese avonden ook iets speciaals doen met supporters. Dat heb ik zelf ook ervaren. Ik weet nog dat ik als fan de thuiswedstrijden van Ajax met Barça en Manchester City zag. Ik had geen stem meer over na die wedstrijden. Dat waren onvergetelijke avonden. Net als in 2010 tegen Kiev."
 

Jonge captain

Hij woont nog bij zijn ouders en moet er niet aan denken om in Amsterdam te wonen, veel te druk, vindt De Ligt uit Abcoude. Vroeger werd hij bij FC Abcoude 'Dikkie' of 'Bolle' genoemd, vertelde hij zelf in interviews. Toen De Ligt door Ajax werd gescout moest hij eerst even langs bij een diëtiste. Inmiddels is hij afgetraind, heeft benen als boomstammen, is aanvoerder van Ajax, Oranje-international en de Europese top heeft hem in het vizier. Oud-Ajacied Barry Hulshoff is z'n mentaal begeleider en vertrouwenspersoon en Mino Raiola is z'n zaakwaarnemer.

Tegen Standard Luik kopte De Ligt Ajax dinsdagavond in minuut 34 naar 2-0. De hechtingen in zijn wenkbrauw en de pleister daar bovenop, na een botsing met Heracles Almelo-keeper Janis Blaswich afgelopen zaterdag, bleken geen belemmering. "Ik heb vorig seizoen maar drie keer gescoord, dat vond ik te weinig voor iemand met mijn kopkracht. Nu sta ik inmiddels op twee, na mijn goal tegen Heracles. Dat gaat de goede kant op. Ik hoop op deze manier nog belangrijker te worden voor het team, al sta ik in eerste instantie als verdediger op het veld om mijn verdedigende taken uit te voeren en te coachen en organiseren van achteruit."



Apart vindt hij De Ligt het niet om aanvoerder van Ajax te zijn terwijl hij ploeggenoot is van ervaren spelers als Klaas-Jan Huntelaar, Lasse Schöne, Dusan Tadic en Daley Blind. "De trainer heeft mij een bepaalde verantwoordelijkheid gegeven, maar er zijn nog meer jongens die verbaal en non-verbaal aanwezig zijn. We zijn daarin niet alleen afhankelijk van één of twee spelers. Met nieuwe, ervaren jongens als Daley en Dusan erbij merk je wel dat er iets verandert in de kleedkamer. Zij spelen allebei al jaren op een hoog niveau en weten ook wat er wordt gevraagd in de top. Hun ervaring kunnen we nu mooi gebruiken. En de jonge jongens kunnen er ook veel van leren. Ik ook. Ik praat veel met de ervaren spelers en neem hun tips en adviezen mee voor mijn eigen ontwikkeling. Luisteren vind ik een kunst. En die mannen luisteren ook weleens naar mij, haha."

Genieten

Tegen het einde van het duel met Standard Luik genoot De Ligt van de sfeer in de Johan Cruijff ArenA. Het deed hem even denken aan die Champions League-avonden waarin hij als toeschouwer zijn keel schor schreeuwde. "De sfeer was als vanouds. Geweldig en mooi om zo mee te maken. Dat de sfeer tijdens Europese avonden anders is dan tijdens een competitiewedstrijd als tegen Heracles ligt ook vooral aan ons. Door goed te spelen krijgen wij het publiek mee, zoals vanavond weer. Als we zo slap spelen als tegen Heracles heeft dat ook invloed op het publiek."

"We hebben twee jaar geleden in de Europa League gezien hoe trots de stad Amsterdam en de fans op ons kunnen zijn als we ver komen. Het worden wel zware wedstrijden tegen Dinamo Kiev. Clubs uit het Oostblok spelen vaak gedisciplineerd en dynamisch. We zijn er zeker nog niet, maar als fan heb ik al meegemaakt hoe mooi de Champions League-avonden kunnen zijn, nu wil ik dat soort avonden ook op het veld beleven. Maar nu eerst komend weekend naar VVV-Venlo, dat duel moeten we zeker niet als een tussendoortje zien. We moeten daar winnen en kunnen daar ook een signaal afgeven aan Kiev", besluit De Ligt.
 




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <