Laatste nieuws
05.35Pijnlijke verspreking Johan Derksen zorgt voor hilariteit bij Vandaag Inside
01.03Matthijs de Ligt: "Ik denk vaak na over een terugkeer"

Gisteren

23.55Mooi: Berghuis doet belofte aan zieke Ajax-fan
23.45Vardy Party: Leicester viert succes acht jaar later wéér voor televisie
23.35'Bayern maakt enorm bedrag vrij voor toptransfer Leverkusen-ster in 2025'
23.28Unicum: veelbesproken De Mil handhaaft zich met tweede club in Pro League
23.25Arda Güler is de held van Real Madrid op moeizame avond in San Sebastián
23.20Leicester keert terug in Premier League door afstraffing Leeds
23.20B-garnituur Real wint dankzij scorende basisdebutant en is bijna kampioen
23.15Mondeling akkoord tussen Feyenoord en Liverpool: droomtransfer Arne Slot bijna rond
23.13Real Madrid kan titel nauwelijks nog ontgaan, Crysensio Summerville verprutst eerste promotiekans met Leeds United
23.10Leicester City kan promotie naar Premier League niet ontgaan na verlies Leeds
22.58B-team Real Madrid rekent af met Real Sociedad, titel bijna binnen
22.57Güler helpt Real Madrid bij basisdebuut in LaLiga aan zege
22.55Leeds gaat op de slachtbank, Leicester keert terug naar Premier League
22.55Britse media: 'Liverpool betaalt minimaal 9 miljoen voor Slot'
22.55Tilburgs feestje verpest: (nog) geen promotie Willem II na gelijkspel
22.40Groningen koestert punt in KKD-kraker: 'Zijn nog vol in de race'
22.25'Liverpool en Feyenoord akkoord over transfersom Slot, deal snel beklonken'
22.25Feyenoord ontvangt gigantisch bedrag van Liverpool voor Arne Slot
22.22Namen Giménez en Taylor vallen in Italië
22.22Namen Santiago Giménez en Kenneth Taylor vallen in Italië
22.18Fabrizio Romano meldt: "Arne Slot naar Liverpool"
22.07Jong Ajax speelt thuis gelijk tegen Roda JC
22.05Liverpool en Feyenoord bereiken mondeling akkoord over transfer Arne Slot
22.05Roda JC profiteert niet van remise bij kraker Willem II - FC Groningen
22.02Keuken Kampioen Divisie stevent af op spannende ontknoping
22.00'Feyenoord en Liverpool akkoord: Slot krijgt droomtransfer'
22.00Willem II grijpt naast eerste kans op terugkeer naar eredivisie na remise tegen Groningen
21.57Willem II moet promotiefeest uitstellen na gelijkspel in kraker
21.57Roda JC maakt dure misstap, FC Dordrecht vergeet te profiteren
21.57Roda begaat bij Jong Ajax cruciale misstap in strijd om directe promotie
21.55Willem II wint niet van FC Groningen en moet promotiefeest uitstellen
21.52Willem II moet feest uitstellen, maar houdt beste promotieperspectief
21.52VI Live: Willem II moet promotiefeest uitstellen
Resultaten x
Binnenland

Interview Kjell Scherpen: "Ik zat als jonge jongen al op de tribune bij FC Emmen"

Mede door uitstekend keeperswerk van Kjell Scherpen (18) beleefde FC Emmen vorige week tegen ADO Den Haag een Eredivisiedebuut om niet te vergeten. De boomlange goalie onderscheidde zich met enkele knappe reddingen, waardoor zijn ploeg de overwinning over de streep kon trekken. ELF Voetbal sprak uitgebreid met de doelman.
17-08-2018 07:25 door Tim Beck

De dagen na zijn heldenoptreden in Den Haag waren hectisch, beaamt Scherpen. Na de wedstrijd tegen ADO crashte zijn telefoon haast van de vele berichten die hij ontving. “Het was heel de zondag nog erg druk. Vrijwel iedereen uit het dorp Emmen heeft wel iets van zich laten horen. Daarnaast heb ik veel positieve berichten ontvangen via sociale media. Ik ben nu bekend geworden voor de mensen.”

Eén uitspraak sprong er wat betreft Scherpen uit. FOX Sports-analyticus Gertjan Verbeek noemde hem de toekomstige keeper van het Nederlands elftal. Een mooi compliment, maar tegelijkertijd kan het ook als extra druk worden ervaren. Niet door Scherpen. “Ik kan daar goed mee omgaan. Over het algemeen ben ik een rustige jongen, die alles op zich af laat komen. Ik kan randzaken makkelijk van me af laten glijden.”

Dat bleek toen hij afgelopen zondag even over twaalf het veld opliep. Er was wat gezonde spanning, maar de nervositeit verloor het innerlijke gevecht van de motivatie om zijn kwaliteiten te tonen. “Ik had goed geslapen, rustig ontbeten en een goede warming-up gedraaid. Alles verliep naar behoren. Toen we in de tunnel stonden had ik vooral zin om te beginnen. Na de zege was er op de terugweg veel gezelligheid. In de bus werd er een klein feestje gehouden met muziek, meezingers van onder anderen André Hazes. Het was een speciale dag en ik heb er intens van kunnen genieten.”

AZ & Ajax

Hoewel Scherpen indruk maakte tegen ADO Den Haag, heeft trainer Dick Lukkien nog geen uitsluitsel gegeven over de plek onder de lat voor de rest van het seizoen. “Het zal aan mezelf liggen. Als ik het niveau van afgelopen zondag haal, dan zie ik weinig reden om te wisselen. Ik moet het gewoon laten zien. Dat kan de komende weken met wedstrijden tegen AZ en Ajax. Te beginnen in een uitverkocht huis tegen AZ komende zondag. We kunnen onze borst natmaken, want zij hebben een hele goede ploeg. Er zal veel aanvallende dreiging zijn en hopelijk kan ik me dan weer onderscheiden.”

Veel bekenden van Scherpen zullen de tribune tegen AZ vullen, want hij geldt als een kind van de club en dorp. “Ik kom regelmatig bij de Jumbo en dan kom ik altijd wel minimaal één bekende tegen. Het is extra mooi om als eigen jongen te spelen voor FC Emmen. Ik woon op vijf minuten fietsen van het stadion. Al ga ik wel met de auto als het regent, haha. Ik begon met voetballen bij VV Emmen, dat pal naast de profclub ligt. Al snel mocht ik bij de FC trainen, waardoor we seizoenkaarten van de club kregen. Ik zat als jonge jongen al op de tribune.”

Bij de amateurs van Emmen begon Scherpen nog als veldspeler. Zijn keepersloopbaan werd zo’n twee jaar later op de klassieke manier in gang geschoten: in de F1 bij VV Emmen was er geen vaste keeper, waardoor er telkens gewisseld moest worden. “En ik vond keepen eigenlijk heel leuk en op een gegeven moment wilde ik daarom niets anders meer. Vanaf toen ben ik niet meer weggeweest onder lat. Niet veel later werd ik gescout door de proforganisatie. In de loop der tijd is er wel interesse geweest van grotere clubs. In de D’tjes meldden bijvoorbeeld sc Heerenveen en FC Twente zich en later was er nog wel sluimerende interesse, maar dat werd nooit concreet. Ik wilde bovendien zo snel mogelijk bij het eerste van FC Emmen onder de lat staan.”

Een fraaie redding tegen ADO Den Haag

Sportieve familie

Scherpen komt uit een sportieve familie. Pa voetbalde vroeger ook bij FC Emmen, als aanvallende middenvelder, terwijl ma een tijdlang keepster was van het Nederlands handbalteam. “Die kon op zich ook wel een balletje tegenhouden”, vertelt Scherpen lachend. “Ik heb het beste van beiden meegekregen. M’n pa geeft vaak advies. Hij zegt dan: ‘je moet lekker jezelf blijven en gewoon je ding blijven doen.’ En zo simpel is het eigenlijk ook.”

Met zijn 2.04 meter heeft Scherpen al een streepje voor op menig Eredivisiekeeper. ‘Die lange’ of ‘die totempaal’ waren de termen die na de wedstrijd in Den Haag door ploeggenoten werden gebruikt. “Vooral in de B-junioren bleef ik maar groeien. Je hoort dan vaak dat het gepaard gaat met groeipijn, maar dat was bij mij gelukkig niet het geval. In het dagelijkse leven is het soms wel lastig, vooral met het kopen van kleding. Maar ook daar leer je mee leven.”

In het voetbal ziet Scherpen zijn lengte als een groot pluspunt, al is het soms als keeper best handig als je iets kleiner bent. “Lamprou is bijvoorbeeld niet heel groot, maar wel razendsnel op de grond. Ik ben er flink mee bezig geweest om dat te ontwikkelen. En nog steeds. Dan worden er een paar ballen net naast of onder me geschoten, waardoor ik snel naar de grond moet. Door mijn lengte heb ik een groot bereik, maar als ik daarin nog iets explosiever word, dan zal ik nog meer ballen pakken.”




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <