Laatste nieuws
23.15PSV'er reageert verbaasd op lof: 'Heeft Van Basten dat gezegd?'
23.15Cor Adriaanse: 'Kans op zijn vertrek bij Feyenoord is fifty-fifty'
23.05'Barça vol vertrouwen: Frenkie én Pedri dan weer op het veld'
23.05Esmee Brugts met Barcelona door in Champions League, Nederlanders tegenover elkaar in Franse halve finale
23.00PSG pakt laatste plek in halve finale Champions League
23.00PSG completeert deelnemersveld halve finale Champions League
22.55Vandaag Inside brandt geblesseerde Ajacied af: 'Niemand mist hem'
22.53Xabi Alonso wil in Duitsland blijven; nieuwe topkandidaat Liverpool lijkt bekend
22.45'Bayern en Liverpool geven strijd om felbegeerde Alonso op'
22.44Derksen trekt harde conclusie over Ajax-speler: ‘Kost één miljoen per wedstrijd’
22.35Kökçü in genade aangenomen bij Schmidt: ‘Dit is nooit zijn intentie geweest’
22.33Leicester City ontslaat coach vanwege relatie met speelster, Sarina Wiegman wil strengere regels: ‘Dit is niet gezond’
22.32Leicester City ontslaat coach wegens vermeende relatie met speelster
22.15'Liverpool geeft droommanager op, kamp-Lobotka flirt met Barça'
22.11Feyenoord lanceert documentaire ‘Kind van Zuid’ over Lutsharel Geertruida
22.05‘Als Slot naar Ajax gaat is hij zijn leven niet zeker, en zijn familie ook niet’
22.05Verenigd Koninkrijk waarschuwt fans Engeland en Schotland voor Duits bier
21.55Bayern-directeur slaat terug naar Davies: 'Ik kan niet wachten tot Sint-juttemis'
21.30'Geluk bij een ongeluk' voor PSV: 'Dreiging van snelle transfer is weg'
21.25Half miljoen Britse voetbalfans krijgen waarschuwing in aanloop naar EK 2024
21.10Voormalig Groningen-spits gaat door het stof na 'pijnlijk misverstand'
21.10Strand Larsen zegt sorry tegen Celta-fans: 'Dit misverstand doet mij pijn'
21.00'Ik ben te vroeg gestopt, maar wij hielden van het leven naast het voetbal'
20.55Brugts met Barcelona naar halve finales Champions League na overtuigende zege op SK Brann
20.46FC Barcelona-trainer Xavi is leugens zat en klaagt twee journalisten aan
20.45‘Ajax houdt PSV-target Debast in de gaten, maar ondervindt stevige concurrentie’
20.45Feyenoord strikt sponsor uit Qatar voor miljoenendeal
20.40Steun voor veroordeelde Brenet: 'Voetballers zijn ook maar gewoon mensen'
20.36Brugts helpt titelhouder Barcelona naar halve finale CL
20.33Deens talent ging ook op proef bij Man United: 'Maar Ajax is het beste voor mij'
20.31Stiefzoon Patrick Kluivert: ‘Mensen noemen Clarence Seedorf homofoob, maar...’
20.30Mauro Júnior: 'Iedereen weet dat ik heel blij ben dat ik PSV'er ben'
20.21'Opnieuw blessure voor Jordan Henderson'
20.15John van 't Schip volgend seizoen definitief geen hoofdtrainer van Ajax
20.07Concurrent Maatsen mist restant seizoen, straf voor Den Bosch-fans
Resultaten x
Binnenland

El Mahdioui brak niet door in Amsterdam: “Ik ben goed genoeg voor Ajax 1”

Aschraf El Mahdioui is terug op de radar. De verdedigende middenvelder werd bij Ajax uitgroepen tot talent van de toekomst. Maar na het vertrek van Wim Jonk ging het bergafwaarts met El Mahdioui en vertrok hij na een weinig succesvolle periode bij ADO Den Haag naar het buitenland. Bij AS Trencin laat hij als aanvoerder zien dat hij het voetballen zeker nog niet verleerd is. ELF Voetbal sprak met hem over Wim Jonk, een gebrek aan vertrouwen bij Jong Ajax en ADO én het leven in Slowakije.
26-08-2018 07:19 door Krist Stoelwinder

Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Chris Eriksen, Davy Klaassen en Aschraf El Mahdioui werden allemaal verkozen tot talent van de toekomst. Eerstgenoemden werden sterkhouders in Ajax 1 en vertrokken uiteindelijk naar een topcompetitie. Terwijl El Mahdioui het eerste van de Nederlandse recordkampioen nooit haalde en inmiddels in Slowakije voetbalt. “Dat is inderdaad opvallend. Maar er zijn genoeg spelers die via een omweg de top halen. Hopelijk voeg ik me bij dat rijtje.” Bij de geboren Amsterdammer is het heel duidelijk: of de trainer ziet het heel erg in hem zitten, of hij ziet er al vanaf het begin niks in. “De ene coach keek naar mijn sterke punten, de andere alleen naar mijn zwakke.”

Wim Jonk

Een kleine vier jaar geleden imponeerde de onder 19 van Ajax tegen de leeftijdsgenoten van PSG. Op 18 september 2014 werden de Fransen met 6-1 verslagen. Belangrijkste linie aan de kant van de talentvolle Amsterdammers? Het middenveld met Donny van de Beek, Aschraf El Mahdioui en Abdelhak Nouri. De zogeheten jeugdwatchers waren lovend: het middenveld van Ajax deed denken aan het middenveld van FC Barcelona met Xavi, Sergio Busquets en Andres Iniesta. Het snelle combinatiespel was een lust voor het oog. “Het was een prachtige tijd. We hadden een heel sterk team en voelden elkaar perfect aan”, blikt El Mahdioui terug.

De ploeg barste van het talent en had met Wim Jonk een enthousiaste hoofdtrainer. “Een toptrainer in wording denk ik. Hij was heel erg met ons bezig en maakt ons als selectie echt beter. Mijn band met hem was heel goed.” Dat is een understatement. Jonk en El Mahdioui hadden een klik. “Hij zag het heel erg in mij zitten, dat sprak hij ook uit. Dat gaf me veel vertrouwen. Jonk heeft me echt beter gemaakt.” Het kwam voor het talent dan ook als een grote schok dat de volgeling van Johan Cruijff uit de hoofdstad moest vertrekken. “Ik begreep er niks van en vond het erg jammer. Ik begrijp best dat het voor veel supporters van Ajax balen was. Jonk is namelijk echt een heel goede trainer die de talenten echt beter maakte. Ik heb nog altijd goed contact met hem en hoop dat hij de absolute top als trainer haalt. Hij heeft het in zich.”

Kenners noemen het vertrek van Jonk als een belangrijke reden voor de stagnering van de ontwikkeling van El Mahdioui. “Het was zeker niet leuk voor mij, maar ik weet niet of het dé reden is waarom ik niet ben doorgebroken bij Ajax.” Een ander belangrijke factor is volgens de volgers het duo Jaap Stam en Andries Ulderink. “Zij waren de coaches van Jong Ajax toen ik daar kwam te spelen. Van aanvoerder van Ajax onder 19 werd ik tribuneklant bij de beloften. Eigenlijk al vanaf het begin. Dat was moeilijk. Ze zagen het niet in me zitten.

Focus

El Mahdioui keek vanaf de bank toe hoe Pelle Clement zijn positie innam. Een speler die de jeugd doorliep als buitenspeler. “Dat was wel bijzonder. Maar met Pelle heb ik absoluut geen probleem, we hebben elkaar altijd feilloos aangevoeld in het veld en hadden ook er buiten een goede band.” In de sporadische minuten die hij kreeg maakte El Mahdioui een goede indruk. “Maar ik mocht nooit blijven staan. Dat was wel moeilijk te begrijpen. Ik deed er alles aan om te mogen spelen en ik presteerde best goed. Maar er was niet tegen te vechten. Dan moet je verder kijken.” Ondanks dat hij niet doorbrak denkt El Mahdioui dat hij kwalitatief gezien niet tekort kwam. “Ik ben goed genoeg voor Ajax 1.”

Het voormalig talent van de toekomst trok naar Den Haag en begon daar overtuigend. “Ik kreeg van Zeljko Petrovic te horen dat ik rustig gebracht ging worden, maar dat mijn kansen zouden komen. Dat gebeurde ook en ik kreeg uiteindelijk een plaats in de basisopstelling. Het ging lekker en ik had een goede band met de trainer. Hij zag het in me zitten en was er mee bezig om me beter te maken. Daar ben ik hem heel erg dankbaar voor.”

Maar Petrovic werd ontslagen vanwege de teleurstellende resultaten. “Vlak voor het cruciale duel met Go Ahead Eagles werd Alfons Groenendijk de trainer. Hij greep in en zette me op de bank samen met Nasser El Khayati. Ik kreeg geen kansen meer en Groenendijk sprak niet met me. Dat vond ik wel jammer, want ik denk wel dat het een goede trainer is.” Het is een verschil met Jaap Stam en Andries Ulderink. “Zij gaven me misschien geen kansen in de basis, maar hadden wel voortdurend contact met me en probeerden me beter te maken. Ze wilden me helpen. Ik heb dan ook absoluut geen hekel aan ze.”

El Mahdioui vertrok naar Slowakije en presteert daar uitstekend. “Het gaat lekker en ik heb het goed naar mijn zin. Ik ben hier volledig met voetbal bezig, want verder is hier weinig te doen. Het is niet zo dat ik zeg: ‘ik ga eens even lekker een dagje weg.” Maar daar is de captain van Trencin niet ontevreden mee. “Het zorgt ervoor dat de focus alleen op het voetbal gericht is. Presteren met de club, beter worden als voetballer en uiteindelijk een mooie stap maken.”




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <