Resultaten x
Binnenland

Dit is de omweg naar het EK voor Jong Oranje

Hornby. De naam is bekend van de Engelse schrijver Nick Hornby, een Angelsaksische tegenhanger van onze eigen Herman Koch. Hornby is in voetbalkringen bekend om zijn autobiografische meesterwerk Fever Pitch, het boek over zijn relatie met Arsenal was het startschot voor veel meer voetballiteratuur. De man heeft nog wel meer geschreven.
12-09-2018 07:00 door Jan Willem Spaans

Het bekendste werk heet About a Boy, een vertelling met in de hoofdrol een puber die zich als volwassen vent gedraagt. Met een beetje fantasie werd die rol dinsdagavond op de Vijverberg door een andere Hornby vertolkt: Fraser Hornby, spits van Jong Schotland die met twee goals de voorlaatste spijker in de doodskist van Jong Oranje ramde. De Schotten wonnen in Paisley al met 2-0 van de Nederlanders en deden dat hier nog eens dunnetjes over: 1-2. Volgens keuzeheer Erwin van de Looi is het over, daar heeft-ie in principe gelijk in. Theoretisch kan het nog, ELF Voetbal zocht uit hoe.

12 oktober: Winnen in Letland

Om überhaupt een kans te maken moet Oranje tweede eindigen. Dat kan nog, de ploeg staat nu vierde, achter Schotland en Oekraïne die beide twee punten meer hebben. De volgende wedstrijd is in en tegen Letland, de Baltische ploeg heeft drie punten uit acht wedstrijden vergaard. In eigen huis wonnen ze niet eens van Andorra. Het lijkt niet teveel gevraagd om van de Letse leeftijdsgenoten te winnen. Oekraïne speelt tegen Schotland, Oranje moet hopen dat de thuisploeg die wedstrijd wint.

16 oktober: Winnen van Oekraïne

Als Oekraïne daar in slaagt, wipt Nederland over Schotland heen en speelt het in de slotwedstrijd in Doetinchem tegen datzelfde Oekraïne met twee punten minder. Simpel rekenen dus: Oranje heeft dan aan een zege genoeg om plek twee te halen. Als Nederland twee keer wint, eindigen ze sowieso boven Oekraïne en moet het hopen dat Schotland een keer verliest. Dan bezet de ploeg met achttien punten de tweede plaats.

18 oktober: Rekenen en hopen

Daarmee is het verhaal niet ten einde. Er zijn acht kwalificatiegroepen, alleen de vier beste nummers twee gaan de play-offs halen. Resultaten tegen de ploeg die onderaan de groep eindigt worden niet meegeteld. Zo vervallen de zes punten tegen Andorra en Letland al, dus Nederland kan maximaal twaalf punten halen. Dat hebben sommige runners-up nu al, maar die kunnen nog punten verliezen als de hekkensluiter in hun groep veranderen. Toch is hier waar de weg voor 98 tot 99% zeker doodloopt: met twaalf punten(wel het beste doelsaldo, dat dan wel), is het bijna onmogelijk.

12-20 november: play-offs

Er is een wonder nodig, kortom. Maar wonderen zijn leuk, dus schrijven we erover. Als het toch nog lukt wachten tussen 12 en 20 november nog play-offs: een dubbele wedstrijd met een andere nummer twee. Op dit moment zouden Kroatië, Zweden en Polen mogelijke opponenten zijn.

Conclusie

Erwin van de Looi heeft gewoon gelijk als hij er geen rekening meer mee houdt. Zelfs met twee overwinningen is de kans op play-offs hooguit twee procent. De dubbele treffer van Fraser Hornby heeft het lot zo goed als bezegeld. We zagen dinsdag hoe een verhaal about a boy een horrorverhaal met een grote kerel als antagonist werd.Volg ELFvoetbal
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Kane of Firmino gaat Suárez opvolgen bij FC Barcelona'
quiz Laatste: Wat weet je van de topper tussen PSV en Ajax?
boulevard Laatste: Colombiaans naaktmodel steunt Real Madrid
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Er woedde een burgeroorlog bij de Nederlandse topclub waar ik speelde"
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Annelie Alpert
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Oliver Kahn?
cultheld Laatste: Martin Drent: net zozeer Drent als Groninger
avonturiers Laatste: Avonturier Rick ten Voorde strijkt neer in IJslandse competitie
superelf Laatste: De SuperELF van Helmondse controleur Tommie van der Leegte
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
Privacyverklaring
X <