Laatste nieuws
08.45'Iedereen werd gek van Ten Hag, het heeft maanden gepiept en gekraakt'
08.41Jetlag of niet: Endrick scoort na heldenrol bij Brazilië ook voor Palmeiras
08.35PSV vreesde voor snel vertrek Lang, maar transfer om één reden onwaarschijnlijk
08.35VZ Kort: Uitsupporters NEC niet welkom bij Gelderse derby in Arnhem
08.30Jong PSV kan op zoek naar nieuwe trainer: Boessen kondigt aan te stoppen
08.27UEFA garandeert spektakel in nieuwe Champions League, ook voor generatie Z
08.25Veiligheid niet te waarborgen in stadion Vitesse: derby zonder supporters NEC
08.20'Veiligheid niet te waarborgen: geen NEC-fans welkom bij Gelderse derby in Arnhem'
08.18Boessen na dit seizoen geen hoofdtrainer meer van Jong PSV
07.58'Ajax hoort 'slechte geluiden' uit de markt: komst van Vivell onwaarschijnlijk'
07.55Deze rol gaat John van 't Schip na dit seizoen vervullen bij Ajax
07.40Qucee dicht Geertruida grote toekomst toe: 'Maar bij Feyenoord blijven geen straf'
07.30Voetbal op tv: volle KKD-avond met kraker in Den Haag en Benfica in actie
07.30Column: Dan heeft heel Nederland ineens tijd voor dat interview van Geertruida
07.25De Telegraaf: Lijnders een optie bij zoekend Ajax, maar niet als hoofdcoach
07.25Bellingham ziet Henderson als rolmodel: 'Probeer veel naar hem te luisteren'
07.15'Barcelona schrapt vier kandidaten van wensenlijst en blijft hopen op Xavi'
07.11In sneltreinvaart van de KKD naar grootste stadions van de wereld: dit is het verhaal van Sam Beukema
07.10'Bayern denkt aan combinatie Zidane-Ribéry voor opvolging Tuchel'
07.06AC Milan schrikt niet van prijskaartje voor Zirkzee en ligt op pole position
06.50'Ajax en Van 't Schip hebben nieuwe functie voor ogen, contract ligt al klaar'
06.24Sterling uitgejouwd door eigen fans: 'Hij begrijpt het'
00.38Leicester City ontslaat coach vanwege vermeende relatie met speelster
00.25'Barça vol vertrouwen: Frenkie én Pedri snel weer op het veld'
00.10Duitsers klagen na Duitsland - Oranje: 'Ik ben blij dat ik het heb overleefd'

Gisteren

23.58Leicester City ontslaat trainer vrouwenteam wegens relatie met speelster
23.55Hoopvolle update voor Feyenoord: 'Ik verwacht de bekerfinale te halen'
23.55Tienersensatie onderweg: de aanvaller die wél zeker naar Real Madrid gaat
23.45'Kooplustige Chelsea-voorzitter wordt in 2027 vervangen'
23.45'Broeder' Geertruida geliefd: 'Toen ik in tranen schoot, kwam hij naar me toe'
23.40Brugts met Barcelona naar halve finales Champions League, ook PSG door
23.35Leicester City ontslaat coach vanwege relatie met speelster, Sarina Wiegman wil strengere regels: ‘Dit is niet gezond’
23.30Broederliefde steunt rappende Geertruida: 'Komt zo een diss track naar je hoofd'
23.20Genee, Van der Gijp en Derksen snoeihard voor Ajacied: 'Niemand mist hem'
23.15Cor Adriaanse: 'Kans op zijn vertrek bij Feyenoord is fifty-fifty'
Resultaten x
Binnenland

Interview Dwight Tiendalli: “Ik heb veel zin in mijn nieuwe carrière”

Dwight Tiendalli is profvoetballer af. De 32-jarige verdediger heeft na een succesvolle carrière gekozen voor een nieuwe uitdaging. “Naar mijn mogelijkheden heb ik het maximale uit mijn voetballoopbaan gehaald.”
21-09-2018 12:00 door Sander Berends

Zondag spelen Feyenoord en FC Utrecht om 12.15 uur tegen elkaar in de Rotterdamse Kuip. Een mooie aanleiding dachten we bij ELF Voetbal om Dwight Tiendalli te bellen. De tweevoudig Oranje-international speelde twee seizoenen voor de Domstedelingen om in 2006 over te stappen naar Feyenoord. Maar het gesprek kreeg een andere insteek. “Ik heb er nog geen ruchtbaarheid aan gegeven, maar ik ben gestopt als voetballer.” Zijn verhaal.

Waar woon je nu?
“Ik woon nog steeds in Oxford, Engeland. Voorlopig blijf ik ook hier. Al reis ik voor mijn zaken wel regelmatig op en neer naar Nederland. We hebben nu drie kinderen. Twee dochters van tien en zeven en een zoon van net twee jaar. Ze spreken ook vloeiend Engels, maar thuis spreken we gewoon Nederlands. Het Engelse schoolsysteem is goed en Oxford is een mooie stad met heel veel groen. Mijn kinderen hebben het hier ook goed naar hun zin. Oxford is een mooie stad met veel culturele gebouwen. Het ligt ook redelijk centraal. Londen ligt op veertig minuten rijden, Birmingham ook. Vanuit Amsterdam vlieg ik er binnen vijftig minuten heen. Er is van alles te doen, maar de stad is ook niet te groot.”

Waarom ben je gestopt met voetbal?
“Vorig jaar liep ik al met het idee in mijn hoofd. Ik kende in het laatste deel van mijn carrière een moeilijke fase met blessures. Tijdens die tegenslagen dacht ik na over de periode na het voetbal. Ik houd van het spelletje, vind het geweldig en prachtig, maar ik wil meer in het leven bereiken. Ook uitblinken op andere gebieden. Dat ga ik nu doen.”

Heeft Oxford United nog moeite gedaan om je te behouden?
“Nee. Ik zat daar een jaar en had niet het gevoel mijn niveau meer te halen. Ik moest eerlijk zijn voor mezelf. Bovendien, ik had andere interesses en niet altijd meer evenveel plezier in het voetbal. Ik ben niet iemand die doorgaat om het doorgaan. Als ik stop, dan stop ik er ook mee. Ook in het voetbal. Ik heb me nu wel aangesloten bij AFC 2, een vriendenteam met diverse oud-profvoetballers als Khalid Boulahrouz en Evgeni Levchenko.”

Wanneer heb je dat besluit om te stoppen genomen?
“Na afloop van het afgelopen seizoen. Ik ben met een goed gevoel bij Oxford United vertrokken. Eigenlijk wist ik toen al dat dit mijn laatste jaar in het profvoetbal was.”

Lagen er nog wel opties op tafel?
“Mijn zaakwaarnemer had zeker wat voor me kunnen doen, maar ik had daar geen zin meer in. Veel voetballers worden dan trainer, denken alleen voetbalgeoriënteerd. Ik wil graag verder kijken. Als ik straks zestig ben, wil ik zeggen dat ik dertig jaar profvoetballer was, maar me ook dertig jaar op zakelijk gebied heb ontwikkeld. Ik ben nog jong. Deze stap kan ik nu zonder problemen nemen.”

Ga je bij het bedrijf van je broer Wensley werken?
“Ik investeer mee en help hem in de ondersteuning. Maar mijn main focus ligt op een ander vlak. Samen met Daniel van Zweden, een goede vriend van me, ben ik een Football Family Office gestart. De naam is Eleven Football Group. We begeleiden een kleine groep spelers en houden ons daarnaast bezig met het faciliteren van internationale deals. Denk aan transfers, sponsorships, marketing, merchandise, in de ruimste zin van het woord. We richten ons daarin vooral op Azië en de Verenigde Staten. Daar liggen heel veel kansen. Ik heb er veel zin en vertrouwen in. Niet alleen op het gebied van transfers, maar ook andere voetbalzaken. Binnenkort gaan we die kant op.”

Ga je vanaf nu vaak naar Azië toe?
"Zoals het er nu uitziet, zullen we regelmatig in Azië zijn. Maar wordt het een hele uitdaging om onze werkzaamheden te combineren met de Verenigde Staten en Europa."

Ga je zondag naar Feyenoord – FC Utrecht, de strijd tussen twee oud-clubs van je?
“Helaas vlieg ik zondag juist van Nederland terug naar Engeland. Ik houd het zeker in de gaten.”

Wat verwacht je van het duel in De Kuip?
“Als ik eerlijk ben, presteert Feyenoord dit seizoen heel matig. FC Utrecht zit mede vanwege de trainerswissel ook niet lekker in haar vel. Als beide ploegen hun niveau weten te halen, verwacht ik een leuk potje. Utrecht – Feyenoord staat meestal wel garant voor spanning en een leuke pot. Maar door de fase, waarin beide clubs nu verkeren, is het moeilijk om vooraf een voorspelling te doen. Al is De Kuip natuurlijk voor elke club lastig. Het publiek en het stadion zijn de twaalfde man voor Feyenoord.”

Zie je in Oxford veel Eredivisie?
“Ik kan de Nederlandse zenders ontvangen en probeer zoveel mogelijk wedstrijden te bekijken. Ook de Eredivisie. Met de zaken, waar ik me nu bezig ga houden, moet dat ook wel, haha. Maar vergeet niet, ik houd van voetbal.”

Heb je nog contacten bij Feyenoord of FC Utrecht?
“Ricky Kruijs spreek ik nog wel eens. Alje Schut heb ik onlangs een berichtje gestuurd. Denny Landzaat zie ik nog. Maar de meeste spelers van nu ken ik niet meer. Vooral bij Feyenoord is er sprake van een volledig andere generatie. Ik heb nog wel met Giovanni van Bronckhorst gevoetbald, maar met hem heb ik geen contact meer. Vanwege mijn voetballoopbaan in Engeland was het bezoeken van wedstrijden in Nederland nauwelijks mogelijk. Als ik overkwam, was dat vaak om familie en vrienden te bezoeken. Nu heb ik alle kans om die schade in te halen, haha.”

Heb je de Champions League gevolgd?
“Ik zat woensdag op de tribune bij Ajax – AEK Athene. Ik ben Amsterdammer en voel me nog Ajacied. Ajax speelde een goede wedstrijd. Ik verwacht veel van Ajax dit seizoen. Met PSV steken ze dit seizoen ver boven de rest uit. Daarna komt een gat en volgen Feyenoord en AZ.”

Hoe loopt de kraker tussen PSV en Ajax zondag af?
“Ik verwacht een overwinning van Ajax. Hun selectie heeft kwalitatief meer potentie en talent, maar PSV heeft ook een hele goede, sterke selectie. Ajax zal met 0-1 of 1-2 winnen, zegt mijn gevoel.”

Een revanche op vorig jaar, toen PSV juist tegen Ajax kampioen werd?
“Ik denk dat die gasten wel gebrand zijn. Die willen de wedstrijd van vorig seizoen ongetwijfeld recht zetten.”

Terugkijkend op je carrière. Wat was je hoogtepunt?
“Het kampioenschap van FC Twente in 2010. De club was in die periode al aan de weg aan het timmeren. Toen gebeurde uiteindelijk hetgeen de club naar verlangde. Die titel voelt als een bekroning op mijn carrière. Ik kan sowieso met een tevreden gevoel terugkijken. Naar mijn mogelijkheden heb ik het uiterste eruit kunnen halen. Ik ben kampioen geworden met FC Twente, heb de League Cup gewonnen met Swansea City, twee interlands gespeeld, pakte de Johan Cruijff Schaal, werd Europees Kampioen met Jong Oranje en bij veel clubs had ik een groot aandeel in de prestaties.”

Heb je nog veel bewaard?
“Jazeker. Laatst was ik mijn huis aan het opruimen. Ik opende een box. Zaten er ontzettend veel mooie shirts in. Van wereldspelers tegen wie ik heb gespeeld, maar ook mijn debuutshirt van Oranje, de shirts van de bekerfinale en het kampioensshirt. Dat gaf me zeker een trots gevoel.”

Tijdens je carrière was je ook al bezig met de maatschappelijke markt?
“Jazeker. Ik dook na een training niet achter de PlayStation, was druk in het uitgangsleven of hield me bezig met wat mensen van me vonden qua uiterlijk. Ik was meer het type dat zich wilde ontwikkelen op veel gebieden, zoals op economisch en maatschappelijk vlak. Geluk zit hem niet in materiële dingen, maar in de dingen die je leuk vindt. Dat doe ik nu ook.”

Wanneer starten jullie met Eleven Football Group?
“We zijn in de zomer al gestart met onze onderneming. Hoewel het bedrijf in de kinderschoenen staat, merken we al dat we goede stappen maken. We zijn zeer gedreven en van plan ons te onderscheiden in deze interessante business. Als je wat wilt bereiken, moet je daar hard voor werken. We hebben nu een visie opgesteld waarin we heel erg geloven. En als je ergens in gelooft, moet je daar volledig voor willen gaan. Dat doen we nu!”




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <