Laatste nieuws
17.45Derksen onderbreekt bargast Vandaag Inside: 'Ga jij nou ook mee lullen over voetbal?'
17.31'Ajax wil nog iemand met DNA van de club in de staf: Davids is daar uitgelezen persoon voor'
17.29'Giroud mist Spelen door deal, Oostenrijk houdt vast aan bondscoach'
17.27VZ Kort: Aston Villa verlengt contract succestrainer Unai Emery
17.23‘Edgar Davids is de uitgelezen persoon voor de technische staf van Ajax’
17.15Liverpool-fans reageren gematigd op Slot-interesse: 'Vrije val gaat enorm zijn'
17.13VP-voetbalkantine: 'Slot doet er goed aan te vertrekken bij Feyenoord'
17.13Aston Villa verrast: Emery moet 'nieuwe' Ferguson worden
17.12Raakt Feyenoord succestrainer Slot kwijt? 'Liverpool geïnteresseerd in Nederlander'
17.02Grote ommezwaai in Barcelona: 'Xavi wil wél blijven'
17.01De bewogen derby van Dumfries met rode kaart én titelfeest: 'Behoorlijk laat geworden'
16.55Antony countert na provocatie: 'Een natuurlijke reactie ter verdediging!'
16.55'Groot nieuws uit Engeland: Slot belangrijkste kanshebber voor Liverpool-job'
16.50Ten Hag hekelt kritiek van Britse media op moeizame bekerzege: 'Een schande'
16.40Liverpool toont serieuze interesse en legt eerste contact met Arne Slot
16.32Van Basten uit felle kritiek: 'Leek of hij zaalvoetbalde met zijn vriendjes'
16.31Cardiff City eist 120 miljoen euro van Nantes voor verongelukte Emiliano Sala
16.31Bayern München kan ook fluiten naar Unai Emery: succestrainer verlengt contract bij Aston Villa
16.27Antony snoert media de mond: ‘Het was een natuurlijke reactie ter verdediging!’
16.26Antony komt met verklaring na opvallende actie in bekerduel
16.19Nieuwe ontwikkelingen: uitleveringsproces tegen Promes start volgende week
16.11Van Persie in gesprek met Heerenveen, eerste trainersklus in eredivisie lonkt
15.57Aston Villa bevestigt contractverlenging van Emery
15.55Klopp: 'We hebben het niet meer in eigen hand, maar wie wel?'
15.50Denzel Dumfries openhartig over ‘geheime’ blessure, opstootje, titel en toekomst: ‘Inter zit in moeilijke tijd’
15.40Update: Ajax-beul Aston Villa slaat grote slag en breekt contract open tot 2027
15.32Prachtige beelden: Stengs verrast Feyenoord-fans en voetbalt met kinderen
15.30Studio Oranje: nog 54 dagen, zo staan de internationals ervoor richting het EK
15.16Oranje-kansen op het EK ingeschat: 'Als underdog kunnen we verrassen'
15.15FC Twente strikt trefzekere spits tot 2026
15.15‘Moeten we wel naar het EK met het Nederlands elftal? Ik zou gewoon afbellen’
15.05Sneijder haalt gelijk: 'Anderhalf jaar geleden al gezegd: Ajax is zijn DNA kwijt'
15.00KKD Elftal van de Week: Basisdebutant van De Graafschap krijgt beloning
15.00Arsenal treft onvoorspelbaar Chelsea, mogelijk ontbreken Palmer godsgeschenk
14.44Driessen doet Ten Hag-claim: 'Off the record heeft Kroes verteld..."
Resultaten x
Binnenland

Interview Michele Santoni: “Ik ben Martin Jol nog altijd dankbaar”

Michele Santoni (38) beleeft met Almere City een mooie start van zijn eerste jaar als hoofdtrainer. De Zwarte Schapen staan na zes duels vierde in de Keuken Kampioen Divisie en bereikten deze week ten koste van FC Dordrecht de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker. Wij spraken met de ambitieuze Santoni over zijn eerste klus als hoofdtrainer, jonge Italianen bij Almere City en Cristiano Ronaldo.
27-09-2018 13:00 door Aaron Deckers

Almere City haalde Michele Santoni afgelopen zomer als opvolger voor Jack de Gier. De zoon van een Italiaanse vader en Nederlandse moeder, opgegroeid in de buurt van het Gardameer, werkte op het Italiaanse eiland Sardinië als techniektrainer bij Cagliari. In het verleden was Santoni jeugdtrainer bij SS Lazio, assistent-trainer bij Cesena, Livorno en Haarlem en video-analist bij Ajax.

Nu staat Santoni op eigen benen in Almere. “Almere is voor mij een ideale plek om te werken, op een steenworpafstand van Amsterdam. Ik voel me daar helemaal thuis”, aldus Santoni. “Vroeger kwam ik er altijd in de zomervakanties. De zomervakanties in Italië duren zo’n drie maanden. Ik ging dan vaak naar mijn opa in Amsterdam. Ik groeide dus deels op in Nederland en voel sindsdien een sterke band met Amsterdam. Ik heb op veel plekken gewoond, maar niets komt qua leefomgeving in de buurt van Amsterdam.”

Calcio-invloeden

Tussen 2009 en 2014 was Santoni werkzaam in Amsterdam, als video-analist bij Ajax. In die periode werkte hij samen met Martin Jol en Frank de Boer. “Ik ben Martin nog altijd dankbaar voor de kans die hij me heeft geboden. Het was een fantastische ervaring en van Martin heb ik echt ontzettend veel kunnen leren. Zeker ook dingen die ik nu ga gebruiken in mijn carrière als hoofdtrainer”, vertelt Santoni.

Voor zijn carrière in de voetbalwereld werkte de nieuwe hoofdtrainer van Almere City in de IT-sector. Daar ontwikkelde hij softwaresystemen om data over voetballers en wedstrijden te verzamelen. Die software gebruikte Santoni later bij zijn werk als video-analist en jeugdtrainer. De ervaringen die hij in zijn vaderland opdeed neemt de opvolger van De Gier mee naar het Yanmar Stadion. “In Italië zijn veel meer tactische trainingen dan in Nederland. Ik besteed daar veel aandacht aan. Ik train ook veel op het spel zonder bal, dat is voor voetballers vaak mentaal zwaar. Je moet dus de goede momenten kiezen voor zo’n training. Ik ben ervan overtuigd dat dit soort oefeningen spelers verder helpt in hun persoonlijke ontwikkeling. In Italië zie je dat veel spelers op jonge leeftijd heel goed kunnen omgaan met de tactische verschuivingen van de tegenstander en zich hier daarna als team snel op instellen.”



Santoni denkt dat een samenvoeging van de Nederlandse en Italiaanse voetbalschool tot een mooie mix kan leiden. “De verschillen tussen competities, speelstijlen en trainingsmethodes zijn natuurlijk duidelijk. Ik probeer de beste aspecten vanuit beide landen te halen. Al kijk ik ook verder dan alleen de Nederlandse of Italiaanse school. Ik ben ook in Duitsland, Spanje en Portugal geweest. Dan zie je hoe in andere landen wordt omgegaan met periodiseren. Met alle informatie die ik heb verzameld schrijf ik een boek over periodisering. Die wordt eerst in het Italiaans uitgebracht. Ik heb de basis van het boek geschreven en een collega, met ik samenwerk aan het boek, rondt de werkzaamheden af. Ik ben veel te druk met mijn werk bij Almere City.”

Italiaanse droom

Bij Almere City werkt Santoni samen met technisch directeur Robert Maaskant. Almere City gaat dit seizoen opnieuw voor een plek in de play-offs om promotie. “Wanneer ik kijk naar onze selectie kijk moeten we de play-offs halen. De selectie is goed uitgebalanceerd. Het is lastig om een voorspelling te doen waar we eindigen in de Keuken Kampioen Divisie. Daarvoor is het niveau te wisselvallig bij veel ploegen. Ook met de beloftenteams. Je zag soms de gekste uitslagen. Wat ik direct heb gezegd tegen mijn spelers: je moet ook leren om een wedstrijd op slot te gooien: tot hier en niet verder. Ook al is dat niet altijd leuk voor het publiek.”

Santoni sprak in aanloop naar dit seizoen zijn netwerk in Italië aan voor nieuwe aanwinsten. Van AS Roma kwamen talenten Moustapha Seck en Edoardo Soleri over. Seck speelde in het verleden in de jeugd van FC Barcelona en Soleri kwam uit voor verschillende nationale jeugdteams van Italië. Beide spelers roken al eens aan het grote werk bij Roma. “Samen met Robert Maaskant ben ik naar Rome gegaan om met beide jongens te praten. Robert vertelde over de ambities van Almere als club en ik kon vertellen over mijn filosofie en werkwijze. Als je niet de financiële middelen hebt om spelers te halen moet je een heel goed verhaal hebben om versterkingen te halen. Het was voor die jongens wennen bij ons. Zo was Moustapha gewend dat zijn schoenen werden gepoetst na de training of een wedstrijd. Hij keek even vreemd op dat hij dat bij ons zelf moest doen, haha.”

Tussen het werk bij Almere City door blijft Santoni de Serie A op de voet volgen. “Er wordt gezegd dat de concurrentie het gat met Juventus heeft verkleind, maar ik verwacht eigenlijk dat Juve er opnieuw bovenuit gaat steken. Met Cristiano Ronaldo hebben ze natuurlijk en fenomeen in huis. Nu hij begint te scoren kijk ik er niet van op als hij aan het eind van het seizoen op 30 of 35 doelpunten komt. Ook omdat het niveau van de verdedigers in de Serie A zijn niet meer zo hoog is als jaren terug. Of ik zelf ooit als hoofdtrainer in de Serie A aan de slag wil? Zeker. Dat zou mooi zijn. Maar laten we eerst iets moois neerzetten met Almere City.” 




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <