Laatste nieuws
22.40Babel waarschuwt Liverpool over opvolging Klopp: 'Groot risico'
22.36Duitse en Britse media: 'Bayern en Liverpool geven strijd om Alonso op'
22.35Kökçü in genade aangenomen bij Schmidt: ‘Dit is nooit zijn intentie geweest’
22.33Leicester City ontslaat coach vanwege relatie met speelster, Sarina Wiegman wil strengere regels: ‘Dit is niet gezond’
22.32Leicester City ontslaat coach wegens vermeende relatie met speelster
22.20'Henderson... Als je iemand niet nodig had, was hij het wel'
22.15'Liverpool geeft droommanager op, kamp-Lobotka flirt met Barça'
22.11Feyenoord lanceert documentaire ‘Kind van Zuid’ over Lutsharel Geertruida
22.05‘Als Slot naar Ajax gaat is hij zijn leven niet zeker, en zijn familie ook niet’
22.05Verenigd Koninkrijk waarschuwt fans Engeland en Schotland voor Duits bier
21.55Bayern-directeur slaat terug naar Davies: 'Ik kan niet wachten tot Sint-juttemis'
21.40Jeugdtrainer Feyenoord: 'Kans op vertrek Geertruida is fifty-fifty'
21.30'Geluk bij een ongeluk' voor PSV: 'Dreiging van snelle transfer is weg'
21.25Half miljoen Britse voetbalfans krijgen waarschuwing in aanloop naar EK 2024
21.10Voormalig Groningen-spits gaat door het stof na 'pijnlijk misverstand'
21.10Strand Larsen zegt sorry tegen Celta-fans: 'Dit misverstand doet mij pijn'
21.00'Ik ben te vroeg gestopt, maar wij hielden van het leven naast het voetbal'
20.55Brugts met Barcelona naar halve finales Champions League na overtuigende zege op SK Brann
20.46Esmee Brugts met FC Barcelona naar laatste vier in Champions League
20.46FC Barcelona-trainer Xavi is leugens zat en klaagt twee journalisten aan
20.45‘Ajax houdt PSV-target Debast in de gaten, maar ondervindt stevige concurrentie’
20.45Feyenoord strikt sponsor uit Qatar voor miljoenendeal
20.40Steun voor veroordeelde Brenet: 'Voetballers zijn ook maar gewoon mensen'
20.36Brugts helpt titelhouder Barcelona naar halve finale CL
20.33Deens talent ging ook op proef bij Man United: 'Maar Ajax is het beste voor mij'
20.31Stiefzoon Patrick Kluivert: ‘Mensen noemen Clarence Seedorf homofoob, maar...’
20.07Concurrent Maatsen mist restant seizoen, straf voor Den Bosch-fans
20.05Oud-ploeggenoot walgt van Alves en Robinho: 'Als het mijn dochter was...'
19.44'Barça schrapt vier kandidaten en blijft hopen op Xavi'
19.37Derksen lacht om mogelijke opvolger Van 't Schip: 'Dat is toch een wielrenner?'
19.35Gedrag Vinícius gekraakt: 'Het is elke wedstrijd raak, daar moet hij aan werken'
19.34AZ verlengt contract met aanvoerder Van Lunteren
19.34Feyenoord sluit akkoord met Qatarese sponsor en sleept ‘miljoenendeal’ binnen
19.20AZ verlengt contract met aanvoerster Van Lunteren
19.07AD: Feyenoord strikt partner uit Qatar voor 'miljoenendeal'
Resultaten x
Binnenland

Interview Mart Lieder: “Deense taal is moeilijk, maar ik pik het snel op”

Vorig seizoen pakte hij met liefst dertig treffers de Gouden Stier als topscorer van de Eerste Divisie. Het leverde Mart Lieder een transfer naar Denemarken op. De 28-jarige aanvaller gaat sindsdien op doelpuntenjacht voor SønderjyskE. “De club en de trainers zijn tevreden. Ik nog niet.”
26-10-2018 09:00 door Sander Berends

“Ik heb nu drie doelpunten gemaakt. Na vorig jaar dertig is dat weinig voor een spits, maar ik bekleed hier een heel andere rol dan vorig jaar bij FC Eindhoven”, vertelt hij tegenover ELF Voetbal. “Daar speelden we met drie aanvallers en was het team opgebouwd rond mij. Bij SønderjyskE speel ik als enige voorin. Soms tegen vier verdedigers. Moet ik zelf mijn kans creëren. Hier worden andere dingen van me gevraagd.”

Een kwestie van gewenning, benadrukt hij. “We hebben een leuk team met veel goede voetballers. Als straks de automatismen helemaal zijn ingeslepen, kan ik mijn spel alleen maar verbeteren. Dan loopt het straks hier als een geoliede machine.”

Gevoelsmens

Afgelopen zomer liet Lieder zijn contract bij FC Eindhoven bewust aflopen. Er bestond veel belangstelling voor de goalgetter, die eerder bij Vitesse, RKC Waalwijk, FC Dordrecht en het Zwitserse FC Aarau speelde. Het werd geen Engeland, Duitsland, België of Turkije, waaruit aanbiedingen binnenkwamen. De keuze van Lieder viel op de Deense Superligaen, waar hij zijn handtekening onder een tweejarig contract bij SønderjyskE zette. “Ik heb vooraf informatie ingewonnen bij Kees Luijckx, van wie ik wist dat hij hier zat. Ook heb ik het nummer van Simon Poulsen achterhaald, die ook hier speelt. Van hen heb ik de benodigde informatie gekregen. Het aanbod voelde goed. En ik ben een gevoelsmens. Het is tot nu toe bijna volledig zo uitgepakt zoals ik hoopte.”

Via Odense Handbold, de nieuwe werkgever van zijn vriendin Tess Wester (doelvrouwe van Nederlands handbalteam, red.), kregen de twee topsporters een woning in Odense. “Het is drie kwartier rijden naar Haderslev waar het stadion van SønderjyskE ligt. We trainen op de velden daaromheen. We carpoolen met vier spelers, die allemaal in Odense wonen. Spreken af op een vaste plek. Files kennen ze bijna niet. Het landschap in het zuiden van Denemarken is vlak met veel groen. Erg spannend is het niet, haha. Er ligt een brug tussen Zuid-Jutland (waarop Haderslev ligt, red.) en Funen (waarvan Odense de hoofdplaats is, red.). We hoeven niet met een pont. Uitduels kunnen we altijd met een bus overbruggen. Het verste zijn Kopenhagen en Vendsyssel. Dat is 2,5 tot drie uur.”

Lieder spreekt volgens eigen zeggen al een aardig woordje Deens. “Ik heb geleerd van mijn ploeggenoten. Vooral van de ritjes in de auto. Deense les nemen staat nog op de planning. Tess (Wester, red.) en ik denken er over na om een privéleraar in te huren en ons de taal bij te brengen. Het is een moeilijke taal, maar ik pik het snel op. Al spreekt bijna iedereen in Denemarken Engels. De trainer (Claus Nörgaard, red.) vertaalt een groot deel van zijn besprekingen ook in het Engels.”

Zimling

Op de club komt hij veel spelers met een Nederlands verleden tegen. Buiten onze landgenoot Kees Luijckx spelen ook Simon Poulsen (ex-AZ en PSV), Stefan Gartenmann (ex-Heerenveen), Niki Zimling (ex-NEC en Ajax) en Nicholas Marfelt (ex-Sparta) bij SønderjyskE. “Stefan en Simon spreken vloeiend Nederlands. Niki en Nicholas verstaan het. Dat maakt het ook gemakkelijk.”

De Deense competitie is volgens Lieder erg fysiek. “Er wordt meer op resultaat gespeeld. Clubs steken ook meer energie in tactiek. Aan spelhervattingen wordt ook veel aandacht geschonken. Technisch is het minder dan de Nederlandse competitie, maar op tactisch en fysiek gebied lopen ze voor.” Doelstelling van SønderjyskE is een eindklassering in de top zes. “Dat betekent aan het einde van het seizoen Play-Offs. We zullen nog twee plekjes moeten klimmen, maar de achterstand op de nummer vier bedraagt slechts drie punten.” Vrijdag wacht een ontmoeting in eigen huis met Odense BK, de club uit zijn woonplaats. “Voor ons carpooljongens bijzonder, maar de derby hier is de wedstrijd tegen Esbjerg.”

Ajax - Feyenoord

Het Nederlandse voetbal volgt hij nog steeds. “Ik heb hier in Odense (acht uur rijden vanuit Amsterdam, red.) Nederlandse televisie. Kan via FOX Sports alles live zien. Zondag ga ik zeker de Klassieker bekijken. Wie er wint? Ajax natuurlijk. Ik kom uit die omgeving (Purmerend, red.). Ik ben licht bevooroordeeld, maar Ajax speelt op dit moment erg goed. Dat levert een zege op.” En zijn contacten met FC Eindhoven? “Gelukkig hebben ze de laatste twee wedstrijden gewonnen. Het draait dit seizoen iets stroever. Ik heb nog wel contact met spelers, die bij FC Eindhoven speelden. Niet specifiek met jongens van de huidige ploeg. Op vrijdagavond volg ik de resultaten nog zeer zeker. FC Eindhoven betekende een mooie periode, die ik niet snel zal vergeten.”




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <