Laatste nieuws
15.35Ajax sprak 'uitgebreid' met Xavi: Spanjaard zorgde voor verbaasde gezichten in Amsterdam
15.30'Streep door naam van Oosting bij Feyenoord: trainer verlengt contract bij Twente'
15.29Jongste Youth League-winnaar met AZ mee naar Nijmegen
15.27Van den Boomen gaat in op transfer: 'Als Ajax mij niet had gebeld...'
15.26FC Twente breekt contract Joseph Oosting open: hoofdtrainer jaar langer in Grolsch Veste
15.25'Droomkandidaat? Ajax en Kroes zijn echt gek als ze op deze trainer wachten'
15.24L'Équipe: 'verleid' Ajax bracht bezoek aan Nice, Italiaanse topclubs kijken mee
15.17Feyenoord kan streep zetten door Oosting: trainer gaat verlengen bij Twente
15.08Van Praag denkt niet aan vertrek bij Ajax: ‘De buitenwereld begrijpt dit niet’
14.59Timber-terugkeer 'dichtbij', verdediger kan rentree maken in bijzonder duel
14.59Seuntjens bevestigt gesprekken met KKD-ploeg: 'Ik ben er geboren, altijd speciaal'
14.54Van Wonderen heeft geen contact opgenomen met Van Persie: 'Ga ik ook niet doen'
14.47Arne Slot wacht onderhandelingen af, Jürgen Klopp lovend over Feyenoord-coach: ‘Fijn idee als hij mij opvolgt’
14.45Klopp ziet Slot wel zitten als opvolger bij Liverpool: 'Goede trainer en goede kerel'
14.33'Nieuw thuistenue Feyenoord lekt uit: zwarte accenten keren prominent terug'
14.27Mats Seuntjens voedt geruchten over binnenlandse transfer: ‘Al gesprek gehad’
14.16Van Praag reageert op Ajax-kritiek: 'Dan moet de ander maar direct oprotten...'
14.10Vitesse verkeert in 'verschrikkelijke' situatie: 'Dat moeten we niet vergeten'
14.05Bom uit Tweede Wereldoorlog aangetroffen vlak naast Bundesliga-stadion
14.05VP-voetbalkantine: 'Slot heeft alles om te slagen bij Liverpool'
14.04Jürgen Klopp: "Fijn idee als Arne mijn taken overneemt"
14.00Primeur in de Italiaanse arbitrage voor feestwedstrijd van Inter
13.55Nieuwe reactie Kroes: 'Dat vind ik jammer, zulke dingen kunnen pijnlijk overkomen'
13.55Braziliaans voetbalicoon Marta stopt als international, maar hoopt nog op Spelen
13.52KNVB maakt schorsing bekend: Bergwijn kent straf na rode kaart
13.51Verbeek ergert zich mateloos na GAE - Feyenoord: ‘Ga gewoon voetballen man!’
13.48Promotie naar eredivisie lonkt voor Willem II: 'Leeft in de hele stad'
13.45Ontknoping nadert in Championship: leiden Nederlanders Leeds United naar Premier League?
13.45Hedwiges Maduro gaat Ajax verruilen voor hoofdtrainerschap Almere City
13.45Bosz voorspelt 'grote toekomst' bij PSV: 'Daar heeft hij heel veel geleerd'
13.42Scheidsrechtersbaas Van Egmond moet stoppen om gezondheidsredenen
13.40'Deal al in afrondende fase: Maduro verlaat Ajax en wordt hoofdtrainer'
13.28Tuchel reageert op petitie van Bayern-fans die willen dat hij blijft
13.28Straf Steven Bergwijn bekend na rode kaart Ajax-captain tegen Excelsior
13.21Jürgen Klopp laat zich uit over Arne Slot en geeft hem een mooi compliment
Resultaten x
Binnenland

Roda JC-verdediger Richard Jensen over Play-Offs, Ajax, FC Twente en zijn glutenallergie

Roda JC Kerkrade heeft het juiste spoor te pakken. Met een punt achterstand op koploper FC Den Bosch bivakkeert de Zuid-Limburgse club op de tweede plek van de stand in de Tweede Periode. In de KNVB Beker wacht woensdag de kraker tegen Ajax. Richard Jensen heeft zin in de laatste voetbalweek van 2018. "Hopelijk kunnen we onze lijn doortrekken."
14-12-2018 11:00 door Sander Berends

In competitieverband staan dit kalenderjaar nog duels met FC Volendam (thuis, vrijdagavond) en koploper FC Den Bosch (uit, volgende week zaterdag) op het programma. "In de uitslagen en de puntenverdeling van dit seizoen is te zien dat we tegen de topteams voluit kunnen gaan. Maar het is ook duidelijk dat we stabieler moeten worden", vertelt de 22-jarige centrale verdediger van Roda JC Kerkrade tegenover ELF Voetbal. "We laten op onnodige momenten punten liggen, zoals afgelopen vrijdag tegen FC Dordrecht. We moeten de goede punten uit deze wedstrijd pakken en hierop verder gaan."

Roda JC Kerkrade streeft volgens de aanvoerder van Finland Onder 21 jaar promotie naar de Eredivisie na. "Direct of anders via de Play-Offs. Waarom niet? Alles staat bovenin erg dichtbij elkaar. Elke ploeg laat punten tegen elkaar liggen. We doen zeker mee." Op de ranglijst na zeventien wedstrijden staat Roda JC zesde.

Ajax

In de KNVB Beker komt woensdag vice-kampioen Ajax op bezoek. "Toen ik de loting vernam, dacht ik eerst 'leuk'. Het wordt natuurlijk een zware wedstrijd, maar de sfeer zal goed zijn. Het lijkt me vanzelfsprekend dat we iets compacter gaan spelen. Ons gaan richten op de counter, maar misschien kiezen we ook ergens anders voor, haha. Ik ga geen percentage noemen wat betreft kansen op doorkomen. Maar het is duidelijk dat in de beker alles kan gebeuren." Speelt hij het liefst tegen Klaas-Jan Huntelaar of Kasper Dolberg? "Dat maakt me niet uit. Ze zijn allebei goede spitsen."

Samen met eerst Daryl Werker en nu Roshon van Eijma vormt hij dit seizoen het vaste centrale verdedigingsduo van de geelhemden. "De kans op speeltijd was de voornaamste reden om FC Twente, waar ik nog een tweejarig contract had, te verruilen voor Roda JC. In Enschede zou het moeilijk worden veel speelminuten te verzamelen. Roda JC bood me die kans wel. In deze fase van mijn carrière is het belangrijk om speelminuten te maken. Het kwam afgelopen zomer allemaal vrij snel rond. Ik heb er nog geen seconde spijt van gehad."

Op 31 augustus ging hij met zijn nieuwe ploeg met 3-1 onderuit bij FC Twente. "Het voelde vreemd om als speler van de tegenstander in de Grolsch Veste aan te treden. Ik heb daar zes jaar rondgelopen. Met Nick Hengelman, Jeroen van der Lely en Peet Bijen is er nog steeds contact. Net zoals met Stefan Thesker, die nu voor Holstein Kiel speelt. Met diverse oud-ploeggenoten heb ik een handje geschud of na afloop een praatje gemaakt. Mijn debuut voor FC Twente maakte ik uitgerekend tegen Roda JC (20 januari 2018, red.). Ik hoorde later dat Roda JC me op basis van die wedstrijd is gaan volgen."

Jensen is geboren en getogen in Porvoo, in het deel van Finland waar ook Zweed wordt gesproken. "Zweeds is mijn moedertaal. We spreken het thuis. Ik ging ook naar een Zweedstalige school. Maar ik spreek uiteraard ook Fins, Engels en Nederland. Noors kan ik goed verstaan en spreken gaat redelijk. De vader van mijn opa komt uit Noorwegen. Ests lijkt op Fins, maar die taal begrijp ik niet. Wist je dat Estland hetzelfde volkslied heeft als Finland?"

International

Dat volkslied heeft Jensen vaak aangehoord. "Ik heb vanaf Onder 15 alle nationale jeugdteams doorlopen. In de Onder 21 was ik de laatste twee jaar aanvoerder. We stonden er goed voor in de race naar het EK van 2019, maar helaas verloren we de cruciale wedstrijden. Dat was zuur." Zijn broertje Fredrik speelde al zes interlands voor het grote Finland. "Het zou mooi zijn als ik er ook bij zou komen. We hebben de afgelopen vier seizoenen samengewoond in Hengelo. Nu speelt Fredrik voor FC Augsburg, een mooie stap. Ik heb dit seizoen een wedstrijd gezien, thuis tegen RasenBallsport Leipzig. Het is toch ver. Vijf uur rijden."

Hun jeugdopleiding doorliepen ze bij FC Futura en FC Honka. "Bij beide clubs hadden we een topteam. Met Honka werden we nog eens tweede op een internationaal toernooi in Varsseveld. Versloegen we onder meer Ajax en PSV. Daardoor kwam ik ook in de picture van buitenlandse clubs. Ik heb twee keer stage gelopen bij AS Roma. Toen FC Twente zich daarna meldde, twijfelden we geen moment. In Nederland krijgen jonge talenten een kans.”

Glutenallergie

De oudste Jensen kampt al sinds zijn vierde jaar met een glutenallergie. "Ook enkele neefjes en nichtjes hebben het. Gluten zitten overal in. In pasta, brood, sausjes, tarwe. Zes jaar geleden zorgde dat nog af en toe voor problemen. Tegenwoordig zijn bijna alle supermarkten hierop voorbereid. Er bestaan gelukkig glutenvrije pasta's en brood. In restaurants en hotels geeft de teammanager dat vooraf door. Krijg ik een aangepast menu. Dat zorgt wel eens voor jaloerse reacties van ploeggenoten, haha. Doen ze net of ze ook glutenallergie hebben. Maar komt er een nagerecht of gebak op tafel, wat ik niet mag eten, dan zijn ze dat weer vergeten hoor."

In zijn prestaties merkt hij daar helemaal niets van. "Ik weet niet anders. Het belemmert me helemaal niet in mijn leven. Ik ken persoonlijk geen glutenvrije topsporters, maar het vormt absoluut geen reden om te twijfelen aan topsport. Ik heb zelfs gehoord dat sommigen bewust voor glutenvrij eten kiezen." De Finse verdediger, woonachtig in Heerlen, hoopt over ruim een week met een goed gevoel op vakantie te gaan. "Ik zou straks in Finland graag een partijtje ijshockey spelen. Superleuk om te doen en ik ben er best goed in, maar dat moet nu even wachten. Ik ga de batterij straks helemaal opladen, zodat ik volledig fris en uitgerust aan de tweede seizoenshelft kan beginnen."




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <