Laatste nieuws
13.05John van ’t Schip brengt slecht nieuws over Brian Brobbey: ‘Het is gewoon gek…’
12.57Koevermans sneert naar Brands en Gerbrands: 'Ze verdienen over jouw rug'
12.56Supporters Go Ahead komen met mooi gebaar richting bekerwinnaar Feyenoord
12.56Eredivisie-smaakmaker getipt aan Bosz en PSV: ‘Hij kan passeren en verrassen’
12.54Ajax-Legends kiezen kant in bizarre soap: 'Dan wil je niet geholpen worden'
12.31Šutalo de gebeten hond na rode kaart Bergwijn: 'Moet je gewoon herkennen'
12.30Crisisberaad in Amsterdam: Kroes tegenover Van Praag
12.20Internationale media lopen warm voor Slot: 'Controlfreak geïnspireerd door Guardiola'
12.11Feyenoord ontstemd over ‘stiekem’ akkoord tussen gemeente en De Kuip
12.10Josip Sutalo zorgt voor verbazing met specifieke actie: ‘Dat is kelderklasse’
12.06De Mos ziet Eredivisie-smaakmaker graag bij PSV: 'Gaat veel vaker scoren'
12.00LIVE Premier League | Arsenal en Liverpool hopen vurig op misstap Manchester City tegen Brighton & Hove Albion
12.00LIVE eredivisie | Bekerwinnaar Feyenoord neemt het in de Adelaarshorst op tegen Go Ahead Eagles
12.00LIVE eredivisie | PSV kan op bezoek bij Heerenveen reuzenstap zetten richting landstitel
12.00PSV staat eindelijk voor kampioenswedstrijd: 50x je inleg bij zege op Heerenveen!
11.50'Liverpool plukt naast Slot en Hulshoff nóg een staflid weg bij Feyenoord'
11.50'Daarin is Luuk de Jong de beste die ik ooit heb gezien, echt gestoord goed'
11.50Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Bijlow keert terug, talent vervangt Paixão
11.48Timon Wellenreuther in bloedvorm, maar kans is groot dat hij toch plaats moet maken voor Justin Bijlow
11.35Vermoedelijke opstelling PSV: Bosz kiest tussen Tillman en Lozano en vervangt Dest
11.25Ook Sutalo is de klos bij Ajax: 'Dat is kelderklasse...'
11.25VZ Kort: Athletic Club scheidt na 19 jaar wegen met voormalig wonderkind
11.19'Ajax-spelletjes' mochten niet baten: 'Gelukkig was ik hem te slim af'
11.15PSV kan vanavond kampioen worden, mede door het cadeauboek van Bosz
11.08‘Feyenoord raakt naast Slot en Hulshoff nog een staflid kwijt aan Liverpool’
11.00VP-voetbalkantine: 'Slot is minimaal vijftien miljoen euro waard'
10.55Beuker en De Lang onthullen: vier spelers moeten ‘geraamte’ van Ajax gaan vormen
10.50Prijzenpakker Renate Jansen mikt op transfer naar buitenland
10.50Ajax loopt knauw op in strijd om plek vijf: 'Raakt iedereen, maar heb vertrouwen'
10.50Erik ten Hag en Manchester United komen goed weg tegen hekkensluiter na comeback
10.23'Ik twijfel niet dat Slot klaar is voor de Premier League, dat heeft hij bewezen'
10.15Ajax en routinier tóch in gesprek over langere samenwerking
10.10Opnieuw zorgen om Ajax-spits Brian Brobbey: ‘Gek, de hele week is er niets aan de hand’
10.09Driessen richt zich tot Rensch: 'Voel je een belemmering om duels te spelen?'
10.05Koopmeiners drukt wéér stempel: 'Hij was overal bij betrokken'
Resultaten x
Binnenland

Matthijs de Ligt over Stam, Bogarde, Van Dijk, Chiellini, Ramos en Piqué

Wat kenners van Matthijs de Ligt (19) vinden, dat weten we zo langzamerhand wel. Maar wat vindt de aanvoerder van Ajax eigenlijk van anderen? In de nieuwste editie van ons magazine een interview met de ELF Voetballer van het Jaar 2018 over andere centrumverdedigers, uit het heden en verleden.
20-12-2018 07:00 door Steven Kooijman

JAAP STAM

"Ik heb Jaap welgeteld twee trainingen meegemaakt bij Jong Ajax. Wat ik me daarvan herinner is dat hij heel specifiek naar het verdedigen keek. Vooral naar het één-op-één verdedigen. Daar heb ik echt wat van opgestoken, ook al was onze samenwerking van korte duur. Jaap Stam gaf zijn aanwijzingen óp het veld. Zo van: stel je voor dat hij zo op je af komt, dan moet je dit en dat doen, want dat vinden aanvallers irritant. Dan haalde hij er een aanvaller bij en deed het voor. Ik had graag langer met Stam gewerkt. Net zoals ik het jammer vind dat ik niet onder Frank de Boer heb getraind. Zoals spitsen het prachtig vinden om met Marco van Basten en Dennis Bergkamp te werken, zo had ik graag wat quality time gehad met Stam en De Boer. Dat waren in hun tijd toch twee internationale topverdedigers. Stam heeft aardig wat leuke clubs gehad: PSV, Manchester United, AC Milan, Lazio, Ajax natuurlijk ook. Hij was echt gevreesd onder de aanvallers. Stam was snel, sterk en meedogenloos. Zo kun je hem het best omschrijven."

WINSTON BOGARDE

"Winston Bogarde was een jaar lang mijn trainer in de A1. In het begin had ik moeite met hem. Winston is veeleisend, heel direct naar spelers toe. Ik vond het moeilijk om zijn kritiek te accepteren, zeker omdat ik dacht dat ik het juist wel goed deed. Op een gegeven moment heb ik de knop omgezet. Ik dacht: de enige reden dat hij hier is, is om mij beter te maken. Dan kan ik maar beter naar hem luisteren en doen wat hij zegt. Daar word je echt beter van. Als ik nu op dat seizoen terugblik, dan heb ik daar ongelooflijk veel aan gehad. Achteraf was het een topervaring; ik durf te stellen dat ik heel veel van Bogarde heb geleerd. Hij heeft mij echt beter gemaakt."

VIRGIL VAN DIJK

"Virgil! Groot, sterk, snel. Aanwezig in het veld. Heeft een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. Bij Groningen doorgebroken, toen naar Celtic. Vanaf het moment dat hij naar de Premier League ging, is zijn carrière als een raket gegaan. Ik vind het heel knap hoe hij dat allemaal voor elkaar heeft gebokst. Hij is mentaal ijzersterk. Als je de duurste verdediger van de wereld bent, dan krijg je onherroepelijk te maken met druk. Maar ik heb niet het idee dat hij daar heel veel last van heeft. Een speler van wie ik zeker wat kan leren. De Premier League is een stuk directer dan de Eredivisie, bijvoorbeeld. En met zijn hoofd is hij ongelooflijk sterk, daar komt geen aanvaller bij."



GIORGIO CHIELLINI

"Ik ben sowieso fan van Italiaanse verdedigers, altijd al geweest. In Italië is verdedigen een vak apart. Kunst wil ik het niet noemen, maar het wordt wel hogelijk gewaardeerd. Als je het hebt over Chiellini, Cannavaro, Maldini, Baresi, Nesta… Het zijn stuk voor stuk verdedigers waarvoor je naar het stadion gaat. En dat gebeurt niet zo vaak, dat mensen speciaal voor verdedigers naar het stadion komen. Types waarvan je denkt: zó, dat wil ik weleens in levenden lijve aanschouwen. Ik denk dat er geen voetballer in de wereld is die graag tegen Chiellini speelt. Hij ziet er niet uit als de meest verfijnde voetballer, maar als spits heb je een lastige avond tegen hem. Zijn uitstraling, die wil je als verdediger ook creëren denk ik. Dat grote spitsen bang zijn om tegen je te spelen. Toen ik aan het begin van het seizoen tegen Heracles een hoofdwond opliep, moest ik terugdenken aan de wedstrijd die Chiellini met Juve tegen Real Madrid speelde. Die tulband om zijn hoofd, dat onverzettelijke. Dat is denk ik synoniem voor centrumverdedigers. We moeten het doel beschermen en hebben daar veel, zo niet alles voor over. Opgeven is geen optie."

SERGIO RAMOS

"Als je puur kijkt naar leiderschap, dan is Sergio Ramos daarvan het perfecte voorbeeld. Het is bizar hoe vaak hij op momenten is opgestaan dat de wedstrijd volledig dood was. Ik ken geen verdediger die zoveel beslissende doelpunten heeft gemaakt als hij. Wat voor Chiellini geldt, geldt in het kwadraat voor Sergio Ramos: hij straalt pure onoverwinnelijkheid uit. Natuurlijk maakt hij weleens foutjes, iedereen maakt foutjes. Maar dat compenseert hij dubbel en dwars door het team op sleeptouw te nemen, met scoren, met de boel aansturen. Hij krijgt heel veel rode kaarten ja. Maar dat zit in zijn speelwijze. Hij is ongelooflijk fel, speelt altijd op het randje. Maar volgens mij maalt niemand daarom in Madrid."

GERARD PIQUE

"Als speler vind ik mezelf het meest op Piqué lijken. Voetballend goed en verdedigend sta ik mijn mannetje, net als hij. Hij was net als ik in de jeugd een middenvelder. Hij is een van mijn voorbeelden. De speelstijl van Ajax is redelijk vergelijkbaar met die van Barcelona. Hoog druk zetten, hoge lijn van verdedigen, veel balbezit. Chiellini, om maar een voorbeeld te noemen, is een geweldige verdediger, maar de manier waarop Juventus speelt is toch anders dan Ajax. Dan kijk je in het huidige voetbal toch naar de voorbeelden die dezelfde speelwijze hanteren. Nogmaals, dan heb ik wel wat weg van Piqué.”

Lees het volledige interview met Matthijs de Ligt, onze ELF Voetballer van het Jaar, in de nieuwste editie van ELF Voetbal. Daarin ook aandacht voor de nummer twee en drie in onze verkiezing Steven Bergwijn (PSV) en Hakim Ziyech (Ajax), Ryan Babel, Tahith Chong, Shota Arveladze en meer!
 




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <