Laatste nieuws
06.45Frustratie bij Salah tijdens nieuw puntverlies: Egyptenaar krijgt het aan de stok met Klopp
00.10Arne Slot: de trainer die ‘sleeping giant’ Feyenoord wakker maakte
00.00Chelsea vecht zich knap terug tegen Villa, maar vergeet zichzelf te belonen

Gisteren

23.55'United laat Varane transfervrij gaan, ook ex-Ajacieden op verkooplijst'
23.54Pochettino ziet Chelsea bestolen worden: 'Engelse voetbal is beschadigd'
23.52Oud-trainer Villas-Boas wordt voorzitter van FC Porto
23.51Opnieuw racistisch incident in Spaanse topper: 'We hebben een groot probleem'
23.48Woede bij Chelsea over afkeuren winnende goal: 'VAR verpest het voetbal'
23.45Ongekend: Leverkusen behoudt ongeslagen status door goal in minuut 96
23.35Kane aast op record Lewandowski: 'Maar ik moet wel opschieten'
23.30De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
23.20Cruciale zege Atlético op angstgegner Athletic in door racisme ontsierd duel
23.20Titel lijkt definitief uit zicht voor Liverpool, Sheffield United degradeert
23.15Paris Saint-Germain moet langer geduld hebben: Le Havre verpest kampioensfeestje in Parijs
23.11Racistisch gedrag richting Nico Williams smet op belangrijke zege Atlético
23.10PSG komt niet voorbij laagvlieger Le Havre en verprutst kampioenswedstrijd
23.10PSG vergaloppeert zich: nog geen titel tegen degradatiekandidaat
23.08Atlético boekt cruciale zege, maar racisme zorgt voor smet
23.03Ultieme comeback op Villa Park blijft uit voor veerkrachtig Chelsea
23.02Chelsea krijgt met punt te weinig na knappe comeback tegen Villa
23.02Nederlander zorgt voor tegenvaller Ipswich Town in jacht op promotie
23.02Ipswich Town profiteert maar half van uitglijder Leeds United
23.02Paris Saint-Germain poetst 1-3 achterstand weg en is officieus kampioen
23.00VI Live: PSG kan zondag zonder te spelen alsnog kampioen worden
23.00VI Live: streep door late winnende treffer van Chelsea
22.59Atlético breekt na 42 schoten de ban tegen angstgegner en pakt cruciale zege
22.58PSG moet titelfeest uitstellen in aanloop naar clash met Dortmund
22.44VI Live: Chelsea maakt gelijk, PSG mag weer hopen
22.40Liverpool gebruikt Slot om af te stappen van traditionele Britse clubstructuur
22.37VI Live: Madueke laat zich zien, PSG mag weer hopen
22.35Kritiek op Erik ten Hag bij Manchester United laait verder op: ‘Hij heeft hier nu lang genoeg gewerkt’
22.26VI Live: Madueke laat zich zien, titelfeestje PSG ver weg
22.21VI Live: titelfeestje PSG ver weg, Williams haalt zijn gram
22.11Hoedt verdient fraaie onderscheidingen bij Watford
22.10Nico Williams haalt gram na racisme Atlético-fans: goal en sterk gebaar
Resultaten x
Binnenland

Aras Özbiliz over warm bad Willem II, Russische kip en scoren op Old Trafford

Aras Özbiliz (28) keerde in augustus vorig jaar na zes jaar terug in Nederland. De in Turkije geboren Armeniër, opgegroeid in Amsterdam, werd met Ajax twee keer landskampioen. Nu wordt Özbiliz door Besiktas verhuurd aan Willem II. In Tilburg voelt de vleugelaanvaller zich nu weer voetballer.
24-01-2019 12:00 door

Hij kwam voor de winterstop elf keer als speler van Willem II in het veld. Dat waren meer duels voor Özbiliz dan in de voorgaande twee seizoenen bij elkaar: acht stuks. Het was in januari 2016 dat Özbiliz de overstap maakte van Spartak Moskou naar Besiktas, waar hij een contact voor vierenhalf jaar tekende. De transfer pakte niet uit zoals hij hoopte. “Istanbul, waar ik ben geboren, is echt een wereldstad, heel mooi gelegen aan de Bosporus. Maar als je nooit speelt heeft het niet veel zin om daar te blijven. Toen ik mijn contract had ondertekend bleek dat de voorzitter mij had gekocht. De trainer kende mij niet en gaf mij nooit een echte kans. Dat heb ik met hem besproken en hij vond andere aanvallers beter. Dan ben je snel uitgesproken. Die trainer zit er nog steeds en ik heb nog een contract voor twee jaar. We moesten dus opnieuw een oplossing vinden en zo ben ik bij Willem II bezig aan mijn derde huurperiode. Ik wil hier investeren in mezelf.”

RUSSISCHE TIJD

Besiktas verhuurde Özbiliz sinds januari 2016 ook aan Rayo Vallecano in Spanje en Sheriff Tiraspol in Moldavië. “Met de wetenschap van nu had ik misschien langer nagedacht over mijn keuze voor Besiktas. Omdat ik Armeens ben twijfelde ik sowieso al even of het verstandig was. Armenië en Turkije hebben nogal een verleden samen. Maar ik werd warm ontvangen door de fans. Die zijn echt geweldig. Ze hebben ook het decibelrecord tijdens een voetbalwedstrijd. Dat was tegen RB Leipzig. Hun topspits Timo Werner liet zich vervangen omdat hij zo’n pijn aan zijn oren had. Voor passie en beleving adviseer ik iedereen om eens naar een wedstrijd van de topclubs in Istanbul te gaan.”

Daar hoopte Özbiliz net als in zijn beginjaren in Rusland naam te maken. In de zomer van 2012 verliet hij Ajax voor Kuban Krasnodar; een jaar later vertrok hij voor acht miljoen euro naar Spartak Moskou. Voor Krasnodar scoorde hij negen keer in 22 competitiewedstrijden. In zijn eerste seizoen bij Spartak Moskou was Özbiliz basisspeler en werd hij uitgeroepen tot beste vleugelaanvaller van de Premjer Liga. “Ik werd best groot in Rusland en er kwamen nog scouts van Manchester United voor mij, maar helaas kon ik door een zware knieblessure niet langer schitteren. Ik heb lang moeten revalideren en toen ik weer fit was, moest ik de club verlaten. Ik was een grootverdiener en Spartak had financiële problemen. Ik heb in Rusland de beste periode van mijn carrière tot nu toe meegemaakt. Het leven daar was ook een groot avontuur. Toen ik er net kwam was het echt een cultuurshock. De tolk bij Krasnodar werd mijn beste vriend. Ik noemde hem Mister Google. Nu spreek ik vrij goed Russisch, maar in het begin zat ik in restaurants dierengeluiden te maken als ik uitlegde wat ik wilde eten. Wanneer ik kip wilde zei ik tok-tok en wapperde met mijn armen, haha. Die obers keken dan alsof ik iets te veel wodka op had.”

OUDE BEKENDEN

Bij Spartak Moskou kwam Özbiliz Quincy Promes tegen en bij Besiktas Ryan Babel. Özbiliz kende de twee uit hun gezamenlijke periode in de jeugdopleiding bij Ajax. “Ryan woonde net als ik vroeger in de Bijlmer en ging naar dezelfde school. We hebben nog steeds contact. Net als met meer jongens met wie ik in de jeugd bij Ajax heb gespeeld. Met Daley Blind ben ik al heel lang bevriend. Nu we allebei in Nederland zijn zoeken we elkaar vaker op. Tom Overtoom, speler van NEC, Johan Kappelhof, die in Amerika speelt, en Danilo, de zoon van Wamberto, zijn ook goede vrienden.”



Özbiliz speelde 37 officiële duels in het eerste elftal van Ajax en scoorde drie keer. De goal waaraan hij nog het meest wordt herinnerd is die op Old Trafford tegen Manchester United in februari 2012. Özbiliz scoorde met een afstands-schot. Hij gaf daarna ook de assist bij de winnende goal van Toby Alderweireld: 1-2. Ondanks de stunt werd Ajax uitgeschakeld in de Europa League.“Ik word er nog geregeld op aangesproken. Zeker door Ajax-fans. Die avond blijft voor mij een heel mooie herinnering. De winst van de landstitel in 2011, met de derde ster op het shirt, was nog mooier. Met Vurnon Anita, die ook op huurbasis bij Willem II speelt, hebben we het soms nog over die tijd. Net als met Gery Vink, vroeger mijn jeugdtrainer en nu de assistent van Adrie Koster. Willem II voelt met die oude bekenden als een warm bad. Er heerst een familiaire sfeer bij de club. Iedereen maakt een praatje met elkaar. Ik woon in een Belgisch dorpje vlakbij Tilburg en mijn vrouw en twee zoons in Amsterdam. Als ik vrij ben ga ik daarheen. Ik merk dat het leven in Brabant minder gehaast is dan in het westen. Brabanders hebben een iets langer lontje. Ik ben benieuwd hoe het er met carnaval aan toe gaat. Dat wil ik een keer meemaken. Hoe ik verkleed ga weet ik niet, maar het wordt een warme outfit.”




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <