Resultaten x
Binnenland

Hoe groot is het Nederlandse probleem op de UEFA-ranglijst?

Ajax is er niet in geslaagd om Nederland nog van wat extra punten te voorzien op de coëfficiëntenlijst van de UEFA. De ploeg van Erik ten Hag speelde een goede pot tegen Real Madrid, maar stond wel met lege handen. Nu wacht enkel in de Spaanse hoofdstad nog een kans om nog iets toe te voegen, de kans op doorgaan lijkt in elk geval nihil. Hoe groot is het probleem?
14-02-2019 12:06 door Jan Willem Spaans

Vrij groot, moeten we bekennen. Nederland staat nu op de elfde plaats van de UEFA-ranglijst. Dat betekent dat de kampioen van 2020 rechtstreeks de Champions League in zou mogen. Helaas lijkt dat er niet van te gaan komen. Oostenrijk is Nederland tot op een armlengte genaderd en heeft nog twee ijzers in het vuur. Red Bull Salzburg opereert op het veld van Club Brugge, terwijl Rapid Wien Internazionale te gast heeft.

Redding van blauw-zwart?

Zelfs met een enkel puntje gaat Oostenrijk Nederland voorbij op de ranglijst. Kortom, Nederland moet hopen op een blauw-zwart pact van Brugge tot Milaan om de elfde plek te kunnen behouden. We willen Ruud Vormer en Stefan de Vrij daar alle succes bij wensen: we weten dat jullie het kunnen. Als het niet lukt, moeten we hopen dat Ajax over drie weken in Madrid een absoluut wonder weet te bewerkstelligen. Wordt ook dat geen succes? Dan doet zich het volgende scenario voor.

Nederland zakt dus naar de twaalfde plaats, lager dan dat is gelukkig onmogelijk. Dat betekent nog altijd een verbetering ten opzichte van de situatie van afgelopen seizoen. Op de twaalfde plaats hoeft de landskampioen sowieso maar één voorronde te overleven (PSV had er eigenlijk twee, maar kon profiteren van een doorschuifeffect omdat Real Madrid zich in La Liga én als eindwinnaar plaatste). Voorts mag de bekerwinnaar weer rechtstreeks Europa in. Ook de nummer drie in de Eredivisie heeft reden tot een beetje blijdschap: zij mogen Europees een rondje overslaan.

De lijst van 2018 wordt dus gebruikt om de toegangsbewijzen in 2020 te verdelen. We kunnen dus ook al iets zeggen over de jaren erna, al is het nog van weinig waarde. De komende jaren zal Nederland qua punten moeten strijden met onder meer Denemarken en Cyprus (echt waar) voor de Europese tickets. Het sterke seizoen 2016-17 is nog een paar jaar goud waard in die strijd: 2017-18 daarentegen was een regelrechte ramp. Nederland eindigde dat jaar 29e op de lijst van de UEFA. Alle Europese vertegenwoordigers zouden dan acht voorrondewedstrijden moeten spelen voor er een hoofdtoernooi lonkt.

Europa League II

Maareh, er was  toch een nieuw toernooi onderweg? Klopt, de Europa League II (de naam staat gelukkig nog niet vast) moet in 2021 onderweg gaan. De precieze verdeling ervan is nog niet bekend, maar Nederland zal als het goed is twee startbewijzen ontvangen. We zullen ongetwijfeld snel meer horen over het nieuwe geesteskindje van de UEFA.Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 5 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Besiktas dwarsboomt bod van Ajax'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <