Resultaten x
Binnenland

Één jaar Kotarski onder de lat bij Ajax: dit is wat je moet weten

Een jaar geleden verwelkomde Ajax twee nieuwe jeugdspelers. Nicolas Kühn kwam over van RB Leipizg terwijl Dominik Kotarski Dinamo Zagreb achter zich liet voor een avontuur in Amsterdam. ELF Voetbal nam laatstgenoemde onder de loep. Hoe verging het de Kroatische goalie tot dusver?
15-02-2019 19:50 door Thijs de Bruijn

Het transfernieuws dateert alweer uit juli 2017. Kroatisch jeugdinternational Dominik Kotarski ondertekende, onder toeziend oog van Marc Overmars, een contract in de hoofdstad. De 1 meter 89 lange goalie keerde een dag later echter alweer terug naar zijn geboorteland. Pas na zijn 18e verjaardag zou Kotarski aan mogen sluiten bij de jeugdelftallen van de Amsterdammers.

Een half jaar verstreek. Op 31 januari 2018 arriveerde Kotarski dan eindelijk op De Toekomst. Een transfersom van twee miljoen euro ging er met zijn overstap gemoeid.

Jong Ajax

De vaste man onder de lat bij Jong Ajax ten tijde van de overstap van Kotarski was Kostas Lamprou. Een grote concurrent, waardoor de nieuweling weinig aan spelen toekwam. Alhoewel de Kroaat regelmatig de bank warm mocht houden, bleef Lamprou de voorkeur boven zijn Zuid-Europese collega krijgen. 

In April, drie maanden na zijn komst, zou Kotarski dan eindelijk zijn debuut maken in het profvoetbal. In duel met Jong PSV zou de jongeling debuteren. De Kroaat liet schijnbaar een goede inruk op Michael Reiziger achter, want juist nu Jong Ajax volop in de titelstrijd verwikkeld was, kreeg Kotarski opeens meer kansen in het elftal van de oefenmeester.

Kotarski zou uiteindelijk zelfs het doel verdedigen in de kampioenswedstrijd van de Amsterdammers. Met 2-1 zouden de beloften van Ajax winnen van MVV Maastricht waardoor de titel in de wacht werd gesleept. Na afloop van het seizoen had Kotarski vier wedstrijden achter zijn naam staan.

Eerste keus

Door de verhuur van Benjamin van Leer aan NAC Breda schoof Lamprou deze zomer door naar de reservebank van Ajax. Dit betekende dat Jong Ajax een nieuwe goalie nodig had. Nadat Kotarski in het afgelopen seizoen al even aan de Eerste Divisie mocht ruiken, werd hij nu regelrecht voor de leeuwen geworpen. De negentienjarige doelman werd eerste keus.

De Kroaatse goalie bleek een echte meevoetballende keeper. Niet zo'n doelman die de hele wedstrijd op zijn lijn staat. Nee, Kotarski is juist een goalie die buiten een goede doelman, ook een behoorlijke voetballer is. Een meevoetballende keeper kan echter ook risico's met zich meebrengen. Zo verspeelde hij eerder dit seizoen in duel met FC Dordrecht op knullige wijze de bal nadat hij op eigen helft ermee aan de wandel ging. Gelukkig voor hem leidde dit uiteindelijk niet tot een tegendoelpunt.

Kotarski heeft dit seizoen inmiddels 26 tegentreffers in achttien wedstrijden geïncasseerd. Vergeleken met de andere goalies in de competitie is dit een prima gemiddelde. In vijf van zijn achttien wedstrijden wist Kotarski zelfs de nul te houden.

Zijn vervangers deden het dit seizoen een stuk minder. In de zes wedstrijden waarin Kotarski dit seizoen niet onder de lat stond, incasseerde Jong Ajax maar liefst veertien tegendoelpunten. Een matig gemiddelde.

Toekomst

Als Kotarski zich goed doorontwikkeld, zal hij een goede kans maken omhet eerste elftal van de Amsterdammers te gaan bereiken. In Jong Ajax heeft hij de voorkeur boven Stan van Bladeren en Issam El Maach immers al gekregen. Het eerste elftal bereiken is zijn volgende doel.

Zijn debuut zal hij dit seizoen in ieder geval zeker nog niet gaan maken. Kotarski moet zowel Kostas Lamprou als Bruno Varela als André Onana nog voor zich dulden. Langzaamaan zal Kotarski in de aankomende jaren omhoog gaan schuiven in de pikorde. Tot nu toe ziet zijn toekomst er rooskleurig uit, maar het tij kan snel keren in het voetbal.

 Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 5 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Besiktas dwarsboomt bod van Ajax'
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <