Laatste nieuws
20.13VI Live: Willem II en FC Groningen tasten elkaar nog af in KKD-kraker
20.13Omstreden Rubiales krijgt opvolger bij Spaanse bond die óók onder vuur ligt
20.10Feyenoord en Liverpool naderen akkoord: laatste details scheiden Arne Slot van droomtransfer
20.09Steven Berghuis doet hartverwarmende belofte aan zieke Ajax-fan
20.05'AC Milan belegt topoverleg: Feyenoord-vraagprijs bedraagt liefst 50 miljoen'
20.00Top-drie KKD schuift nóg dichter in elkaar: eerste promovendus kan vrijdag bekend zijn
19.55Matthijs de Ligt hoopt in de toekomst terug te kunnen keren bij Ajax
19.48De Ligt denkt vaak aan terugkeer bij Ajax: 'Hoop dat het gaat gebeuren'
19.43Van den Herik trekt zich terug uit race om KNVB-voorzitterschap: 'Te veel werk'
19.40LIVE Keuken Kampioen Divisie | Volg hier of Roda JC profiteert van topper en alle overige tussenstanden
19.40Bobby Adekanye haalt uit naar fans Go Ahead Eagles: ‘Ze zijn arrogant aan het worden’
19.35Kramer juicht ineens zelfs voor Ajax: 'Een heel klein beetje maar'
19.35Hard en zakelijk opstellen onnodig voor Feyenoord: Arne Slot heeft de club enorme dienst bewezen
19.34Bayern-fans beginnen petitie voor Tuchel, maar Hoeness ziet botsende visies
19.30VI Live: Willem II aast in KKD-kraker op promotie
19.18In corruptiezaak aangeklaagde Rocha nieuwe voorzitter Spaanse voetbalbond
19.17Praat mee op VP: Willem II - FC Groningen
19.15‘Kenneth Taylor maakt indruk en verschijnt op de radar bij Europese topclub’
19.10Ondanks steun van Feyenoord en Ajax haakt Van den Herik af
19.02Verweij speculeert over trainerslijstje Ajax en eventuele terugkeer Erik ten Hag
18.56De Mos geeft transferadvies bij PSV: 'Verstandiger voor hem om te blijven'
18.50Jorien van den Herik (80) wordt ondanks steun Feyenoord en Ajax niet de nieuwe KNVB-voorzitter: 'Het is te veel werk’
18.48Jorien van den Herik wordt niet de nieuwe bondsvoorzitter van de KNVB
18.37Feyenoord en Liverpool naderen na 'positief gesprek' akkoord over Slot
18.35Oosting wil liever niet over Feyenoord praten en legt focus op FC Twente
18.30Real Madrid hoopt op evenaring van seizoen onder Beenhakker
18.28'Taylor verschijnt op de radar bij Juventus, dat zoekt naar nieuwe middenvelders'
18.15Arsenal zet vol in op PL-titel: 'We willen deze klus klaren'
18.10Klopp ziet Slot wel zitten als opvolger bij Liverpool: 'Goede trainer en goede kerel'
18.09Oosting reageert op Feyenoord-geruchten: 'Was al zo lang met Twente in gesprek…'
18.05Verweij duidelijk: 'Hij staat niet op één bij Ajax, dat wil wachten op Ten Hag'
18.00Dit waren de negen Nederlandse voorgangers van Slot in de Premier League
17.55Romano heeft nieuws over Arne Slot: Liverpool en Feyenoord naderen akkoord
17.53Verweij: ‘Als Ajax naast iedereen grijpt, is dat een gigantisch goede kandidaat’
17.42Volledig schuldbedrag van Vitesse ligt op straat door vonnis rechtbank
Resultaten x
Binnenland

Het Nederlands Elftal dat met Bert van Marwijk de WK-finale haalde

Vandaag viert Bert van Marwijk zijn 67e verjaardag. Om dat te vieren blikken wij terug op één van de beste elftallen waar hij ooit de trainer van was. Namelijk het Nederlands Elftal in 2010 dat onder zijn leiding de finale van het WK bereikte.
19-05-2019 07:00 door Krist Stoelwinder

Maarten Stekelenburg

Nadat Edwin van der Sar in 2008 stopte als international waren de zorgen groot. Met Van der Sar stopte één van de beste Nederlandse keepers aller tijden met het spelen bij Oranje. Zijn opvolger was Maarten Stekelenburg die bij Ajax redelijk presteerde. Op het WK van 2010 waren de twijfels voor goed verleden tijd. De doelman was de grote uitblinker in de kwartfinale tegen Brazilië en maakte ook in de andere duels indruk. Des te vreemder was het dat zijn loopbaan daarna achteruit holde. Jasper Cillessen streefde hem voorbij bij Oranje en na mislukte avonturen bij onder andere AS Roma, Fulham en Monaco is Stekelenburg inmiddels tweede keeper bij Everton.

Gregory van der Wiel

Rechtserachter Gregory van der Wiel was eveneens speler van Ajax tijdens het WK 2010. In tegenstelling tot Stekelenburg volgde hij geen gerenommeerde naam op. Sterker, het was jaren geleden dat er met Michael Reiziger een solide rechtsback in het Nederlands Elftal speelde. De 22-jarige Van der Wiel presteerde prima in Zuid-Afrika. Verdedigend presteerde hij stabiel en aanvallend was hij van waarde. Maar vervolgens ging het net als bij Stekelenburg steeds minder. Na een prachtige transfer naar PSG liepen avonturen bij Fenerbahce en Cagliari op niets uit. Inmiddels voetbalt hij alweer een jaar jaar in Canada.

John Heitinga

Hoewel John Heitinga tijdens het WK van 2010 'nog maar' 26 was, had hij al flink wat grote toernooien op zijn naam staan. Hij was met het Nederlands Elftal als basisspeler geweest op d eindronden in 2004, 2006 en 2008. De verdediger werd namelijk al jaren gezien als een grote belofte. Die belofte leek hij te gaan inlossen met een mooie transfer bij Atletico Madrid, een goede start bij Everton en een goed WK. Maar uiteindelijk belandde hij bij Everton op het tweede plan. 

Joris Mathijsen

Zijn partner in de verdediging was de vier jaar oudere Joris Mathijsen die onder Marco van Basten international was geworden. Van Marwijk gaf het tweetal al lange tijd vertrouwen en dat bleek terecht. De twee bleken complementair aan elkaar en Mathijsen loste zijn gebrek aan snelheid op door slim positie kiezen. Na een mooie tijd bij HSV ging het snel minder met de verdediger en na het EK van 2012 werd hij niet meer geselecteerd als international.

Giovanni van Bronckhorst

Er waren onder de kenners twijfels over Giovanni van Bronckhorst. Ze vonden dat de linksback over the hill was en achtten hem daardoor verdedigend niet sterk genoeg. Maar de aanvoerder snoerde alle criticasters de mond, speelde een geweldig toernooi en schoot het Nederlands Elftal in zijn één na laatste wedstrijd als profvoetballer op geweldige wijze naar de WK-finale. Het was een mooie bekroning van een prachtige loopbaan die hem langs onder andere Feyenoord, Glasgow Rangers, Arsenal en FC Barcelona had gebracht.

Nigel de Jong 

Omdat de verdediging qua namen werd gezien als de zwakste Oranje-linie, besloot Van Marwijk met een blok van twee controleurs te gaan spelen. Eén van de controleurs was Nigel de Jong. De kiezelharde controleur van Manchester City liet in de WK-finale zien uit welk hout hij gesneden was. De Jong kon uitdelen, maar was eveneens een prima voetballer en was daardoor een belangrijke kracht bij het succesvolle Nederlands Elftal. Dat was hij vier jaar later onder Louis van Gaal opnieuw.

Mark van Bommel

Zijn compagnon op het middenveld was Mark van Bommel. Hij was door persoonlijke problemen met Van Basten enige tijd verbannen bij de nationale ploeg, maar keerde onder zijn schoonvader weer terug. De wereldtopper van Bayern München zorgde voor balans in elftal en was daarnaast ook een echte leider. Het was dan ook niet gek dat hij tot aanvoerder werd benoemd nadat Van Bronckhorst stopte met voetballen. 

Arjen Robben

Heel Nederland was in shock toen Arjen Robben in de uitzwaaiwedstrijd tegen Hongarije met een ogenschijnlijk zware blessure uitviel. Het acht uur journaal opende zelfs met het nieuws dat de buitenspeler het WK zou gaan missen. Maar dankzij de behandelingen van fysiotherapeut Dick van Toorn en de enorme wil van Robben zelf kon hij toch mee doen. In Zuid-Afrika was hij niet te stoppen en schoot hij Oranje bijna naar de wereldtitel. Vier jaar later was hij nog beter en leidde hij zijn land naar de halve finale.

Wesley Sneijder

De absolute wereldster van het Nederlands Elftal op het WK 2010 was Wesley Sneijder. De kleine spelmaker was de dirigent bij het Internazionale dat de Champions League won. Die rol vervulde hij ook bij Oranje en met veel succes. Hij werd mede-topscorer van het toernooi, schonk Robben dé kans op de wereldtitel. Volgens vrijwel de hele voetbalwereld had hij in 2010 de gouden bal moeten winnen. 

Dirk Kuyt 

Hoewel Dirk Kuyt geen onderdeel was van 'de grote vier', was hij grote waarde op het WK. De Katwijker verdrong Rafael van der Vaart uit de basis en speelde volledig in dienst van het elftal. In 2010 was dat als aanvaller, vier jaar later was de als vleugelback. Zijn enorme instelling en kwaliteiten zorgden ervoor dat hij bij volksclubs als Feyenoord en Liverpool een absolute clubheld werd. Met een hattrick in de kampioenswedstrijd kreeg Kuyt in 2017 een prachtig afscheid bij de Rotterdammers. 

Robin van Persie

In de spits stond met Robin van Persie Nederlands topscorer allertijden. Ondanks het feit dat Klaas-Jan Huntelaar hem in de nek hijgde, kwam de Rotterdamse creatieveling tot het ongelofelijke aantal van vijftig doelpunten. Hij werd bij Arsenal aanvoerder, maakte Manchester United bijna in zijn eentje kampioen en liet in zijn nadagen bij Feyenoord zien nog altijd een fantastische techniek te hebben. Op het WK 2010 was hij met doelpunten en assists van minder grote waarde dan gehoopt, maar in het meevoetballen was Van Persie erg belangrijk.




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <