Laatste nieuws

22.31Kozakken Boys zorgt voor daverende verrassing tegen Superboeren
22.31Kozakken Boys verrast Superboeren
22.27Bayern heerst in topper in Gelsenkirchen, gelijkspel Wolfsburg
22.23Bayern zonder Robben eenvoudig langs Schalke
22.07Zaza scoort driemaal voor Valencia
21.50GVVV verrast FC Dordrecht in bekerduel
21.48Heracles met nodige moeite langs Rijnsburgse Boys
21.45Heracles met moeite naar zege in Rijnsburg
21.38Cambuur, Almere en NEC nemen soepel eerste horde
21.29Dirk Kuyt krijgt plekje op Walk of Fame Rotterdam
20.55Foto’s: Training in aanloop naar bekertreffen
20.33RKC Waalwijk verrast Sparta in de beker
20.29Noorse voetbalsters veel te sterk voor Slowakije
20.22Apatisch Sparta blameert zich bij stuntploeg RKC
20.22Apathisch Sparta blameert zich bij stuntploeg RKC
20.14Actiegroep wil 'racistisch' penislied over Lukaku uit stadions weren
20.04LIVE: Tijd begint te dringen voor zwak Sparta in Waalwijk
19.58LIVE: Zegeloos RKC ruikt stunt tegen zwak Sparta
19.53LIVE: RKC leidt; stunt in de maak tegen zwak Sparta?
19.51Ajax-doelman Onana kent zijn buurman niet eens: 'Het is een andere cultuur'
19.48LIVE: RKC gelooft meer en meer in stunt tegen Sparta
19.44LIVE: Kan MVV stunten tegen AZ?
19.44LIVE: AZ heeft maar zeven minuten nodig voor voorsprong
19.44LIVE: MVV bijt van zich af na vroege goal AZ
19.44LIVE: MVV dik verdiend naast matig AZ
19.44LIVE: Weghorst laat MVV maar heel even genieten van gelijkmaker
19.44LIVE: AZ jaagt in Maastricht op derde treffer
19.44LIVE: Mmaee held van MVV met 'Zlatan-esque' gelijkmaker
19.44LIVE: Weghorst lijkt AZ verlenging te besparen
19.44MVV komt net tekort voor stuntje tegen AZ

Resultaten

x

Buitenland

Het fascisme binnen SS Lazio: mythe of waarheid?

Nick de Jager, 14-09-2017 08:30
Met Lazio Roma ontvangt Vitesse donderdagavond een van de meest gevreesde clubs van Italië. Supporters die antisemitische leuzen zingen, fans die hakenkruizen meenemen om de tribunes te versieren en volgens enkelen zou de adelaar in het clubembleem zelfs verweven zijn met de periode onder Mussolini. Waarheden en mythes alom. Wat klopt en wat klopt niet?

Dat de supporters van Lazio Roma geen schatjes zijn, is duidelijk. Enkel een blik op een spandoek uit het seizoen 1998/99 zegt genoeg. “Auschwitz is jullie stad, de ovens zijn jullie huizen”, was de tekst, gericht aan supporters van rivaal AS Roma, opponent die dag. Voor de buitenwereld was de reputatie van Lazio sindsdien voorgoed beschadigd. De fascistische lijntjes rondom de club waren bevestigd; Lazio Roma stond aan de verkeerde kant van de geschiedenis. Het vervelende was dat de Italiaanse club er zelf niet eens zo veel aan kon doen. Gezien het misverstand dat al heerste rond Lazio (dat Biancocelesti zelf haar oorsprong uit het fascisme kent), was het spandoek destijds de druppel die de emmer deed overlopen. Tot in het heden behoort de club tot de meest gehate ploegen van Italië.


Hoe ziet dat misverstand er dan precies uit? Veel heeft te maken met de adelaar op het clubembleem. De vogel is een wereldwijd erkend symbool voor vermogen en kracht en was daardoor ook geliefd bij het fascisme en nationaalsocialisme. Vanwege de politieke kleur van de incidenten rondom de supporters, wordt echter gauw gedacht dat de adelaar zélf een verwijzing naar die stromingen is. Feitelijk onjuist, want Lazio bestond al voordat het fascisme in 1912 was uitgevonden. Toen de club in 1900 werd opgericht, zou Benito Mussolini in het huidige Nederland niet eens alcohol mogen dronken en auto kunnen rijden. 

Nee, de adelaar in het logo is een verwijzing naar het oude Griekenland. De oprichters van Lazio hadden de ambitie van de vereniging een Olympische club te maken. Regelmatig sporters aan de Olympische Spelen afleveren; dat was voor de oorspronkelijke atletiekclub het doel. Om dat in een logo te bezegelen, werd de adelaar van de Griekse oppergod Zeus aan het embleem toegevoegd. Die zag tenslotte hoe in de Griekse mythologie de eerste edities van de Olympische Spelen werden afgewerkt.

Fans

De fans gaan minder vrijuit. Naast het hierboven genoemde spandoek gaan delen van de supporters vaak tekeer tegen racistische spelers (Aron Winter werd in zijn eerste week als Lazio-speler massaal voor ‘negerjood’ uitgemaakt’), werd een zelfbenoemde fascist als Paulo di Canio vereerd door de aanhang en zien zij de S.S. in de officiële clubnaam van Lazio (wat staat voor Societa Sportiva) graag als een verwijzing naar het leger van nazi-Duitsland. Een berucht incident blijft tevens het neersteken van Tottenham Hotspur-fans in 2012, toen de Engelse club een Europa League-wedstrijd speelde tegen buurman AS Roma. The Spurs worden vaak geassocieerd met het jodendom en dat lag bepaalde contreien van de supportersgroep dus niet lekker.

Vrij gedateerde incidenten misschien, maar er is weinig reden aan te nemen dat alle ziektes tegenwoordig verholpen zijn. Vorig seizoen werd Napoli-verdediger Kalidou Koulibaly nog wegens zijn huidskleur verguisd in het Stadio Olimpico en in de meest recente Derbi de Roma moest de stadionspeaker de fans verzoeken te stoppen met het beledigen van Roma-verdediger Antonio Rüdiger, omdat anders de wedstrijd gestaakt zou worden. “Dit is belachelijk”, oordeelde Kevin Strootman destijds. “De bond moet hier iets doen.”

Het gedrag van deze supporters dient niet gebagatelliseerd te worden; wel verdient het een nuancering. De tijden dat heel het Stadio Olimpico met hakenkruizen stond te oreren, zijn namelijk wél voorbij. Tegenwoordig is onder de supporters van Lazio voor elke fascistische beweging een antifascistische beweging te vinden en zelfs Strootman dacht dat ‘maar een paar mensen aan het zingen waren’. “Niet veel”, oordeelde hij. Daarnaast kampt Italië sowieso met een relatief groot aantal ultrarechtse mensen; zeker onder de jongeren. Het probleem is aanwezig bij Lazio Roma, maar net zo goed bij pakweg AS Roma, Internazionale of AC Milan. Misschien heeft Lazio nog steeds wat meer probleemkinderen onder de fans, maar vanwege de reputatie van de club wordt door Italiaanse media tegelijkertijd heel snel naar Biancocelesti gewezen. Sneller dan naar andere clubs, vinden Lazio-fans zelf.

Berichten dat Lazio Roma uit zichzelf een fascistische club is, kunnen direct de prullenbak. Bij de supporters ligt het probleem dieper, verdeelder en genuanceerder. De tijd van Auschwitz-spandoeken lijkt voorbij; daar is tegenwoordig te veel verzet voor van medesupporters. Maar het gedeelte dat nog wél extreem is, is verre van het braafste jongetje van de klas. Een kleine waarschuwing naar de Vitesse-fans blijft zeker op zijn plaats.

 transfergeruchten Laatste: 'Liverpool en Arsenal hengelen naar diensten Draxler'
cultheld Laatste: Hyun-jun Suk: De droom van de Aanwaai-Koreaan
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: María Imízcoz
quiz Laatste: De ELF Voetbal PSV - Feyenoord Quiz!
boulevard Laatste: Sylvie Meis laat mannenharten sneller kloppen met video
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Ellery Cairo?
superelf Laatste: De SuperELF van Helmondse controleur Tommie van der Leegte
avonturiers Laatste: Hoe Mitchell Donald een begrip werd bij Rode Ster Belgrado
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
Voordeelcasino.comVoetbal Gokken
X <