Resultaten x
Buitenland

Vier bizarre dwalingen van WK-scheidsrechters

Noord-Ierland staat na donderdag voor een loodzware taak om alsnog het WK in Rusland te bereiken. In eigen huis kregen de Noord-Ieren een bizarre penalty tegen waardoor er met 0-1 werd verloren van Zwitserland.
10-11-2017 17:00 door Bob van Dijk

In Belfast was het vooral de Roemeense scheidsrechter Ovidiu Hategan waar na afloop over gesproken werd. De arbiter van dienst eiste in de tweede helft een hoofdrol op door een strafschop toe te kennen aan Zwitserland. De bal kwam echter niet tegen de arm, maar tegen de rug voor Noord-Ier Corry Evans. "De bal komt duidelijk op de rug van Evans en de scheidsrechter kon dat ook goed zien. Zijn arm is niet boven zijn hoofd of in een onnatuurlijke positie. Het voldeed aan geen enkele van de criteria voor hands", aldus bondscoach Michael O'Neill na afloop.

Op weg naar het WK van 2010 in Zuid-Afrika speelden Frankrijk en Ierland tegen elkaar in de strijd om een ticket. Het heenduel in Dublin werd met 0-1 gewonnen door Frankrijk, maar in Parijs namen de Ieren brutaal de leiding. Daardoor moest er een verlenging aan te pas komen. Daarin trok de thuisploeg uiteindelijk aan het langste eind door een treffer van William Gallas. Dat doelpunt had echter nooit mogen tellen aangezien Thierry Henry de bal overduidelijk met zijn hand beroerde voordat deze tegen de touwen verdween.

Tijdens het WK 2006 haalde Josip Šimunic het wereldnieuws in de wedstrijd tegen zijn geboorteland Australië, toen scheidsrechter Graham Poll hem tweemaal geel gaf, maar verzuimde Šimunic uit het veld te sturen. Na het laatste fluitsignaal kreeg hij andermaal geel. Waarschijnlijk is Šimunic de eerste voetballer in de geschiedenis die in één wedstrijd drie gele kaarten kreeg.

De meest bekende dwaling is natuurlijk het doelpunt van Diego Maradona tegen Engeland op het WK van 1986. Maradona gebruikte, tegen de regels in, zijn hand om de bal over de keeper heen te wippen en op die manier te scoren. De scheidsrechter dacht dat Maradona zijn hoofd gebruikt had, en verklaarde het doelpunt geldig. De Argentijnen wonnen uiteindelijk met 2-1 en pakten in Mexico uiteindelijk ook de eindzege door in de finale met 3-2 te winnen van West-Duitsland.

 Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 12 2018Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: FC Utrecht - Ajax
transfergeruchten Laatste: 'Besiktas gaat contract Ryan Babel verscheuren'
jukebox Laatste: De Jukebox: Richard Jensen (Roda JC Kerkrade)
boulevard Laatste: Mevrouw Rugani schittert op Kerstbal Juventus
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Niklas Tarvajärvi?
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Adriana Pozueco
cultheld Laatste: Lord Bendtner: edelman in onderbroek
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <