Resultaten x
Buitenland

Hoe goed is John Guidetti nog?

De kans bestaat dat John Guidetti deze winter afscheid neemt van Celta Vigo. De spits, die zes jaar geleden nog een ware Eredivisie-sensatie was, is bij de Spaanse ploeg op de bank beland. Wat is er overgebleven van de doelpuntenmachine van Feyenoord in het seizoen 2011/12.
11-11-2017 16:00 door Lars van Mil

In augustus 2011 vertrok John Guidetti op huurbasis van Manchester City naar Feyenoord. De Zweed was een grote onbekende in Rotterdam, maar daar kwam snel verandering in. Met twintig wedstrijden, 23 goals en drie hattricks, waarvan de meest memorabele die in de met 4-2 gewonnen Klassieker, maakte Guidetti zich onsterfelijk in De Kuip. De pas negentienjarige spits leek een mooie toekomst tegemoet te gaan.

Een virus in zijn zenuwstelsel gooide roet in het eten. Meer dan een half jaar kon hij niet spelen en ook na zijn terugkeer moest hij langs de kant toekijken. Nadat hij op huurbasis bij Stoke geen basisplaats af wist te dwingen, mocht hij het in 2014 bij Celtic proberen. Hier begon hij met zes goals in zijn eerste negen wedstrijden aardig, maar hij slaagde er niet in om deze vorm het hele seizoen vast te houden. Nadat hij ook bij Celtic niet had weten te overtuigen zoals hij dat bij Feyenoord deed, besloot City zijn contract niet te verlengen en kwam Guidetti zonder club te zitten.

Celta Vigo

Celta Vigo bood in 2015 uitkomst voor Guidetti. De Spaanse ploeg legde de transfervrije spits voor vijf jaar vast. Een succes als bij Feyenoord werd het opnieuw niet, maar twee jaar lang speelde Guidetti regelmatig in de basis bij Celta. Dit seizoen is dat echter anders. Guidetti moest de eerste wedstrijden missen door een sleutelbeenbreuk. Inmiddels is hij terug, maar moet hij concurrenten Iago Aspas en Maximiliano Gómez voor zich dulden. De Zweed voelt zich hierdoor niet meer op zijn plek en aast op een vertrek.

 

2011/12

(Feyenoord)

2012/13

(Man City)

2013/14

(Man City/Stoke)

2014/15

(Celtic)

2015/16

(Celta Vigo)

2016/17

(Celta Vigo)

2017/18

(Celta Vigo)

Wedstrijden 23 0 6 35 43 42 5
Speelminuten 1821 0 59 1985 1818 2272 131
Doelpunten 20 0 0 15 12 9 1
Doelpunten per 90 minuten 0,99 0 0 0,68 0,59 0,36 0,69

Hoewel Guidetti het doelpuntengemiddelde uit zijn Feyenoord-tijd nooit heeft geëvenaard, is hij de laatste jaren wel weer regelmatig belangrijk geweest voor Celtic en Celta Vigo. Makkelijk was het niet; vaak moest hij het doen met invalbeurten. Dit seizoen speelde hij slechts één keer in de basis, in de bekerwedstrijd tegen Eibar, waarin hij goed was voor de winnende treffer (1-2). Dat Guidetti bij een eventuele nieuwe ploeg direct de sterren van de hemel zal spelen valt te betwijfelen, maar dat hij nog regelmatig belangrijk kan zijn heeft hij wel bewezen. Volg ELFvoetbal
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'PSV bepaalt vraagprijs voor sterspeler Hirving Lozano'
quiz Laatste: Wat weet je van de topper tussen PSV en Ajax?
boulevard Laatste: Colombiaans naaktmodel steunt Real Madrid
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Er woedde een burgeroorlog bij de Nederlandse topclub waar ik speelde"
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Annelie Alpert
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Oliver Kahn?
cultheld Laatste: Martin Drent: net zozeer Drent als Groninger
avonturiers Laatste: Avonturier Rick ten Voorde strijkt neer in IJslandse competitie
superelf Laatste: De SuperELF van Helmondse controleur Tommie van der Leegte
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
Privacyverklaring
X <