Resultaten x
Buitenland

Waarom bondscoach Giampiero Ventura onder druk staat in Italië

Met een 0-1 achterstand gaat Italië vanavond de return van het tweeluik tegen Zweden in. In eigen land móét er gewonnen worden, anders mist Italië voor het eerst sinds 1958 het WK. Voor veel Italianen is de oorzaak van dit alles duidelijk: bondscoach Giampiero Ventura.
13-11-2017 16:00 door Lars van Mil

Toen Italië in de loting voor de WK-kwalificatie aan Spanje werd gekoppeld, wist het land dat het het lastig zou krijgen. In eigen land wisten de Azzurri nog een punt te slepen uit de ontmoeting met de Spanjaarden, maar in Spanje ging het met 3-0 onderuit. Uiteindelijk eindigden de Italianen tweede, vijf punten achter La Roja.

In een interview met Sky Sport Italia greep Ventura de zware loting aan om zichzelf en zijn elftal te verdedigen. "Niemand kan verbaasd zijn dat we play-offs moeten spelen. Alleen de nummer één plaatst zich rechtstreeks, en wij zaten in een poule met Spanje. Daarom hebben we ons gericht op de tweede plaats en die hebben we veilig gesteld."

Ook van het resultaat in Zweden wilde Ventura zijn ploeg niet de schuld geven. Hij vond dat zijn ploeg de betere was, maar dat de scheidsrechter erg in het voordeel van de tegenstander floot. "Zweden schoot amper op doel, terwijl wij wel kansen hebben gehad en zelfs de paal raakten. Ik hoop dat wij volgende week in Milaan hetzelfde mogen als Zweden vanavond mocht. In deze wedstrijd werd er niet rechtvaardig opgetreden", zei hij op de persconferentie na afloop van de wedstrijd. 

Kritiek

Deze uitspraken van Ventura leidden tot veel kritiek in Italië. Zo wordt er in de Italiaanse media veel gespeculeerd over een vertrek van de bondscoach en wijzen grote namen als Fabio Capello en Alessandro del Piero al mogelijke vervangers aan. 

Vooral op het gebied van tactiek en selectiebeleid krijgt Ventura veel kritiek te verduren. Waar hij als trainer van Torino juist als een tactisch sterke trainer werd gezien, sloeg hij tegen Zweden met een 3-5-2 formatie volgens velen de plank mis. Dat hij in de return opnieuw op die wijze wil spelen, baart zorgen in zijn thuisland.

Dan is er nog de kwestie Jorginho, de middenvelder van Napoli die veel Italianen graag in het nationale elftal zien. Ventura dacht daar lange tijd anders over, maar heeft hem voor de play-offs tegen Zweden toch opgeroepen. In de eerste wedstrijd kwam hij echter wéér niet in actie. In de return lijkt hij nu overigens wel eindelijk op een basisplaats te kunnen rekenen.Volg ELFvoetbal
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'PSV bepaalt vraagprijs voor sterspeler Hirving Lozano'
quiz Laatste: Wat weet je van de topper tussen PSV en Ajax?
boulevard Laatste: Colombiaans naaktmodel steunt Real Madrid
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Er woedde een burgeroorlog bij de Nederlandse topclub waar ik speelde"
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Annelie Alpert
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Oliver Kahn?
cultheld Laatste: Martin Drent: net zozeer Drent als Groninger
avonturiers Laatste: Avonturier Rick ten Voorde strijkt neer in IJslandse competitie
superelf Laatste: De SuperELF van Helmondse controleur Tommie van der Leegte
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
Privacyverklaring
X <