Resultaten x
Buitenland

Wie wordt de laatste Europese WK-deelnemer?

De WK-kwalificatie in Europa zit er bijna op. Ierland en Denemarken gaan dinsdagavond in Dublin uitmaken wie de veertiende Europese deelnemer aan het wereldkampioenschap voetbal in Rusland wordt. Gaan de Ieren of de Denen zich plaatsen?
14-11-2017 14:00 door Bob van Dijk

Afgelopen zaterdag speelden beide ploegen al tegen elkaar in Kopenhagen. Veel spektakel leverde dat duel echter niet op. Met Feyenoorder Nicolai Jørgensen en oud-Ajacied Christian Eriksen binnen de lijnen bleef Denemarken steken op 0-0. De Ieren hielden het in het Telia Parken achterin potdicht en waren duidelijk niet voor een leuke wedstrijden naar de Deense hoofdstad gekomen. Namens de thuisploeg was Pione Sisto nog wel dichtbij, maar hij schoot naast. In de slotfase miste Cyrus Christie nog een prima mogelijkheid namens de gasten uit Ierland.

In de kwalificatiereeks moesten Ierland en Denemarken genoegen nemen met de tweede plaats in hun poule. In groep D ging Servië er uiteindelijk met directe WK-plaatsing vandoor en bleef Ierland achter op de tweede plek. Daarmee hield de ploeg van bondscoach Martin O'Neill landen als Wales, Oostenrijk, Georgië en Moldavië onder zich. Op de laatste speeldag won Ierland met 0-1 op bezoek bij Wales door een treffer van James McClean. De Denen moesten Polen in groep E voor zich dulden, maar bleven Montenegro, Roemenië, Armenië en Kazachstan knap voor. Het laatste groepsduel met Roemenië (1-1) was echter niet bepaald overtuigend.

Ierland en Denemarken staan dinsdagavond voor de veertiende keer tegenover elkaar. Gezien de historie tussen beide landen zijn de Ieren licht in het voordeel in het eigen Aviva Stadium. Van de dertien eerdere ontmoetingen ging Ierland er vijf keer met de zege vandoor. Eveneens vijfmaal bleef het gelijk tussen beide landen en drie keer wist Denemarken te winnen. De laatste keer dat The Boys in Green en Danish Dynamite tegen elkaar speelden in Ierland won de thuisploeg met liefst 3-0. Aan de Poolse arbiter Szymon Marciniak de taak om de wedstrijd dinsdagavond in goede banen te leiden.

De Ieren hopen zich voor de vierde keer in de historie te plaatsen voor de eindronde van het WK. Tussen 1930 en 1986 lukte dat geen enkele keer, maar in 1990, 1994 en 2002 waren ze wel van de partij. Een keer strandde Ierland in de kwartfinale en tweemaal verloor men in de achtste finale. De laatste drie WK's gingen aan de neus van de Ieren voorbij. Denemarken kan voor de vijfde keer deelnemen aan het WK. In 1986 debuteerde zij op het eindtoernooi en ook in 1998, 2002 en 2010 waren ze van de partij. De beste prestatie was de kwartfinaleplaats in 1998 in Frankrijk. Die ging echter verloren tegen Brazilië (3-2).Volg ELFvoetbal
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'PSV bepaalt vraagprijs voor sterspeler Hirving Lozano'
quiz Laatste: Wat weet je van de topper tussen PSV en Ajax?
boulevard Laatste: Colombiaans naaktmodel steunt Real Madrid
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Er woedde een burgeroorlog bij de Nederlandse topclub waar ik speelde"
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Annelie Alpert
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Oliver Kahn?
cultheld Laatste: Martin Drent: net zozeer Drent als Groninger
avonturiers Laatste: Avonturier Rick ten Voorde strijkt neer in IJslandse competitie
superelf Laatste: De SuperELF van Helmondse controleur Tommie van der Leegte
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
Privacyverklaring
X <