Resultaten x
Buitenland

Hoe Anderlecht glimlachend ten onder ging

De situatie dinsdagavond op Celtic Park was er eentje die in het roerige uitgaansleven van Glasgow wel vaker voorkomt. In de broeierige omgeving die Celtic en Anderlecht gecreëerd hadden, hadden de Belgen nog één klap moeten uitdelen om de boel te laten escaleren. Die klap viel niet, waardoor Anderlecht met opgegeven hoofd en, echt waar, een glimlach het Europese toneel verliet.
06-12-2017 12:00 door Jan Willem Spaans

In de eerste helft lagen er wel kansen. Celtic leek onwennig om te spelen tegen een ploeg die in staat was ze pijn te doen, maar waar ze ook zelf best wat tegen uit konden richten. In Schotland zijn ze ongenaakbaar voor alles dat er in de weg ligt, terwijl ze in Europa vooral kanonnenvoer waren voor voornamelijk Paris Saint-Germain. Celtic speelde slordig en gaf Anderlecht een helft de kans om de steen weg te rollen. Na de pauze werd de thuisploeg en scoorde Anderlecht eigenlijk vanuit het niets.

De 1-0 zege en het, zeker in de eerste helft, acceptabele voetbal, vergoedt kennelijk veel. Voormalig sc Heerenveen-speler Kums had al na enkele minuten een flinke bijdrage kunnen leveren richting de drie goals die de paarse troepen nodig hadden. Na afloop liep hij tevreden rond. “We hebben het vandaag gewonnen. 1-0 winst bij Celtic is een goed resultaat en de manier waarop was ook in orde, daar kunnen we op verder bouwen in de competitie.”

Even verderop staat het gezicht van Leander Dendoncker toch ietsje bedrukter. De spelverdeler maakte vorig seizoen waanzinnig veel indruk en was ook in deze partij, zeker in de eerste helft, de beste in het paarse shirt. Hij werd de hele zomer gelinkt aan Manchester United, maar bleef uiteindelijk toch in het Astridpark. Dendoncker houdt een verhaal over de goede eerste helft waarin ze de wedstrijd controleerden en noemt de 3-0 thuisnederlaag tegen de Schotten ‘spijtig’.

Dan wordt het meegereisde Vlaamse journaille bruut onderbroken. Het spitsenkoppel Lukasz Teodorczyk en Henry Onyekuru is er in geslaagd om ergens een flinke microfoon met zo’n ‘dode kat’ eromheen te veroveren en besluiten hun ploegmaat eens aan de tand te voelen. De taalstrijd woedt in alle geleidingen van Brussel, dus moet Dendoncker in het Engels brommen dat de sfeer indrukwekkend was. Echt leuk lijkt hij de stunt niet te vinden, maar aan de rest krijg je geen moment het idee dat ze zojuist uit Europa geknikkerd zijn.

Ook Uros Spajic, de centrale verdediger die in de negentig minuten hiervoor eigenlijk weinig beproefd is en ver van zijn eigen doel kon spelen, is in een prima humeur. “We waren achterin scherp en compact, we speelden een goede wedstrijd vanuit een goede organisatie. Ik zou haast willen zeggen dat het een ‘normale’ overwinning was, want we speelden een goede wedstrijd”, aldus de Serviër. Wat opviel was de ruimte in de rug waarmee Hein Vanhaezebrouck zijn ploeg liet verdedigen. Tegen spitsen als Scott Sinclair en Moussa Dembélé kan dat enorm lastig zijn.

“Als je voor Anderlecht speelt moet je nou eenmaal druk zetten. Je moet risico’s nemen om een wedstrijd te winnen en dat hebben we gedaan. Het was vandaag belangrijk om te laten zien dat we niet per toeval in de Champions League zijn beland, maar gewoon omdat we de beste ploeg van België hebben en dat hebben we gedaan.” Wie dacht na de uitschakeling met een bende nukkige kerels van doen te krijgen, kwam bedrogen uit. En misschien is dat na de eerste CL-uitzege van paars-wit in twaalf jaar nog te rechtvaardigen ook.

 Volg ELFvoetbal
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Manchester United en Liverpool willen PSV-youngster Bergwijn'
boulevard Laatste: 'Bloedmooie vriendin Alli relaxed op strand'
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Alessandro Del Piero?
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ieder schouderklopje, iedere blik en iedere lach vertelt een heel verhaal"
cultheld Laatste: Cultheld Edmundo: het ontembare beest
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Zaira Nara
quiz Laatste: De Diego Costa Quiz!
superelf Laatste: Superelf jarige Joonas Kolkka: Van Niemi via Stam en Litmanen naar Elia
avonturiers Laatste: Avonturier Rick ten Voorde strijkt neer in IJslandse competitie
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
Privacyverklaring
X <