Laatste nieuws
20.15FCUpdate in het kort: Bayern kan nóg een trainer van verlanglijst schrappen
20.15Henderson en Berghuis terug op trainingsveld bij Ajax, Engelsman mogelijk bij selectie
20.10Conceição laat Ajax definitief achter zich: FC Porto licht koopoptie
20.09Koopoptie gelicht: huurling van 10 miljoen heeft laatste duel voor Ajax gespeeld
20.07Ten Hag reageert op persconferentie woest op aanwezige pers: 'Schande van jullie'
20.06Ajax ziet Conceição niet meer terug in Amsterdam
20.06John van den Brom ontvangt officiële aanbieding van Vitesse
20.00Praat mee op VP: Arsenal - Chelsea
19.59Veiling 'servet-contract' van Messi stopgezet
19.58'Vitesse luistert naar oproep oud-trainer en doet aanbieding voor volgend seizoen'
19.56Liverpool legt eerste contact met Arne Slot, maar Feyenoord weet van niets
19.56Raakt Feyenoord succestrainer Slot kwijt? 'Liverpool geïnteresseerd in Nederlander'
19.47FCUpdate in het kort: Bayern kan nóg een trainer van verlanglijst schrappen
19.37Te Kloese en Feyenoord weten nog niets van interesse in Slot: 'We wachten het af'
19.35Als Liverpool aanklopt in de Kuip lijkt de enige vraag nog: wat is Arne Slot waard volgens Feyenoord?
19.33Een wedstrijd in LaLiga bijwonen? Tickets al beschikbaar vanaf 40,- euro!
19.30Thiago Silva weet definitief voor welke club hij Chelsea gaat inruilen
19.25Feyenoord hoorde nog niets van Liverpool
19.25Van Persie in gesprek met Heerenveen, eerste trainersklus in eredivisie lonkt
19.11Verdediger Timber scoort bij rentree na kruisbandblessure voor beloften Arsenal
19.10John van 't Schip heeft hoopvol nieuws uit de ziekenboeg van Ajax
19.05Ten Hag is er klaar mee en slaat keihard terug: 'Beschamend, een schande'
19.03Romano komt met update over Slot: Feyenoord-coach ziet Liverpool-stap wel zitten
19.01Van 't Schip komt met goed nieuws over Berghuis en Henderson
18.55Van 't Schip komt met goed Ajax-nieuws: twee routiniers terug op trainingsveld
18.52Kan Feyenoord gaan cashen? In Engeland weten ze vraagprijs voor Arne Slot
18.45Enrique grapt na vraag over Mbappé op persco: 'Bijna record, geen vraag over hem'
18.45Feyenoord-fan wijst vervanger Frenkie aan in Oranje: ‘Hij moet in de basis!’
18.40LIVE Premier League | Arsenal staat tegenover Chelsea in razend spannende Engelse titelstrijd
18.37PSV wil door met André Ramalho
18.26Luis Enrique droomt van historie schrijven als het Q-woord valt
18.26Enrique droomt op drempel van Franse titel van historische prestatie met PSG
18.20"Graham Potter voornaamste kandidaat bij terugkeer Alex Kroes"
18.16Van der Vaart blikt terug: 'Dat was slechtste beslissing die ik ooit heb gemaakt'
18.10Cannavaro wil andere dingen zien bij Udinese: 'Ik zag angst'
Resultaten x
Buitenland

Het sprookje Östersunds, verteld door een lokale journalist

Voor romantiek hoef je in de Champions League allang niet meer te zoeken. De dienst wordt er uitgemaakt door de superrijke clubs. Ook op het tweede Europese podium is het vooral financiële slagkracht dat de klok slaat. Toch kan je, als je goed zoekt, in de Europa League nog een echt, ouderwets voetbalsprookje tegenkomen.
14-02-2018 15:00 door Jan Willem Spaans

Dit jaar is dat FK Östersunds, een ploeg uit het afgelegen Zweedse stadje Östersund. Nou ja, afgelegen, binnen Zweden ligt de stad juist heel centraal. Maar waar er vanaf Utrecht Centraal gemiddeld iedere twee minuten een trein vertrekt, krijgt het centraal station van Östersund ieder uur bezoek. Het kwik komt er al weken niet meer boven nul. En morgen, morgen speelt het grote Arsenal hier tegen de plaatselijke FK. Een sprookje dus. Het sprookje wordt ELF Voetbal verteld door Fredrik Sjölund, die de club volgt voor de Östersunds-Posten. “Wil je dat ik bij het begin begin?”

Het begin

Heel graag. Sjölund vertelt. “De club is in 1996 ontstaan door een fusie tussen een paar lokale verschillende ploegen. Ze speelden voortdurend op de lagere niveaus, totdat in 2011 Daniel Kindberg hier de voorzitter werd. Zijn eerste aanstelling was de huidige trainer: Graham Potter. Hij veranderde de speelstijl. In Noord-Zweden waren we gewend aan ouderwets voetbal met lange ballen, die heeft Potter eruit geramd. Hij veranderde formatie en bracht nieuwe ideeën over voetbal die we hier nog nooit gezien hadden”, begint Sjölund.

“Het succes kwam onmiddellijk. De club promoveerde en haalde David Accam uit Ghana. Accam speelt nu in de MLS, hij speelde hier maar een seizoen. Hij maakte van Östersunds een topploeg. In de beslissende wedstrijd wonnen ze, waardoor ze een tweede keer op rij promoveerde. Nu speelden ze in de Superettan, het tweede niveau. Daar hebben ze drie seizoenen gespeeld, ze werden tiende en vijfde voordat ze uiteindelijk naar de Allsvenskan klommen.”

Cultuuracademie

Wie de selectie van Östersunds bekijkt, treft vele verschillende nationaliteiten aan. Een stel Engelsen, maar ook jongens uit Irak, Palestina, Nigeria, Iran en Ghana. Hoe voorkom je dat die zich gaan vervelen in het stadje, waar na acht uur ’s avonds hooguit de brievenbus nog open is? “Ze zijn begonnen met een project dat de cultuuracademie heet. Ze hebben daarom veel culturele projecten gedaan: het Zwanenmeerballet gedanst, een zanguitvoering, een boek geschreven, een project met de inheemse Samen uit het noorden van het land.”

De spelers van Östersunds zijn dus echt lokale helden die nog midden in de gemeenschap staan. Nog een voorbeeld? Recentelijk werden vrouwen in het stadje geteisterd door seksueel geweld. Enkele selectiespelers van de club patrouilleerden daarop in het centrum om erop toe te zien dat jonge vrouwen na het uitgaan veilig thuis geraakten. Enkele maanden geleden organiseerde de club een handtekeningenactie voor kinderen. Nee, niet zoals gebruikelijk dat de selectiespelers shirts of ballen onder krabbelden, maar de kinderen moesten een contract tekenen met de belofte dat ze van de drugs af zouden blijven. Geen wonder dat het sociale leven in Östersund momenteel stilstaat. Mensen zonder kaartje zullen de kou trotseren om op het centrale plein op een groot scherm te kijken. De rij voor de kaartverkoop stond honderden meters lang.

Droomvlucht richting Arsenal

Sjölund vervolgt zijn verhaal. “In de Allsvenskan waren de mensen sceptisch. Zou hun voetbal hier wel werken? De club eindigde in het eerste jaar in de middenmoot. Iedereen was onder de indruk, maar voorzitter Kindberg niet. Die zei ‘dit is nog niks, ik wil in de Europa League spelen’. Iedereen lachen natuurlijk. Maar anderhalf jaar later won de club de Zweedse beker en was het echt zover”, besluit de Zweedse verslaggever. De rest van het verhaal is bekend. De beelden hoe Galatasaray werd uitgeschakeld gingen Europa door. Het werd nog gekker, in de poulefase wist Östersunds ook Hertha BSC onder zich te houden en ging het als tweede door.

Daarin wacht nu Arsenal. Dat is wel grappig voor Sjölund, die al jarenlang ook supporter van Arsenal is. De Gunners waren in 1999 voor het laatst in actie in Zweden, destijds in Stockholm. Niet in zijn wildste dromen had hij durven denken dat de Londense supermacht ooit voor een officieel treffen zou neerstrijken in Östersund. “Het is raar voor me. Ik ben vaak naar wedstrijden van Arsenal geweest, maar ik had nooit gedacht dat hun wegen die van Östersund ooit zouden scheiden. Ik was met trainer Potter tijdens de loting en ik was volledig verbijsterd.”

“Ik wilde eigenlijk helemaal niet tegen Arsenal spelen, ik had liever AC Milan ofzo gehad, ik vond het te raar. Maar nu zie ik het als een geweldige wedstrijd voor iedereen. Het had niet beter kunnen zijn voor Östersunds.” Tot slot: is er een kans dat Östersunds nog een keer stunt? “Ik sluit niks uit met deze groep. Ze zijn onderschat: veel spelers hebben grote klasse en zullen naar de grote competities vertrekken. Misschien wordt dit wel een wedstrijd die we later zullen zien als hun vuurdoop”, besluit Sjölund.




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <