Resultaten x
Buitenland

Hoe HSV zich verzoent met het stilzetten van de klok

Ieder voetballand heeft zo zijn eigen eigenaardigheden en instituten. Nederland kent veel streekderby’s en productieve jeugdopleidingen. Italië bracht ons defensieve topstrategieën en prachtige shirts, Engeland vond stadiongezang uit. Duitsland is het land van doorspelen tot het einde en de beruchte klok van HSV.
12-03-2018 18:50 door Jan Willem Spaans

In der Bundesliga seit… Iedere HSV-speler die in het Volksparkstadion de tunnel uitloopt wordt ermee op zijn oren geslagen. Sterker nog, je kan de website van de Rothosen niet eens bezoeken zonder te zien dat de club momenteel al ruim 54 jaar onafgebroken in de Bundesliga speelt. Als enige club waren ze er in 1963 bij. Zelfs Bayern München kan dat niet zeggen. Daar kan ook de zoveelste afslachting in de Allianz-Arena niets aan veranderen. Nou ja, indirect wel. HSV staat op degraderen en de situatie is zo uitzichtloos dat lokale media de huidige veranderingen duiden als voorbereidingen op de 2. Bundesliga.

Het is niet eens zozeer dat de achterstand onoverbrugbaar is. De zeven punten die de havenstad in veilige haven brengen zijn een forse opgave, maar je hoeft geen historicus te zijn om te beseffen dat er wel gekkere dingen gebeurd zijn. Sterker nog, de acht resterende wedstrijden kennen minstens een handvol opponenten waar HSV punten tegen zou moeten kunnen pakken. Het is meer de ronduit giftige sfeer binnen de club die een zoveelste ontsnapping voor de Bundesliga-Dino buitengewoon onwaarschijnlijk doet ogen. Enkele ‘supporters’ beloofden al om de selectie door de stad te jagen en bouwden een doodskist. En je hoeft je niet eens door de betaalmuur op de website van het Hamburger Abendblatt te slaan, het cynisme is enkel uit de koppen van de artikelen al in ruime mate af te scheppen.

De bestuursvoorzitter Heribert Bruchhagen, alsmede technisch directeur Jens Todt werden vorige week al ontslagen. Het halve dozijn tegentreffers in Beieren eiste een volgende slachtoffer: trainer Bernd Hollerbach werd de laan uitgestuurd. Hij werd nog geen twee maanden geleden aangesteld als opvolger van Markus Gisdol, maar zeven wedstrijden zonder zege kostten hem intussen de kop. Christian Titz, trainer van de beloften en door het invloedrijke BILD maar meteen vrolijk als ‘nobody’ bestempeld, gaat het zinkende schip besturen. Verdediger Kyriakos Papadopoulos sprak na de wedstrijd in München zijn ongenoegen uit over de clubleiding, maar liet zelf, net als de rest van zijn ploeg, niets zien.

Ze zullen in Hamburg misschien hopen op een soortgelijk scenario als dat zich in Bremen afspeelde vorig seizoen. Bij Werder Bremen werd met Alexander Nouri ook een jeugdtrainer naar boven geschoven toen het eerste elftal in zeer zwaar weer zat. Maar dat was in september: Nouri had derhalve nog weken de tijd om de ploeg rustig naar zijn hand te zetten vooraleer hij de kampioen van 2004 op een haar na nog Europees voetbal bezorgde. In Hamburg is dat station allang gepasseerd. De aanhang is giftig, de spelers vechten openbaar oorlogjes uit en in de bestuurskamer zijn er al twee belangrijke koppen gerold, het wachten is op meer.

Goedbeschouwd krijgt Titz één kans: zaterdag in het eigen stadion tegen Hertha BSC. Als zijn ploeg daar wonder boven wonder hersteld is, is er kans dat de aanhang zich achter de spelers schaart. Gaat het mis, dan is het een kwestie van weken voordat de batterijen uit de fameuze klok verwijderd moeten worden.Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 3 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
transfergeruchten Laatste: 'Marcel Keizer verliest uitblinker Bruno Fernandes aan Manchester United'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <