Resultaten x
Buitenland

Manchester City kampioen: grondleggers Wiekens en Bosvelt over het succes

Een weekje later dan gepland, maar Manchester City is nu officieel de Engelse kampioen. Pep Guardiola leidt zijn ploeg door middel van veel doelpunten en tiki taka-voetbal naar de titel. Maar niet alleen Guardiola is te danken. Al vele jaren eerder stonden Gerard Wiekens en Paul Bosvelt aan de basis van een lichtblauw succesverhaal.
16-04-2018 12:06 door Luke Thomas

Met maar liefst 90 doelpunten uit 32 wedstrijden, waarvan City pas tweemaal verloor en drie keer gelijkspeelde, zet Manchester City een speciaal seizoen neer. “Pep Guardiola heeft van elf geweldige individuen één team weten te maken. Ik ben dit seizoen bij twee wedstrijden geweest en je ziet dat de energie en strijd ervan afspat”, zegt ex-Citizen Bosvelt gepassioneerd. “Ze zijn bereid de vuile meters voor elkaar te maken.”

Pep Guardiola wist heel Engeland, op Liverpool na, te domineren met zijn Spaanse tactieken. Tegen het aanvallende tiki-takaspel van Manchester City bleken weinig teams opgewassen. “In mijn tijd waren we maar een saaie middenmoter die de lange bal hanteerde. Nu met Pep is combineren het belangrijkst. Het is enorm leuk om naar te kijken”, vindt Bosvelt. “Mooi voetbal én resultaat: dat maakt dit kampioenschap nog bijzonderder.”

Geldclub

Natuurlijk heeft geld een grote rol gespeeld bij het huidige succes. Maar Wiekens vindt sommige vooroordelen nonsens: “De Premier League heeft op dit moment meer geld dan al die andere competities. Veel geld betekent fantastische spelers. Maar om te zeggen dat City een geldclub is, vind ik onzin. Commentatoren die het fantastisch vinden omdat ‘een arbeidersclub als Liverpool een geldclub als City heeft verslagen’ is ook maar krom. Kijk maar naar Van Dijk. Omdat City als een van de eersten overgenomen werd door sjeiks heeft City die status gekregen. Een status waar je moeilijk van afkomt.”

Het Pep-effect

Pep . ‘Knap’, vindt Gerard Wiekens. “Guardiola heeft van een wisselvallige Otamendi, die vorig jaar helemaal niet goed speelde, een sterke verdediger gemaakt die ook voetballend uit de voeten kan. Net als Sterling, die nooit wist te scoren. Nu is dat zijn wekelijkse bezigheid.”

Excelleren deden meerderen dit seizoen. Onder het mom van combineren stegen voornamelijk de technici boven zichzelf uit. Kevin de Bruyne, veel City-fans zullen hem Ballon d’Or-waardig vinden, gaf al vijftien assists, gevolgd door Leroy Sané en David Silva met elf. Samen vormen zij de top drie in de Premier League. “De achtergrond van Guardiola bij FC Barcelona past perfect bij de spelers die hij nu heeft. Het is enorm knap hoe hij dat spel in zo’n korte tijd heeft weten over te dragen”, vindt Bosvelt.

Bakermat van succes

“De club is enorm veranderd. Vroeger was het een arbeidersclub, nu eentje voor de elite. Een club, bijna onherkenbaar met zijn roots. Vroeger lelijk, nu mooi voetbal: het maakt de fans allemaal niet uit”, denkt Bosvelt. “Het succes van nu is voor hen fantastisch.”

Dat succes begon al jaren geleden bij generatie Wiekens-Bosvelt. “In mijn tijd zaten we niet in de hoogste divisie", vertelt Wiekens. "We hadden veel moeite met promoveren. Maar toen we eenmaal promoveerden naar het hoogste niveau, vanaf daar is City alleen maar bergopwaarts gegaan. Dat zijn de fans niet vergeten. Velen zien onze generatie als het begin van het huidige succes.”

Gerard Wiekens in het shirt van Manchester City

De titel is binnen, maar de recente resultaten tegen Liverpool laten wel degelijk verbeterpunten zien. "Voornamelijk de linksbackpositie is een zwaktepunt. Een zwaktepunt waar buitenspelers als Salah zonder moeite langskomen”, lacht Wiekens. “Maar ook de spitspositie. Oké, we hebben Agüero en daarachter Jesus. Maar daarna komt vrijwel niets.”

Champions League

Ook al kon City haar verwachtingen deze Champions League-editie niet waarmaken, Wiekens ziet geen reden voor paniek. “Volgend jaar hebben we de versterkingen die we dit jaar missen. Dan pas worden de kansen serieus. Ik geloof dat City volgend jaar de Champions League kan winnen. Guardiola kan meer dan alleen de Premier League-titel winnen.”Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 3 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
transfergeruchten Laatste: 'Marcel Keizer verliest uitblinker Bruno Fernandes aan Manchester United'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <