Laatste nieuws
17.45‘Ik ben bij Alex Kroes thuis geweest, ik heb hem hoog zitten’
17.38Eindelijk goed nieuws voor Vitesse: procedure kwijtschelding schulden toegewezen
17.35LIVE eredivisie | PSV start met Mauro Júnior als linksback op mogelijke kampioensavond
17.32Kroes gaat verder bij Ajax, niet als algemeen directeur maar als technisch directeur
17.30Praat mee op VP: PSV met Mauro en Tillman, Sahraoui wissel bij Heerenveen
17.30VI Live: kennen we na vanavond de kampioen?
17.29Hirving Lozano zit op de bank bij PSV; Maúro Júnior vervangt Dest
17.25'Knieval Van Praag komt te laat: rvc-voorzitter vertrekt spoedig bij Ajax'
17.25Hilarische beelden: zo werken commentatoren (nog even) op Goodison Park
17.23'Innovatieve' Ajax-directeur licht plannen toe: 'Eigenlijk ben ik heel ouderwets'
17.20Feyenoord in Schotse media gelinkt aan Macedonische doelpuntenmachine
17.15LIVE eredivisie | Vermoedelijke opstelling Feyenoord, Engelse journalist wacht Liverpool-target Slot op
17.08VZ Kort: Ambitieus Canada laat oog vallen op twee voormalig PL-trainers
17.04VZ Kort: Ambitieus Canada laat oog vallen op twee voormalig PL-trainers
17.02'Feyenoord troeft Manchester City af en heeft beet bij hoofd jeugdopleiding'
17.02VP-voetbalkantine: 'Met Kroes en Potter speelt Ajax volgend jaar weer om prijzen'
17.00Rots kijkt niet gek op van belangstelling voor zijn trainer
16.45Slot-gekte in Engeland: Sky Sports meldt zich bij spelersbus Feyenoord
16.44Update: Argentijnse legende Tévez verlaat ziekenhuis na vermeende hartproblemen
16.37El Ahmadi tipt Feyenoord over Slot-opvolger: 'Die kan in de absolute top werken'
16.37Bondsarts Goedhart laat Nederland opgelucht ademhalen: De Jong haalt het EK
16.32Babel gaat in op eventuele terugkeer bij Ajax: 'Die initiatieven zijn goed'
16.25'Milanese derby om Zirkzee, vertrek Allegri dure grap voor Juventus'
16.23Kroes krijgt complimenten van Ajax-icoon: 'Heeft hij altijd al laten blijken'
16.22Engelse media wachten Slot op bij Feyenoord-bus: coach komt met gortdroog antwoord
16.21Graham Potter wijst eerste aanbieding Ajax af
16.12FC Twente verslaat Almere City ook in besloten oefenduel
16.10'Door terugkeer van Kroes tekent Potter op één voorwaarde gegarandeerd bij Ajax '
16.08Functiewijziging Alex Kroes
15.57Arne Slot live op Sky Sports; Engelse journalist moet worden geweerd
15.50KNVB-arts laat Koeman opgelucht ademhalen: 'Geen reden dat hij het EK niet haalt'
15.50Terugkeer Kroes met blijdschap ontvangen in Amsterdam: 'Zeer verstandige keuze'
15.40Koeman krijgt zijn zin: landen mogen 26 spelers meenemen naar EK
15.38Akpom noemt naam van ideale trainer voor Ajax: ‘Maar hij lijkt me niet haalbaar’
15.30Van Praag stelt mening bij en neemt Kroes terug: 'Zijn niet doof voor geluiden om ons heen'
Resultaten x
Buitenland

Dost: "Portugal geeft mij innerlijk rust, dat is mij heel wat waard"

Bas Dost (28) maakt al bijna twee jaar een ongekende bloeiperiode door bij Sporting CP in Lissabon. ELF Voetbal drong de bijna onneembare vesting die de Academia Sporting heet binnen voor een exclusief interview. In de nieuwe editie van ons magazine veel aandacht voor de Oranje-international.
26-04-2018 09:00 door Steven Kooijman

De Academia Sporting ademt één en al topsport uit. Het Centro de Futebol do Sporting Clube de Portugal is van alle gemakken voorzien. Tijdens een rondleiding komen we langs een bioscoop (voor wedstrijdanalyses), een restaurant (‘verboden voor mobiele telefoons’), ruime kleedkamers met douches en baden, de televisiestudio van SportingTV (24 uur per dag in de ether), een binnen- en een buitenzwembad, een indoor voetbalveld, vijf trainingsvelden, een voetvolleyveld en een ministadion waar het tweede elftal en de Sporting-vrouwen hun thuiswedstrijden afwikkelen.

Niet ver van het spelershome, in een goed verzorgde binnentuin met olijf- en kurkbomen, houdt onze gids Bas Dost even in. Hij wijst naar de eerste verdieping. “Dat is mijn kamer. Alle spelers van de selectie hebben een eigen kamer. Ik zou hier in principe zo kunnen wonen, maar ik vermoed dat mijn vriendin dat niet zo op prijs stelt…” Dat kunnen wij ons goed voorstellen, aangezien Dost en zijn vriendin in augustus hun eerste kind verwachten. Wat nog meer opvalt aan het landelijk gelegen complex in Alcochete: het ligt op een half uur rijden buiten Lissabon en is nog moeilijker te betreden dan Fort Knox. Dost: “Haha, ik begrijp wat je bedoelt. Ik heb hier nog nooit een Nederlandse journalist binnen gezien. Sporting wil wat spelers en de media betreft de controle houden. De club heeft voor totale rust gekozen. Ik moet je zeggen: ik vind het wel prima zo, voor mij hoe al die aandacht van de media niet zo. Ik begrijp dat journalisten ook hun werk moeten doen, maar geef mij maar die rust.”

SPORTINGFAMILIE

We herinneren ons al die pogingen om Hollandse voorgangers als Ricky van Wolfswinkel, Marvin Zeegelaar en Stijn Schaars in Lissabon te kunnen spreken. Tevergeefs. Sporting werkt zelden mee aan dit soort verzoeken. Sterker nog: spelers die interviews buiten de club om geven, kunnen rekenen op fikse boetes. Waar die achterdocht precies vandaan komt? Joost zal het weten. Dost: “De club wil het Sporting-gevoel overbrengen, maar daar hebben de media niet altijd een boodschap aan. Men wil voorkomen dat de gespreksthema’s te veel gaan over die andere, succesvollere club uit Lissabon.”



Duidelijk. Maar wat houdt het Sporting-gevoel precies in? “De club betekent alles voor onze supporters. En die supporters bevinden zich over de hele wereld, omdat veel Portugezen ten tijde van de dictatuur zijn geëmigreerd. Maar Sporting is meer dan voetbal alleen. Sporting hee vele takken van sport. Van futsal tot korfbal en van handbal tot atletiek en diverse vechtsporten. En grote Sporting-familie behoren. Dat vind ik wel wat hebben.”

KAPELLETJE

Buiten de beveiligde hekken van het trainingscomplex is het wat Dost betreft gedaan met de rust. Na zijn doelpuntenlawine van het afgelopen seizoen hee zijn populariteit buitenaardse vormen aangenomen. In het hele land. Hoe anders is zijn leven nu vergeleken met anderhalf jaar geleden, toen hij net was gearriveerd in Portugal. “De mensen kenden mij amper, ik kon vrijwel ongestoord over straat lopen. Ik verlang nog weleens naar die tijd. Een avondje rustig uit eten met mijn vriendin zit er niet meer in. Dat is weleens irritant. Maar het hoort erbij, dat weet ik ook wel. Als jeugdvoetballertje van FC Emmen droomde ik ervan om een beroemde voetballer te worden. Ik moet niet zeuren.”

Dost is nergens veilig voor telefooncamera’s en handtekeningenjagers. “De grote clubs hebben hun supporters door het hele land zi en. Dat vond ik aanvankelijk ook frappant in Lissabon. Je hebt geen Sporting-wijken of Benfica-wijken. Best lastig ook met twee stadions op een kilometer van elkaar. Je maakt hier mee dat er binnen een gezin mensen voor Sporting, Benfica én Porto zijn. Hoe verzin je het? Maar in Portugal is het supporterschap meer een kwestie van gevoel. De liefde voor de club is extreem, maar de haat voor de ander valt mee. Ik moet vaak genoeg op de foto met supporters van andere clubs.”

Om zo nu en dan aan de waan van de dag te ontsnappen, trekt Dost er op een vrije dag graag op uit met zijn vriendin. “Gaan we een stuk rijden, het land in. Pakken we een kerkje of een kapelletje, of een mooi stadje. Er zijn hier zoveel prachtige plekken om naartoe te gaan. Daar kan ik echt van genieten. Het geeft mij innerlijk veel rust. Dat is mij heel wat waard.”

Lees het volledige interview met Bas Dost in Lissabon in de nieuwe ELF Voetbal. Daarin ook aandacht voor PSV'er Daniel Schwaab, Roy Makaay blikt terug op zijn gouden jaar in Spanje, Feyenoorder Renato Tapia over zijn liefde voor Peru, de felbegeerde Ajacied Matthijs de Ligt, de AZ-broers Peer en Teun Koopmeiners en de eerste onthullingen van Voetballer X. De nieuwe ELF Voetbal ligt vanaf nu in de winkels!

 




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <