Resultaten x
Buitenland

De taken van Brands op Goodison Park

Wie het wandelingetje van een minuut of tien tussen Anfield en Goodison Park recentelijk ondernomen heeft zal zien dat het laatstgenoemde stadion letterlijk in de schaduw van Anfield ligt. De Main Stand van Liverpool FC torent na de verbouwing hoog boven de buurt uit. Het is een accurate metafoor voor de sportieve verhoudingen. Liverpool bereidt zich voor op een spetterende apotheose in Kiev, bij Everton is er maar weer eens een trainer gesneuveld.
17-05-2018 14:07 door Jan Willem Spaans

Enkele uren nadat het congé van ‘brandweerman’ Sam Allardyce bekendgemaakt werd, gaven de Toffees ook te weten dat Marcel Brands van PSV was aangetrokken als ‘Director of Football’, het Engelse equivalent van technisch directeur. De rol is in Engeland controversieel, aan de andere kant van de Noordzee is het gebruik van oudsher dat de trainer, daar ‘manager’ genoemd, ook eindverantwoordelijkheid voor het aankoopbeleid. Wat moet Brands zoal doen?

Een nieuwe trainer vinden

Als Brands zijn titel waardig is, zal hij zich ook bemoeien met de aanstelling van een nieuwe trainer. Zelden was die handeling in de clubgeschiedenis belangrijker. De achtste plaats van Everton in de Premier League-eindafrekening is misschien geen reden tot massale paniek, maar het voetbal dat onder Allardyce gespeeld werd was op Goodison reden tot verkettering.  De nieuwe trainer, de bookmakers tippen Marco Silva als favoriet, zal na het loopgravenvoetbal van Allardyce al punten scoren met aanvallende intenties.

De investeringen van afgelopen zomer doen renderen

Ronald Koeman mocht flink geld uitgeven bij Everton afgelopen zomer. De Zaandammer haalde, in samenwerking met Steve Walsh, onder meer Jordan Pickford, Michael Keane, Gylfi Sigurdsson, Davy Klaassen en Wayne Rooney naar Liverpool. Behalve Pickford kon niemand in het debuutseizoen overtuigen. Natuurlijk kan Brands bij Everton ongetwijfeld over een goedgevulde portemonnee beschikken. Beter zou het zijn als hij een trainer kon vinden die de spelers die vorig seizoen door zijn landgenoot zijn gehaald volledig tot bloei weet te brengen, want slechte spelers zijn het allerminst.

Een spits vinden

Als Brands toch de markt opgaat, is de spitspositie de eerste die hij moet bezetten. Rooney speelde afgelopen seizoen vaak uit nood in de spits, omdat aankoop Sandro Ramirez nooit ook maar sporen van het vereiste niveau vertoonde. Rooney wordt in verband gebracht met een transfer naar de MLS. Of hij nou gaat of niet, Everton heeft een scorende spits nodig. De Blues hebben het vertrek van Romelu Lukaku vorige zomer niet adequaat opgevangen, getuige de 44 goals die ze bij elkaar wisten te spelen.

De korte termijn niet vergeten

 Brands sprak op het digitale thuis van Everton mooie woorden over processen, ontwikkelingen en de lange termijn. Uitstekende teksten voor een td, maar de korte termijn kan in het Engelse voetbal niet genegeerd worden. Wie bij Everton niet snel genoeg presteert, vliegt er achter elkaar uit. Ronald Koeman kreeg dit seizoen zeven wedstrijden. Sam Allardyce mocht ook zijn contract al niet uitdienen. Als Everton volgend seizoen opnieuw teleurstelt, valt ook voor hem te vrezen. Bij PSV had hij vijf jaar nodig om de Eindhovenaren op het huidige, juiste spoor te brengen. Zoveel tijd is in het miljardencircus van de Premier League niemand gegeven.Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 3 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
transfergeruchten Laatste: 'Marcel Keizer verliest uitblinker Bruno Fernandes aan Manchester United'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <