Laatste nieuws
07.25Twente kan voorronde Champions League ruiken na zege op kampioen gelijke spelen
07.25Haakt Liverpool af in Engelse titelstrijd? Dit is het resterende programma van Arsenal, City en The Reds
07.20PSV kan vanavond kampioen worden, mede door het cadeauboek van Bosz
07.19Marciano Vink noemt twee spelers waar Ajax per direct afscheid van moet nemen
07.15'Onderhandelingen in volle gang: Feyenoord veegt miljoenenbod op Slot van tafel'
07.00Vermoedelijke opstelling PSV: Bosz ziet Saibari en Pepi terugkeren in Heerenveen
06.58Van 't Schip trekt harde Ajax-conclusie: 'Het is een onvolwassen ploeg'
06.52Kroes in crisisberaad tegenover commissarissen Ajax: 'Kan mijn verhaal vertellen'
06.52Rensch probeert defensieve crisis van Ajax te duiden
06.15Hato: 'Hij raakt hem, maar hij hoeft toch geen rood te geven?'
06.05Liverpool verliest bij stadgenoot Everton en raakt achterop in titelstrijd
06.04Kroes oog in oog met commissarissen bij Ajax-beraad: 'Kan mijn verhaal vertellen'
03.00PSV kan op de snelweg kampioen worden zonder te spelen: is dat erg?
01.50Titelkansen Liverpool krijgen enorme knauw door nederlaag bij Everton in Merseyside Derby
01.15Van Dijk gaat na totale deceptie in op aanstaande komst van Slot naar Liverpool
01.10Wordt PSV vandaag al kampioen? Dit is het eredivisie-programma van speelronde 31
00.35Van 't Schip noemt rode kaart Bergwijn 'niet handig': 'Weet hij dondersgoed'
00.25Excelsior-trainer woedend dat Ajax geen tweede rode kaart kreeg: ‘Weet niet wat de VAR aan het doen was’
00.24Slot op pole position, Van Dijk reageert: 'Kan een Liverpool-coach zijn'
00.08Marten de Roon en scorende Teun Koopmeiners met Atalanta naar Italiaanse bekerfinale
00.07Engelse pers geeft 'langzame' Antony wind van voren: 'Opnieuw gênante vertoning'
00.06Dijkhuizen spuwt gal over Ajax-charge en VAR: "Het is honderd procent rood"

Gisteren

23.59Ten Hag ziet United twee keer incasseren tegen hekkensluiter: 'Onacceptabel'
23.58PSV kan ‘half Europa’ aftroeven in strijd om veelbelovend talent van Gent
23.57'PSV zit met half Europa achter verdedigend 'fenomeen' uit België (16) aan'
23.50Ajax-trainer John van 't Schip had rode kaart Steven Bergwijn ‘absoluut niet verwacht’: ‘Het hield niet over vandaag’
23.49Liverpool tussen woede en berusting: 'Willen we wel kampioen worden?'
23.46Jorrel Hato: "Kan weinig positiefs zeggen over de wedstrijd"
23.42John van ’t Schip is zeer verrast door wissel Brian Brobbey: ‘Het is heel gek’
23.40Derksen en Van der Gijp opperen duo als Slot-opvolgers: 'Beter dan in slangenkuil'
23.38Matchwinner Devyne Rensch: "Ik had liever drie punten gehad"
23.35Van 't Schip bevestigt 'probleem' Brobbey: 'Het is gek, er was niks aan de hand'
23.35Van ’t Schip: 'De fitheid van Brobbey is een probleem, het is gewoon gek'
23.35Ajax ontsnapt na rood Steven Bergwijn op valreep aan beschamende thuisnederlaag tegen Excelsior
23.25Atalanta in blessuretijd langs Fiorentina en naar Italiaanse bekerfinale
Resultaten x
Buitenland

De ELF Awards die uitgereikt kunnen worden na afloop van de groepsfase

Twee weken bomvol met WK-voetbal zijn al verstreken. De groepsfase heeft ons in die tijd al vele memorabele momenten opgeleverd. Zo wisten een aantal underdogs al te stunten en lieten favorieten het afweten. ELF Voetbal neemt de eerste WK-weken onder de loep.
29-06-2018 20:02 door Thijs de Bruijn

De beste ploeg(en): België en Kroatië

Twee weken WK-voetbal leerden ons dat toplanden als Frankrijk, Argentinië en Spanje nog niet op de toppen van zijn kunnen presteerden. De drie ploegen, die we wel terug gaan zien in de achtste finales, wisten nog geen onuitwisbare indruk achter te laten. Kroatië en België deden dat wel.

Het Kroatië van Luka Modric won zijn groep overtuigend met bij tijd en wijle uitstekend voetbal. En ook België liet geen punten liggen. Negen punten uit drie wedstrijden zijn de overtuigende cijfers van De Rode Duivels. Beide ploegen zouden het zomaar eens ver kunnen gaan schoppen in het toernooi.

De grootste teleurstelling: Duitsland

Het is nu al een van de meest memorabele momenten van het WK: de uitschakeling van Die Mannschaft. Waar Joachim Löw gehoopt had op een titelprolongatie, kwamen de Duitsers uiteindelijk van een wel erg koude kermis thuis. Een Koreaanse kermis om precies te zijn. Een fatale verliespartij tegen Zuid-Korea was uiteindelijk de directe aanleiding tot de uitschakeling van Duitsland op het WK, maar ook van Zweden en Mexico wisten de Duitsers niet te winnen.

De grootste verrassing: Zweden

In een loodzware poule met Mexico en Duitsland zou het voor Zweden zeker geen gemakkelijke opgave worden om de volgende ronde te bereiken. Niets bleek echter minder waar. De Zweden versloegen de Mexicanen en sleepten een punt uit het vuur na de ontmoeting met Die Mannschaft. Zweden wist bovendien de Zuid-Koreanen met 1-0 te verslaan. Hierdoor boekten de Zweden een groot succes. De ploeg van Janne Andersson eindigde namelijk op de eerste plaats in zijn groep.

De grootste pechvogel: Senegal

De Senegalesen verlieten het WK met een primeur. De nummer drie van poule H was namelijk de eerste ploeg uit de WK-geschiedenis die het WK moest verlaten door de fair-play regelgeving. Het aantal gele kaarten bleek de Afrikaanse ploeg fataal. De Japanners, die zowel hetzelfde puntenaantal als hetzelfde doelsaldo hadden als Senegal, pakten minder gele kaarten dan zijn voornaamste concurrent. De verslagenheid na de uitschakeling was in het Senegalese kamp dan ook enorm. 

De slechtste ploeg: Panama

Drie gespeelde wedstrijden met nul punten en een doelsaldo van min negen. Het zijn de pijnlijke cijfers waarmee Panama het toernooi zal verlaten. Het hoogtepunt aan Panamese kant op het WK: een goal tegen Engeland na al zes tegendoelpunt te hebben geïncasseerd.

Het meest besproken onderwerp: De VAR

De cijfers die Pierluigi Collina vrijdagmiddag naar buiten bracht namens de FIFA kun je op zijn minst overtuigend noemen. Zo vertelde de oud-arbiter in een persconferentie dat er in de groepsfase veertien keer een foute beslissing door de VAR omgezet is in een goede beslissing en dat het percentage aan arbitrale fouten gedaald is van 5% van de overtredingen naar 0,7% van de overtredingen door de aanwezigheid van de VAR.

Toch is de videoarbitrage nog steeds niet onomstreden. Zo nu en dan misten de videoscheidsrechters namelijk een incident. "We hebben altijd gezegd dat VAR geen perfectie betekent", gaf het comité der scheidsrechters als antwoord op de schoonheidsfoutjes,"Maar ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat we veel dichter bij perfectie gekomen zijn."

De minuten waarin de meeste doelpunten vielen: 87 - 97

Nog nooit werden er zoveel doelpunten in de laatste minuten gemaakt als op dit WK. De groepsfase leverde namelijk al 23 doelpunten op die in de 'dying seconds' van de wedstrijden werden gescoord. Het grootste deel daarvan, zestien doelpunten, werden pas in de extra tijd op het scorebord gezet. Een verklaring voor dit grote aantal doelpunten in extremis is makkelijk te vinden. De eerdergenoemde VAR zorgde in de groepsfase voor een groot aantal minuten oponthoud. De meeste wedstrijden leverden daardoor dan ook minstens vijf minuten extra tijd op.

De beste wedstrijd: Zuid-Korea - Duitsland

De wedstrijd tussen Zuid-Korea en Duitsland had alles in zich. Spanning tot aan de laatste minuten, een doorslaggevende beslissing van de VAR in extremis en bovenal een voetbaldwerg die met overtuigende cijfers van de huidige wereldkampioen wint. Door goals van Heung-Min Son en Kim Young-Gwon wonnen de Koreanen van Duitsland waardoor ze definitief een einde maakten aan de titelaspiraties van de Duitsers. De Koreanen waren bovendien de redders van Mexico. Door de overwinning zou Mexico tweede eindigen in de groep.

Het mooiste doelpunt: Nacho

Een aantal pareltjes van doelpunten werden tot dusver al gemaakt. Zo wisten Dries Mertens, Ricardo Quaresma en Cristiano Ronaldo met een prachtig doelpunt hun naam op het scorebord te zetten. Uiteindelijk viel onze keuze toch op de curveball van Nacho. De afvallende bal die snoeihard in de verre hoek werd geschoten in het duel met Portugal behoort zonder twijfel tot de hoogtepunten uit de carrière van de Real-verdediger.

De topscorer: Harry Kane

Niks lijkt de doelpuntenzucht van Harry Kane meer te kunnen stoppen. Nadat de Tottenham-spits de Premier League, de Champions League en de FA Cup al aan diggelen heeft geschoten volgt nu ook het WK. In twee duels wist Kane het net al vijf keer te vinden. Kane: de doelpuntenmachine waar geen rem op zit.

De meest opvallende speler: Luka Modric

Verrast door de goede prestaties van Modric op dit WK zouden we niet moeten zien. De afgelopen jaren heeft Modric zich namelijk tussen de beste middenvelders op aarde geschaard. In Rusland lijkt Modric er nog een schepje bovenop te doen. In het rood-wit geblokte shirt van de Kroaten wist De Messi van de Balkan zich uitstekend te onderscheiden. Vooral in de wedstrijd tegen Argentinië ontpopte hij zich tot een van de smaakmakers op het WK.

 

 




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <