Laatste nieuws
13.30Dit is de foto die Peter Bosz dolgraag wilde maken na Heerenveen - PSV
13.28Tuchel reageert op petitie van Bayern-fans die willen dat hij blijft
13.28Straf Steven Bergwijn bekend na rode kaart Ajax-captain tegen Excelsior
13.21Jürgen Klopp laat zich uit over Arne Slot en geeft hem een mooi compliment
13.19Slot krijgt zegen van Klopp: 'Als hij het wordt, vind ik dat een fijn idee'
13.18Geen VAR in Zweden: clubs stemmen tegen assistentie van videoscheidsrechter
13.15VZ Kort: Steven Bergwijn hoort schorsing na rode kaart tegen Excelsior
13.11Kroes spreekt van ideale Ajax-oplossing: 'Denk niet zo in streepjes en titeltjes'
13.10Dit staat er buiten de landstitel ook nog op het spel voor aanstaand kampioen PSV
13.01Klopp lovend over Slot: 'Geniet van hoe zijn team voetbalt'
13.00Pak 50x je inzet als Manchester City zondag wint van Nottingham Forest!
12.54Uitspraak van Leverkusen-spits zegt alles over succescoach Xabi Alonso
12.50Driessen adviseert Feyenoord: 'Niemand hoeft medelijden te hebben met Slot'
12.46Bom aangetroffen vlak naast stadion van Bundesliga-club FSV Mainz 05
12.45Dit is de enige competitie in de top 30 van Europa die VAR niet gaat invoeren
12.40Spaan pleit voor langer verblijf van veelbesproken en bekritiseerde Ajacied
12.35De beelden: Ajax ontsnapt aan tweede rode kaart, gebarende Gaaei mag blijven staan
12.30Het Liverpool van Slot: Klopp-opvolger erft topselectie, maar impulsen gewenst
12.18Unieke beslissing in Zweden: clubs blokkeren invoering VAR
12.10Kroes reageert voor het eerst op onderhandelingen Ajax en Potter: 'Moet blijken'
12.05Swart kan rekenen op Eindhovens belletje: 'Deden we ook toen Ajax laatste stond'
12.00LIVE Keuken Kampioen Divisie | Willem II kan zich in kraker tegen FC Groningen verzekeren van promotie
12.00Promotie op het spel voor Willem II tegen Groningen: zo worden de kansen ingeschat
11.57Rashford is online beledigingen zat: 'Genoeg is genoeg'
11.49‘Galatasaray wil zich versterken en is van plan om toe te slaan bij Man United’
11.45Slot is overtuigd dat hij manager van Liverpool wordt en benoemt waarom
11.40De Bruyne zorgt voor enorme verbazing in Engeland: 'Niet verwacht van hem'
11.31Hake baalt van VAR: 'Onbegrijpelijk dat dat niet teruggedraaid wordt'
11.20Hedwiges Maduro op weg terug naar Almere City: Ajax-assistent moet Alex Pastoor opvolgen
11.17Veerman en co. kregen 'échte klap' te verwerken: 'Stond er precies achter...'
11.15Van Gaal helpt Ajax-duo bij lastige keuzes: 'Geeft gevraagd en ongevraagd mening'
11.15Machtsvertoon PSV is wereldnieuws: 'Aanvallend vuurwerk, rivalen verwoest'
11.15Financiële situatie voetbalclubs niet florissant: 'Te veel focus op korte termijn'
11.12'AZ spot nieuwe linksback in Zweden: prijskaartje van twee tot drie miljoen euro'
11.10Speler-voorzitter Romário: 'Als de trainer me niet opstelt, gooi ik hem eruit'
Resultaten x
Buitenland

Hoe Nani de wederopstanding van groen-wit Lissabon moet inluiden

Terwijl de koning naar Juventus vertrekt, keert de prins van Sporting Portugal wél terug op het oude nest. Luis Nani zette zijn krabbel onder een tweejarig contract bij de club waar hij al tot twee keer toe speelde. De terugkomst van de verloren zoon is een welkom hoogtepunt in een periode waarin vooral treurnis de boventoon voert.
12-07-2018 12:00 door Tim Lauwers

Het seizoen 2017/18 van Sporting Clube de Portugal begon als ieder ander. De club uit Lissabon had met Jeremy Mathieu, Bruno Fernandes en Seydou Doumbia prima versterkingen in huis gehaald en ging zoals altijd voor de eerste landstitel sinds 2002. Onder leiding van Jorge Jesus, de bekende Portugees die al sinds 2015 in dienst is bij Sporting, had de club een stijgende lijn ingezet. Sinds Jesus aan het roer staat telt Sporting echt weer mee en worden spelers aantoonbaar beter onder zijn hoede. Zo ontwikkelde Islam Slimani zich in Lissabon tot een krachtige topspits en werd hij voor dertig miljoen euro verkocht aan Leicester City. 

Ook Bas Dost groeide in Portugal uit tot een absolute volksheld. De in Deventer geboren spits was sinds zijn vertrek uit de Eredivisie nooit verzekerd van een basisplaats tijdens zijn buitenlandse avontuur bij VfL Wolfsburg. Dost maakte in 2016 de overstap naar Sporting, waar hij de opvolger werd van de eerder genoemde Slimani. Men verwachtte destijds een doelpunt of tien per seizoen, maar de boomlange aanvaller overtrof alle verwachtingen. Na twee seizoenen in Portugal staat de teller op negentig duels en liefst zeventig treffers. Met Dost als revelatie was er geen vuiltje aan de lucht voor Sporting en brak er een nieuw gouden tijdperk aan. Althans, zo leek het. 



Verval

De euforie maakte sinds 5 april plaats voor ellende. Sporting CP ging in de kwartfinale van de Europa League met 2-0 onderuit tegen Atlético Madrid. Geen schande, zou je zeggen. De inmiddels veelbesproken voorzitter van de Portugese club dacht daar echter anders over. Bruno de Carvalho greep radicaal in en schorste negentien selectiespelers voor het thuisduel met Paços de Ferreira. Twee dagen later maakte Jorge Jesus bekend dat de voorzitter enkele uren voor de aftrap zijn besluit had teruggedraaid. Sporting won wel, maar de allesbehalve optimale voorbereiding was een voorbode van een onrustige periode vol dieptepunten.

Toen de rust bij groen-wit Lissabon eenmaal leek teruggekeerd, sloeg het noodlot toe. Sporting vergooit de kans op een Champions League-ticket door te verliezen van het nietige Maritimo Funchál. Door de nederlaag wordt Sporting zelfs nog gepasseerd door stadsgenoot en rivaal SL Benfica. Het is de druppel voor een deel van de fanatieke aanhang. Op 15 mei wordt het trainingsveld bestormd door wandelende bivakmutsen en krijgen spelers en staf klappen. Het zorgde voor traumatische ervaringen bij de selectie en gedupeerde supporters die niets met de slechte bedoelingen te maken hadden. 


Ondanks de vreselijke gebeurtenissen besloot Sporting de bekerfinale, die vijf dagen later plaatsvond, te spelen. Niet geheel verrassend was de ploeg van Bas Dost totaal niet zichzelf en miste de Nederlander zelf nog een open kans. De commentator vroeg zich zelfs openlijk af of zijn misser voor open doel niet opzettelijk was. Sporting verloor de finale en bereikte zo ook sportief een dieptepunt. Zo’n twee weken later vond Jorge Jesus het mooi geweest en koos hij eieren voor zijn geld. De Portugese oefenmeester vertrok naar Al-Hilal en werd zo de eerste die het zinkende schip uit Lissabon verliet. 
 


Na het vertrek van Jesus begonnen ook vanuit de spelersgroep transferverzoeken binnen te stromen. Zelfs Rui Patricio, wie sinds 2000 rondloopt bij ‘zijn’ Sporting, vond de ontwikkelingen rond de club onacceptabel. De Portugese doelman voelde zich onveilig in Lissabon en wilde zo snel mogelijk vertrekken. Patricio vertrok uiteindelijk naar Wolverhampton Wanderers en zag ook veel van zijn inmiddels ex-ploeggenoten op zoek gaan naar de uitgang. Zo gaven Bas Dost, Bruno Fernandes, William Carvalho en Gelson Martins aan te willen vertrekken en eisten zij contractontbinding. De prachtige club uit Lissabon stond op de rand van de afgrond. 

Herstel 

Na maandenlang verval lijkt Sporting klaar om de boel langzaam maar zeker weer op te bouwen. Afgelopen dinsdag verlengde Bruno Fernandes al zijn contract, terwijl hij eerder nog aangaf zeker te willen vertrekken. Een dag later kwam de club opnieuw met goed nieuws in deze barre tijden. Luís Carlos Almeida da Cunha, kortweg Nani, gaat beginnen aan zijn derde periode bij de club. De in Kaapverdië geboren dribbelkoning begon zijn carrière in het groen-witte deel van Lissabon, waar hij al op veertienjarige leeftijd in de jeugdopleiding begon. Nani doorliep alle elftallen en promoveerde uiteindelijk in 2005 naar het eerste elftal, waar hij direct indruk maakte. Als ‘de nieuwe Cristiano Ronaldo’ maakte hij twee jaar na zijn debuut voor Sporting al voor 25 miljoen euro de overstap naar Manchester United.



Nani kende pieken en dalen in de Premier League, maar na zeven seizoenen was hij definitief zijn basisplaats kwijt. United besloot hem tijdelijk te stallen bij zijn oude liefde, waar hij op huurbasis tot 37 wedstrijden kwam in het seizoen 2014/15. Na zijn vertrek bij United kende Nani een uitstekend seizoen als speler van Fenerbahçe en wisselvallige jaren bij Valencia en SS Lazio. Nu, meer dan tien jaar na zijn vertrek naar Manchester United, keert Nani opnieuw terug op het oude nest. Het is aan hem om het aangekondigde gouden tijdperk van Sporting Clube de Portugal nieuw leven in te blazen.

 




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <