Laatste nieuws
15.09'Italië in de ban van Pavlidis: vier grote clubs denken aan AZ-spits'
15.05Goede hoop bij Feyenoord op meespelen Quilindschy Hartman, Calvin Stengs na ‘tikkie’ onzeker voor Utrecht-thuis
15.02Maarten Martens ziet AZ groeien: ‘Maar we kijken niet naar de derde plaats’
14.59Snel herstelde Van de Ven keert terug in wedstrijdselectie Tottenham
14.55Door Liverpool en Bayern begeerde Alonso blijft coach bij Leverkusen
14.55Begeerde Xabi Alonso laat Bayern München en Liverpool links liggen: ‘Alles is fantastisch bij Leverkusen’
14.50Hartman wel weer beschikbaar voor Feyenoord, twijfels over Stengs
14.49'Gravenberch en Timber waren geweldig, maar ik noem Ihattaren: gruwelijke speler'
14.47AZ moet het in race om CL-voorronde tijdje doen zonder Zeefuik
14.45Oosting spreekt van 'verlies' bij FC Twente: 'Gewoon heel erg jammer'
14.43Bosz zag Schouten en Veerman in 'grote rondo' bij Oranje: 'Geweldig Duitsland'
14.38Xabi Alonso is in eerste reactie duidelijk over Bayern München en Liverpool
14.27Xavi Simons na kritiek van Ronald Koeman gesteund door trainer Leipzig: ‘Hij wil altijd meer’
14.26Bosz geeft Lang-update en schat EK-kansen in: 'Is misschien iets extra's'
14.18Promes heeft het ‘loodzwaar’ in gevangenis: kaalgeschoren en in cel met 20 man
14.15'Promes heeft het loodzwaar: met 20 man in cel, kaalgeschoren, geen bezoek'
14.08Bayern en Liverpool vissen achter het net: Alonso blijft bij Bayer Leverkusen
14.03Alonso blijft Leverkusen trouw: 'Mijn werk zit er niet op'
14.03Officieel: Xabi Alonso ook volgend seizoen trainer Bayer Leverkusen
14.02PSV-trainer Bosz zag Schouten en Veerman 'in grote rondo' staan tegen Duitsland
14.00'Er is één club in de Eredivisie die de carrière van Ihattaren kan redden'
14.00VP-voetbalkantine: 'Twente moet er alles aan doen Weghorst in te lijven'
14.00Nog acht speelronden in de eredivisie: juicht Ajax straks voor Feyenoord?
14.00Tonny van Leeuwen: de legende van FC Groningen die nooit voor de club speelde
13.59Timber roemt Geertruida: 'Mooi om te zien hoeveel hij wil leren'
13.59Ten Hag bevestigt aanstaande terugkeer: 'We hebben hem elk duel gemist'
13.57Xavi heeft twee Spaanse journalisten aangeklaagd: 'Dit tolereer ik niet'
13.51Wanneer gaat Lionel Messi (36) met pensioen? Argentijn heeft er duidelijk idee over
13.50Simons krijgt steun Leipzig-trainer na kritiek Koeman: 'Geef hem juiste rol'
13.48Wout Weghorst bereid om ‘heel veel in te leveren’ voor droomclub FC Twente
13.37Bosz deelt goed nieuws uit PSV-ziekenboeg: basisplaats tegen NEC lonkt
13.30‘Kökçü kreeg na botsing met Schmidt uitweg geboden van club uit zijn hart’
13.30Derby tussen Vitesse en NEC vanwege veiligheid zonder uitsupporters: ‘Zware competitievervalsing’
13.29Geertruida looft 'hechte groep': 'Je zou denken dat we elke dag ruzie hebben'
13.23Weghorst en FC Twente komen nader tot elkaar: 'Hij wil, bal ligt bij Burnley'
Resultaten x
Buitenland

Interview Bombardini: "Die Nederlandse jongen van Ajax gaat het goed doen"

Na een drukke interlandweek wordt het clubvoetbal komend weekend weer opgepakt. Ook in de Serie A. De Nederlandse inbreng is groot dit jaar. Met Davide Bombardini, oud-middenvelder van AS Roma en Atalanta Bergamo, keek ELF Voetbal alvast vooruit. "Die Nederlandse jongen van FC Bologna gaat het goed doen."
14-09-2018 07:00 door Aaron Deckers

Bijna vijfhonderd wedstrijden heeft Bombardini als profvoetballer achter zijn naam staan. Vijftien clubs diende de nu 44-jarige Italiaan. Daaronder ook Atalanta Bergamo, de club waar dit seizoen opnieuw drie Nederlanders onder contract staan. "In de jaren dat ik bij Atalanta speelde en de jaren daaromheen, ging de club vaak van de Serie B naar de Serie A en omgekeerd. In 2010 werd ex-speler Antonio Percassi president van de club en vanaf dat moment zijn er veel dingen veranderd", vertelt Bombardini tegenover ELF Voetbal.

Cultuurshock

Percassi besloot ook zich verder te ontwikkelen als zakenman. "In zijn jaren als speler was hij daar al veel mee bezig. Zo opende hij samen met de Benneton familie enkele ketens, later enkele Zara’s en uiteindelijk kocht hij zelfs een aandeel in vliegmaatschappij Alitalia." Op dit moment runt Percassi zijn bedrijf onder andere met zijn zes kinderen, die net als hem niet bang zijn om vernieuwingen aan te brengen in Italië. Zo opende de familie onlangs de eerste Starbucks in Italië. Een cultuurshock die goed lijkt te vallen, in ieder geval bij de toeristen.

Zijn aanpak op zakelijk gebied is nog steeds terug te zien bij Atalanta Bergamo. Ondanks dat de club slechts 27 miljoen euro uitgeeft aan salarissen en daarmee bijna onderaan bungelt in de Serie A, zal de club van Marten de Roon en Hans Hateboer toch weer gaan strijden om de Europese plekken. "In de jaren negentig, maar ook in de zeroes stond Atalanta al bekend om de talenten die de club voortbracht", vervolgt Bombardini.

"De afgelopen jaren hebben zij zeer knap werk afgeleverd door grote spelers als Mattia Caldara, Franck Kessié, Andrea Conti (nu allen AC Milan, red.) en Roberto Cagliardini (nu Internazionale, red.) voort te brengen. Terwijl zij deze spelers verkochten, bleef de club nog steeds stabiel en dat is het verschil met het verleden. Voorheen was er net als bij veel andere clubs weinig stabiliteit, met de komst van Percassi is dat veranderd."

Scoutingssysteem

"De club kent een uitstekende jeugdopleiding, een sterk scoutingssysteem en heeft met Gian Piero Gasperini een ervaren coach in huis die zich niet snel gek laat maken. De combinatie van die factoren zorgt ervoor dat Atalanta ook de komende jaren ondanks een klein budget toch in aanmerking zal blijven komen voor de plaatsen die recht geven op Europees voetbal."

Naast De Roon en Hateboer trok er vorig jaar in Robin Gosens (Heracles Almelo) nog een landgenoot richting Lombardije. "Deze spelers laten zien dat Atalanta een sterk scoutingsbeleid heeft. Het zijn jongens die ook in Nederland niet werden gezien als de grootste talenten, maar de scouts van Atalanta merkten op dat deze jongens perfect zouden zijn voor de Serie A. Ze spelen allen veel wedstrijden per jaar en daarnaast ook goede wedstrijden. Een belangrijk gegeven, want op dit moment waait de discussie op in Italië dat er te veel buitenlanders in onze competities spelen. Een standpunt waar ik het volledig mee eens ben."

"Ik begrijp dat het niet eenvoudig is om zoveel mogelijk met Italiaanse spelers te spelen, maar het is wel nodig om ons nationale team te redden. Ik voorzie ook redelijk wat problemen de komende jaren bij onze nationale elftallen. Er wordt weinig veranderd in de opleidingen van de teams en daarnaast is het in mijn ogen van belang dat je ook buiten de deur gaat kijken. Jarenlang was Nederland namelijk ook voor ons ‘het’ voorbeeld. De wereld verandert echter steeds sneller en daarom is het belangrijk voor Italiaanse teams om te kijken naar de structuren in andere landen. Alleen dan zal het nationale team van Italië weer kans gaan maken om mee te strijden voor de prijzen op grote eindtoernooien."

Filippo Inzaghi

Bombardini wil graag het trainerschap oppakken en in de voetsporen treden van Filippo Inzaghi, een goede vriend van hem. De voormalige spits mislukte als trainer bij AC Milan, maar promoveerde afgelopen seizoen met Venezia naar de Serie B en zwaait nu de scepter bij FC Bologna, de club van Mitchell Dijks. "Ik woonde in hetzelfde appartementencomplex als Inzaghi toen hij zijn carrière beëindigde. Dat jaar had hij het ontzettend moeilijk. Elke dag had hij last van andere pijntjes, het was altijd wel iets."

"In de loop van dat jaar kwam ik erachter waar die klachten vandaan kwamen. Hij was namelijk ziek van het feit dat hij geen voetbal meer kon spelen. Pippo is verliefd op het voetbal en leefde er dan ook helemaal voor. Toen ik jaren geleden voor Palermo in de Serie B speelde, kwam ik hem eens tegen. Hij zei me dat ik de weken daarvoor enkele mooie doelpunten had gemaakt. Natuurlijk vroeg ik hem naar hoe hij dit kon weten, want ik speelde ‘slechts’ in de Serie B. Hij vertelde me toen dat hij elke maandagavond zijn vrienden thuis uitnodigde om tijdens het diner naar alle samenvattingen van de Serie B en C te gaan kijken! Niet te geloven he!?"

Dijks

"Naast zijn eigen doelpunten kan hij ook nog bijna alle andere doelpunten die door vrienden zijn gemaakt tot in detail herinneren. Doordat hij zo bezig is met voetbal, weet ik zeker dat hij een goede coach gaat worden. Bologna is wat dat betreft een ideale club voor hem. Ik heb daar enkele jaren gespeeld en er is totaal geen druk. Daarom ben ik ervan overtuigd dat die Nederlandse jongen van Ajax (Mitchell Dijks, red.) het goed gaat doen. Ik sta er nog steeds van te kijken dat ze hem voor niets hebben kunnen ophalen! Bij Bologna zal ook hij de tijd krijgen om zichzelf te ontwikkelen en zich zo misschien zelfs op te kunnen werken in de Serie A."




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <