Resultaten x
Buitenland

Jackson Martínez: van Chinese miljoenen naar Portugese degradatiezorgen

In 2016 liet Jackson Martínez Atlético Madrid voor 42 miljoen euro achter zich voor een avontuur bij Guangzhou Evergrande. Na drie verloren seizoenen laat hij China nu weer achter zich en keert hij bij Portimonense SC terug op de Europese velden.
13-09-2018 15:00 door Bob van Dijk

Lang had Jackson Martínez niet bij Atlético Madrid gespeeld toen hij op 3 februari 2016 tekende bij Guangzhou Evergrande. Een half jaar eerder was de doelpuntenmachine namelijk voor 35 miljoen euro overgekomen van FC Porto. 22 wedstrijden en drie doelpunten later was de Colombiaanse aanvaller echter alweer vertrokken uit de hoofdstad van Spanje. Zijn transfer naar de Chinese Super League maakte hem in een klap de duurste speler ooit in de Chinese voetbalcompetitie. Ruim twee jaar later is hij terug van een mislukt avontuur aan de andere kant van de wereld.

Jackson Martínez begon nog voortvarend aan zijn avontuur in het Tianhestadion. In de eerste maanden speelde hij geregeld zijn wedstrijden, maar daar kwam in oktober 2016 een einde aan. De international van Colombia raakte geblesseerd aan zijn enkele en heeft inmiddels al twee jaar geen wedstrijd meer gespeeld. Jackson Martínez kreeg tijdens zijn revalidatieproces te maken met verschillende tegenslagen. De aanvaller werd voor dit seizoen in de Chinese Super League niet ingeschreven door Guangzhou en daarom werd besloten zijn contract te ontbinden.

Van de Chinese miljoenen in Guangzhou keert hij nu bij Portimonense terug op Portugese bodem. Tussen 2012 en 2015 was hij daar al eens zeer succesvol in het shirt van FC Porto. Namens de grootmacht wist hij in drie seizoenen tijd het ene na het andere doelpunt te maken. Bij Portimonense zijn die treffers zeer gewenst. De club staat na vier wedstrijden met een puntje onderaan in de Primeira Liga en kan een fitte Jackson Martínez goed gebruiken. Aan de Colombiaanse aanvaller de taak te laten zien dat hij het maken van doelpunten nog niet verleerd is.

De inmiddels 31-jarige Jackson Martínez heeft een contract getekend tot de zomer van 2019. Eerder speelde de aanvaller ook buiten Europa voor het Colombiaanse Independiente Medellín en Jaguares de Chiapas uit Mexico. Namens de nationale ploeg van Colombia was hij in 39 interlands goed voor tien doelpunten. Zijn nieuwe club Portimonense SC staat op dit moment dus onderaan in Portugal. Afgelopen seizoen eindigde de club op de tiende plek. Volgende week zaterdag wordt de competitie hervat met een thuiswedstrijd tegen Vitória SC.Volg ELFvoetbal
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Kane of Firmino gaat Suárez opvolgen bij FC Barcelona'
quiz Laatste: Wat weet je van de topper tussen PSV en Ajax?
boulevard Laatste: Colombiaans naaktmodel steunt Real Madrid
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Er woedde een burgeroorlog bij de Nederlandse topclub waar ik speelde"
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Annelie Alpert
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Oliver Kahn?
cultheld Laatste: Martin Drent: net zozeer Drent als Groninger
avonturiers Laatste: Avonturier Rick ten Voorde strijkt neer in IJslandse competitie
superelf Laatste: De SuperELF van Helmondse controleur Tommie van der Leegte
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
Privacyverklaring
X <