Laatste nieuws
04.30'Feyenoord baalt van opvallend interview Orkun Kökçü over Benfica'
03.05Voetbalpodcast | ‘Joey Kooij acteert een scheidsrechter en dat is fascinerend’
03.00Topscorer aller tijden Romée Leuchter is Ajax’ grootste wapen in jacht op nieuwe Champions League-stunt
00.35Slachtoffer van racisme spreekt zich uit tegen Acerbi: 'Verandert zijn verhaal'

Gisteren

23.55Derksen deelt vermoeden over mogelijke Ajax-trainer: 'Toen met Slot ook gedaan'
23.49Gullit denkt te weten wie nieuwe trainer Ajax wordt: ‘Gerucht gaat in Amsterdam’
23.45Bergwijn en Veerman door het slijk bij Vandaag Inside: 'Denkt dat hij Maradona is'
23.35Real Madrid klaagt arbiter aan na negeren van racistische leuzen
23.35Ajax-directeur Kroes: 'Volgend jaar waarschijnlijk nog niet meedoen om titel'
23.32'Anderlecht hoopt Vertonghen (36) langer aan zich te binden'
23.20Kroes betrekt clubiconen bij zoektocht naar trainer: 'Mensen met veel ervaring'
23.00Joshua Brenet pakt Joey Kooij aan op Instagram; twee PSV'ers reageren direct
22.58Sierhuis: 'Dit is een fantastische maand geworden'
22.56De Rood Wit Podcast: Pepi redt PSV | Terugblik Dortmund uit | Veerman en Schouten in Oranje
22.45Kroes predikt geduld: 'Volgend jaar meestrijden om titel niet realistisch'
22.38Gullit doet Ajax-onthulling: 'Gerucht gaat dat hij de nieuwe trainer wordt'
22.32Alex Kroes tempert verwachtingen bij Ajax: ‘Landstitel volgend seizoen waarschijnlijk niet realistisch’
22.31Gullit: 'Als Van Dijk geen topspeler was, had ik niet zoveel kritiek gegeven'
22.31Gullit stelt mening over Van Dijk bij: 'Hij staat er weer'
22.31Gullit stelt mening over Van Dijk bij: ‘Hij staat er weer’
22.26Genee maakt oprechte excuses na grap over collega-presentator: ‘Slappeling!’
22.25Na 84 interlands op rij komt recordreeks ten einde: Frankrijk voor het eerst sinds juni 2017 zonder Antoine Griezmann
22.25Van der Meijde haalt uit: 'Weet je wat het is... Hij is arrogant'
22.16F1-coureur neemt minderheidsbelang in Franse club van Jeremain Lens
22.16Alex Kroes: 'Volgend jaar voor de titel strijden is waarschijnlijk niet realistisch'
22.15Waarom Koeman vergeten Wijnaldum terughaalt bij Oranje: ‘Daar hebben we er niet veel van’
22.04Kroes neemt transferbeleid Ajax op zich: 'Pak de volledige verantwoordelijkheid'
22.00Paul van der Kraan moet Vitesse als ‘troubleshooter’ uit de crisis helpen
21.55Kroes tempert de verwachtingen: 'Landstitel realistisch? Waarschijnlijk niet'
21.55Kroes vraagt zich af of Ajax zich volgend seizoen al kan mengen in de titelrace
21.55Wesley Sneijder geniet: ‘Hij is zich in de basis van Oranje aan het spelen’
21.55Buitenspel: Brenet richt zich op Instagram tot Kooij, Lang en Van Aanholt lachen
21.47Alex Kroes onthult wie komende zomer de transferzaken bij Ajax regelt
21.42Koeman ziet 'wereldklasse' bij Oranje: 'Veel landen jaloers op Nederland'
21.35'Familieclub' sc Heerenveen baalt van geweld in stadion waarbij kind gewond raakte
Resultaten x
Buitenland

Hoe zou het Europa League-Team van het Jaar van dit seizoen er uitzien?

We zijn inmiddels op de helft van het Europese seizoen. Gisteren was er al een wedstrijd, maar morgen worden de rest van de Europa League-wedstrijden gespeeld. Aan de hand van de performancepunten van Squawka bekijken we het team van het jaar in de Europa League tot nu toe.
13-02-2019 13:21 door Tim Beck

Squawka omschrijft hun performancescore als volgt: de prestatiescore is een maatstaf voor het vermogen van een speler om het voetbalspel positief te beïnvloeden. Hoe meer positieve invloed je hebt, hoe hoger de score. De prestatiescore is een geavanceerd algoritme dat elke actie op het voetbalveld registreert en vervolgens berekent. De score is gebaseerd op drie componenten: aanvallende acties (onder meer schoten, dribbels), verdedigende acties (onder meer intercepties, tackles) en bezit van de bal (onder meer passes).

We zijn inmiddels op de helft van het Europese seizoen. Het team van het jaar wordt aan de hand van een 4-3-3 formatie met de punt naar voren weergegeven. Als pakweg Kasper Dolberg nipt boven Luuk de Jong staat in de lijst, maar De Jong wel bij de beste elf spelers hoort, dan wordt hij niet opgenomen in het team van het jaar. Om in aanmerking te komen moet je tot dusver minimaal in drie wedstrijden in actie zijn gekomen. Hoe zou het team van het jaar in de Europa League er tot nu toe uitzien?

Keeper: Kepa

Met Chelsea gaat het momenteel dramatisch en de Londenaren moeten er voor zorgen dat hun seizoen enigszins van glans wordt voorzien door het winnen van de Europa League. Chelsea bekerde vrij gemakkelijk door en de club is dan ook goed vertegenwoordigd in het voorlopige team van het jaar. Kepa, die afgelopen zomer voor tachtig miljoen euro overkwam van Athletic Bilbao, is tot nu toe de beste keeper. Hij kreeg slechts één doelpunt tegen in vijf wedstrijden.

Kepa

Rechtsback: Davide Zappacosta

Davide Zappacosta is allerminst zeker van zijn plek bij Chelsea en stond op het punt afgelopen winter te verkassen naar Lazio Roma. Maar de Italiaan bleef. In de Europa League deed Zappacosta het naar behoren, wat hem dus de beste rechtsback van het nog lopende seizoen maakt. Hij kwam in alle duels in actie en gaf een beslissende voorzet tegen Bate Borisov. In de Premier League kwam hij pas tweemaal in actie.

Centrale verdediger: Michael Ngadeu-Ngadjui

Een vrij onbekende naam, maar wel een indrukwekkende verschijning. De boomlange Michael Ngadeu-Ngadjui is international van Kameroen en komt uit voor Slavia Praag, dat het in de volgende ronde moet opnemen tegen Racing Genk. Als de Afrikaan dusdanig goed blijft presteren in Europa, dan zal er van de zomer ongetwijfeld een club uit een grote competitie voor hem komen.

Centrale verdediger: Andreas Christensen

De rest van de verdediging is bezet door spelers van Chelsea, dat het Zweedse Malmö FF in de volgende ronde moet zien uit te schakelen. Dat is voor de Deen Andreas Christensen een extra mooie wedstrijd. Christensen komt dit seizoen enkel in actie in de Europa League, want in competitieverband kwam hij slechts twee keer in actie voor Chelsea.

Linksback: Emerson

Datzelfde geldt voor Emerson, die maar tot twee wedstrijden meer kwam in de Premier League. Het is de vraag of trainer Maurizio Sarri ten tijde van crisis het vertrouwen durft te geven aan zijn B-team. Die heeft hem niet in de steek gelaten, want ook Emerson deed het prima in de Europa League. De Braziliaanse Italiaan was goed voor een assist.

Centrale middenvelder: Ruben Loftus-Cheek

En nog een speler van Chelsea. Ruben Loftus-Cheek geldt als een van de allergrootste talenten van Engeland, maar de 23-jarige middenvelder geniet niet het volledige vertrouwen van Sarri. Dat is onterecht, want in de Europa League maakte hij in vijf wedstrijden liefst drie doelpunten. Voor hetzelfde doelpuntenaantal had hij in de Premier League twaalf wedstrijden nodig.

Centrale middenvelder: Amadou Haidara

Amadou Haidara maakte grote indruk met RedBull Salzburg in de eerste vier wedstrijden in de Europa League. Zo scoorde hij onder meer tegen grote broer RB Leipzig, dat hem mede daardoor afgelopen winter overnam voor een slordige twintig miljoen euro. De Malinees Haidara hoopt in Duitsland in de voetsporen te treden van Naby Keita, die tegenwoordig uitkomt voor Liverpool. Haidara moet nog even geduld hebben, want hij kampt met een knieblessure.

Havertz

Aanvallende middenvelder: Kai Havertz

Kai Havertz is het absolute goudhaantje van het Bayer Leverkusen van Peter Bosz. De pas negentienjarige aanvallende middenvelder was in de Europa League goed voor drie doelpunten en drie assists in vier wedstrijden. Ook in Bundesliga laat hij zich van z’n goede kant zien, want daar scoorde hij er al acht en stond hij eveneens drie keer aan de basis van een doelpunt. De Duitsers nemen het in de volgende ronde op tegen FC Krasnodar.

Rechtsbuiten: Pedro

Pedro stond bij Barcelona altijd in de schaduw van Lionel Messi en andere topaanvallers. Toen hij naar Chelsea ging, bleek hij ook zelf de ster te kunnen zijn. Weliswaar staat hij in het elftal van het jaar van de Europa League tot nu toe, maar scoren deed de inmiddels 31-jarige Spanjaard nog niet.

Spits: Munas Dabbur

Munas Dabbur deed dat wel. Sterker nog, dat deed hij aan de lopende band. De Israëlische spits is uitgegroeid tot de sensatie van de Europa League. In de Europa League maakte hij namens Redbull Salzburg in zes wedstrijden evenveel doelpunten en stond hij een keer aan de basis van een doelpunt. In competitieverband maakte hij er negen. Zijn prestaties hebben hem een prachtige transfer opgeleverd, want Dabbur maakt komende zomer de overstap naar Sevilla.

Linksbuiten: Leandro Trossard

Wie de Belgische competitie op de voet volgt, kent Leandro Trossard uiteraard. Maar voor wie dat niet doet, kan de linksbuiten nog een relatief onbekende naam zijn. In de kwalificatie van de Europa League was hij van groot belang en ook in de groepsfase speelde Trossard prima. Zijn doelpuntenaantal in de Europa League is in totaal zeven dit seizoen. In de competitie maakte hij er tien. Trossard werd al eens gelinkt aan Arsenal.

Trossard




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <