Laatste nieuws
07.35Beelen geeft toe: keuze voor Feyenoord kostte hem slaap
07.35Jeremie Frimpong redt ongeslagen reeks Leverkusen en staat in halve finale
07.35Atalanta niet meer in de problemen tegen Liverpool, Frimpong houdt ongeslagen status Leverkusen in stand
07.33België vreest: Lukaku al vroeg geblesseerd naar de kant bij Roma
07.30Voetbal op tv: hier zie je de KKD-wedstrijden en duels in Italië en Duitsland
07.30Driessen ziet 'ontbrekende schakel' voor Oranje: 'Stormachtige ontwikkeling'
07.20Deze PEC-cupfighter vergat iets heel essentieels voor de bekerfinale tegen Ajax: ‘Lag nog in Zwolle’
07.16Driessen noemt ‘ontbrekende schakel’ die Koeman tot dusver over het hoofd zag
07.05Tadic, Ünder en Bonucci missen penalty voor Fenerbahçe: Olympiakos stoot door
06.54Perez oppert verrassende positie voor Oranje-international: 'Zet hem rechtsbuiten'
06.50Hoe De Kuip het strijdtoneel van de bekerfinale werd: 'Inmiddels een traditie'
05.50Extra Champions League-ticket voor Italië en Duitsland na Engelse rampweek in Europa
03.05Voetbalpodcast | ‘Feyenoord heeft de beker niet nodig om het seizoen kleur te geven’
03.00Mister Feyenoord (68) wéér vader: ‘Liv eerder lid van Kameraadjes dan dat ik aangifte van geboorte deed’
00.15Martinez pakt tweede geel in penaltyserie, maar helpt Villa aan halvefinaleplek
00.05Goed nieuws voor Nederland: Benfica sneuvelt tegen Marseille
00.00Atalanta knikkert Liverpool uit Europa League, Frimpong scoort voor Leverkusen

Gisteren

23.55Fenerbahçe verliest na gemiste penalty Tadic, historische prestatie Brugge
23.53VI Live: Marseille en Olympiakos na strafschoppen door
23.52Gemiste penalty Tadic begin van het einde voor Fenerbahçe
23.52Gemiste penalty Tadic wordt Fenerbahçe fataal
23.48Benfica en Kökçu klaar in Europa na misser Di María op moment suprême
23.47Ruime voorsprong Nederland op Portugal na pijnlijke uitschakeling Benfica
23.47Voorsprong Nederland op Portugal blijft riant na pijnlijke uitschakeling Benfica
23.40De Boer had botsing bij Ajax: 'Hij bleef tien minuten op wc, ik gooide 'm eruit'
23.35VI Live: strafschoppen in Frankrijk en Turkije
23.25Grote vreugde Leverkusen: Frimpong blijft koel en redt ongeslagen status
23.06Historische prestatie Club Brugge in Europees verband
23.01Atalanta completeert flinke stunt tegen Liverpool, ook Feyenoord-beul stoot door
22.59Leverkusen zet succesreeks voort dankzij Frimpong, ook Roma door
22.58Tienkoppig AS Roma verslaat AC Milan opnieuw en meldt zich bij laatste vier
22.57Frimpong houdt unieke reeks Leverkusen in stand
22.54Stunt Liverpool blijft uit: Jürgen Klopp vertrekt zonder Europese prijs
22.52VI Live: Marseille en Benfica gaan verlengen
22.52VI Live: Leverkusen zeker van halve finale dankzij Frimpong
Resultaten x
Buitenland

Dit AC Milan won 12 jaar geleden de Champions League

Vandaag is het 12 jaar geleden dat AC Milan voor het laatste de Champions League wist te winnen. In de finale van het miljoenenbal was het Liverpool van Dirk Kuyt en Boudewijn Zenden de tegenstander. Maar welk elftal versloeg de Nederlanders met 1-2?
23-05-2019 20:00 door Krist Stoelwinder

Dida

In aanleg had Nélson de Jesús Silva, ofwel Dida, alles wat een keeper nodig had. Zijn reflexen waren bijna ongeëvenaard en regelmatig maakte het hem tot held van AC Milan. Maar op andere momenten viel hij weer op door blunders en opvallend gedrag. Tegen Inter werd er in 2003 vuurwerk op hem gegooid, hij raakte daarbij geblesseerd en werd gewisseld. Dat hij twee jaar later opnieuw met een brancard het veld verliet was minder goed te begrijpen.Tegen Celtic kreeg hij als bedankje voor een blunder een tikje tegen zijn wang van een supporter. Dida veinsde een blessure en hoopte dat Celtic daardoor gestraft werd, maar hij zette vooral zichzelf voorschut.

Massimo Oddo

Het duurde lang voordat AC Milan overtuigd was van Massimo Oddo, hij werd namelijk vijf (!) jaar lang verhuurd. Uiteindelijk werd er afscheid van de vleugelverdediger genomen, maar door blessures van Cafú werd hij in het seizoen 2006/07 teruggehaald. Doordat de Braziliaan niet fit genoeg was, speelde Oddo zo zelfs een Champions League-finale. Een jaar later werd hij opnieuw verhuurd, ditmaal aan Bayern München. 

Alessandro Nesta

Cafú was niet de enige speler die veel last had van blessures in het seizoen 2006/07. Alessandro Nesta kon er over meepraten, de topverdediger had veel last van rugproblemen. Maar als de stopper speelde, had AC Milan er erg veel plezier van. Het enorme bedrag van 31 miljoen euro dat in 2002 voor hem betaald werd aan Lazio Roma, bleek zo erg goed besteed geld. Nesta bleef de club bijna tien jaar trouw.

Paolo Maldini

Het centrum van de verdediging kon met recht indrukwekkend worden genoemd, want Nesta werd vergezeld door één van de beste spelers die Milan ooit had: Paolo Maldini. Il Capitano maakte in het seizoen 1984/1985 op zestienjarige leeftijd al zijn debuut en bleef vijftien jaar lid van de eerste selectie. Als linksback en later als centrale verdediger won hij flink wat prijzen, waaronder vijfmaal (!) de Champions League.

Marek Jankulovski

Linksback Marek Jankulovski maakte onderdeel van één van de beste Tsjechische generaties ooit. Hij speelde in een elftal met onder andere Pavel Nedved, Tomas Rosicky, Milan Baros, Petr Cech, Karel Poborsky en Jan Koller. De vleugelverdediger speelde 77 interlands en kwam via drie mooie jaren bij Udinese in 2005 bij AC Milan in de wereldtop terecht. Hij bleef er zes jaar lang.

Massimo Ambrosini

Dé parel uit de jeugdopleiding van AC Cesena is Massimo Ambrosini. Nadat hij de hele jeugdopleiding van de laagvlieger had doorlopen, had Milan na één profjaar van de middenvelder genoeg gezien. De blonde controleur werd opgepikt uit de Serie B en werkte zich na jaren als ideale twaalfde man op tot basisspeler. Nadat Maldini stopte met voetballen werd hij in 2009 aanvoerder. Dat bleef hij tot zijn vertrek naar Fiorentina in 2013.

Gennaro Gattuso

Zijn partner op het middenveld was de kiezelharde Gennaro Gattuso. Nadat hij bij Glasgow Rangers en het Italiaanse Salernitana had bewezen voor zijn team door het vuur te gaan, werd hij in 1999 door AC Milan ingelijfd. Daar werd hij mede door zijn spijkerharde spel een absolute publiekslieveling. Nadat hij Joe Jordan, de assistent-trainer van Tottenham Hotspur een kopschoot had gegeven, werd hij alleen maar populairder. Als hoofdcoach van Milan is Gattuso weinig veranderd. 

Andrea Pirlo

Spelers als Amrosini en Gattuso zorgden ervoor dat Andrea Pirlo op datzelfde middenveld de lijnen kon uitzetten. Hij was de regisseur en bepaalde het tempo op indrukwekkende wijze. Dat had hij eerder bij Brescia al bewezen en deed hij  tien jaar lang bij Milan. Tot hij in 2011 door Massimiliano Allegri bij het grof vuil was gezet. Het gaf Pirlo de kans om bij Juventus vier jaar lang te laten zien dat hij nog altijd bij de wereldtop hoorde.

Clarence Seedorf

Bij het succesvolle Milan was ook een belangrijke rol weggelegd voor Mister Champions League Clarence Seedorf. De Nederlander won vier keer de cup met de grote oren en deed dat bij drie verschillende clubs. Seedorf voetbalde onder andere bij Ajax, Real Madrid en Internazionale, maar speelde zijn beste wedstrijden in het roodzwart. Seedorf speelde van 2002 tot 2012 bij Milan, waarna hij in 2014 zijn prachtige loopbaan bij het Braziliaanse Botafogo besloot.

Kaka

In een ploeg vol wereldvoetballers was Kaka de absolute wereldster. Het Braziliaanse megatalent werd verkozen tot wereldvoetballer van het jaar 2007 en was dé reden dat Manchester United werd uitgeschakeld in de halve finale van de Champions League.. Kaka dwong twee jaar later een transfer af naar Real Madrid.In de Spaanse hoofdstad deed hij het aardig, maar het niveau uit zijn eerste Milan-periode evenaarde hij nooit meer. 

Filippo Inzaghi

Toen Filippo Inzaghi in 2001 bij AC Milan tekende had hij met Piacenza, Leffe, Hellas Verona, Parma, Atalanta en Juventus al zes (!) clubs tien jaar profvoetbal op zijn naam staan.Bij de Italiaanse grootmacht was hij alleen in zijn eerste seizoen een vaste basisspeler, maar de goaltjesdief was ook in de jaren die volgden van grote waarde. Dat bewees hij in de finale tegen Liverpool opnieuw met twee doelpunten.




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Boudewijn Pahlplatz, Twentse dribbelaar
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <