Resultaten x
Buitenland

Hoe Platini Blatter wilde dwingen tot aftreden

SEPP BLATTER heeft een boekje open gedaan over de wijze waarop Michel Platini heeft geprobeerd een einde te maken aan de Zwitserse legislatuur van de FIFA. Een poging die, zo weten we inmiddels, strandde.

31-05-2015 20:21 door Redactie ELF Voetbal

Het moest achter gesloten deuren plaatsvinden, geheel volgens oud FIFA-gebruik. Platini nodigde Blatter uit voor een gesprek, daags voorafgaand aan de presidentsverkiezingen bij de wereldvoetbalbond. Het doel? Blatter dwingen tot aftreden.

"Donderdag vroeg hij of we even konden praten. Toen zijn we naar mijn kantoor gegaan", reconstrueert Blatter het gesprek met de UEFA-baas ten overstaan van Sonntagsblick. "Hij deed zijn jas uit, deed alsof hij thuis was, en zei 'laten we een goede whisky drinken als vrienden'. 'Nee', reageerde ik, 'geen whisky, maar ik luister'."

Toen Platini in de gaten kreeg dat hij zijn collega-bestuurder niet met argumenten op andere gedachten kreeg besloot hij er cadeaus tegenaan te gooien. Opnieuw geheel volgens oud FIFA-gebruik.

"Hij zei, op heel serieuze toon: 'Sepp, doe je ding op het congres, maar als je klaar bent kondig je je ontslag aan. Je zult een gigantisch feest krijgen en mag daarnaast je kantoor houden hier bij de FIFA", aldus Blatter.

Email


Blatter ging niet op het aanbod van Platini in en werd een dag later voor de vijfde keer gekozen als voorzitter van de FIFA. Dat verkiezingssucces behaalde hij ondanks een enorm corruptieschandaal onder zijn bewind en ondanks een email die Platini op de avond voor de verkiezingen de deur uit deed.

"Op de avond voor de verkiezingen heeft Platini een mail gestuurd naar alle federaties waarin hij mensen aanmoedigde om tegen mij te stemmen. Ze moesten allemaal Prins Ali steunen", vervolgt Blatter zijn onthullingen. "Europa had niet eens een eigen kandidaat."Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 4 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
transfergeruchten Laatste: 'Marcel Keizer verliest uitblinker Bruno Fernandes aan Manchester United'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <