Laatste nieuws

07.18Kan Feyenoord zich in beker herstellen van dubbele nederlaag?
07.05Hodgson vraagt om geduld bij Palace: 'Schade niet in één dag te herstellen'
06.49Heinrich Welling, cultheld met een bloksnor
06.28Messi schittert bij Barça: 'Dat hij vier keer scoort is geen nieuws meer'
02.30MVV - AZ in beeld
00.44Geniet hier mee van de Messi-show in Camp Nou
00.34AZ bekert via MVV verder
00.33‘Roda JC-investeerder Korotajev uit de cel in Dubai’
00.27Roda-investeerder Korotajev op borgtocht vrij
00.13Simone Zaza kraakt Málaga met hattrick

Gisteren

23.59Messi schittert met vier goals tegen Eibar
23.59Liverpool sneuvelt League Cup bij Leicester
23.59Liverpool sneuvelt in League Cup bij Leicester
23.59Leicester schakelt Liverpool uit in League Cup
23.59Vier treffers Messi tegen Eibar
23.59Messi haalt uit: vier treffers tegen Eibar
23.51Eibar figureert in weergaloze Messi-show
23.48Eerste puntenverlies Inter in Serie A
23.33Eerste averij voor Internazionale
23.03Woedende Pastoor: we staan voor paal
23.02Eerste succesje Hodgson met Crystal Palace
22.55Internazionale loopt eerste averij op
22.47AZ moeizaam langs MVV
22.47AZ worstelt zich moeizaam langs MVV
22.40Kozakken Boys schakelt Graafschap uit
22.31Kozakken Boys zorgt voor daverende verrassing tegen Superboeren
22.31Kozakken Boys verrast Superboeren
22.27Bayern heerst in topper in Gelsenkirchen, gelijkspel Wolfsburg
22.23Bayern zonder Robben eenvoudig langs Schalke
22.07Zaza scoort driemaal voor Valencia

Resultaten

x

Column

Vier geweldige dagen, vooral voor Harry Been zelf

Redactie ELF Voetbal, 16-08-2010 09:44

"Wij hebben het uitstekend gedaan en we gaan het worden." Harry Been, secretaris-generaal van de KNVB, directeur van het HollandBelgium-Bid en zelfbenoemd beroepslobbyist, weet het zeker: Nederland haalt het WK van 2018 of 2022 binnen! We kunnen rustig gaan slapen. Harry zegt het en dan durft toch niemand nog vraagtekens bij de kandidatuur te plaatsen?

Engeland, Rusland en Spanje/Portugal zijn behoorlijke tegenkandidaten maar die kunnen toch niet tippen aan wat de lage landen de voetbalwereld te bieden hebben. Als het aan Harry ligt hoeven die 24 FIFA-Executive Committee-leden op 2 december niet eens meer bij elkaar te komen, laat staan te stemmen. Appeltje, eitje. Eigenlijk was die eerdere inzet van Guus Hiddink, Leo Beenhakker en Johan Cruijff overbodig.

Cryptisch
Harry had goed opgelet en met plezier geluisterd toen de Chileen Harold Mayne-Nicholls, leider van de vijfkoppige FIFA-inspectiecommissie, in twee minuten het vierdaagse bezoek aan Nederland en België evalueerde. Been, in dit metier door de wol geverfd en al decennia functionerend in het rondreizende voetbalpropagandacircus had toch mooi als enige van de toehoorders begrepen wat de Chileen nu precies had bedoeld toen deze vanaf zijn standaard afscheidstekstje - waarin de woorden België/Nederland bij de volgende reis vervangen wordt door het woord Engeland of Rusland - sprak van een uitstekende kandidatuur en een geweldige infrastructuur. Cryptisch liet Harry weten dat hij als geen ander weet wat zo'n delegatieleider moet zeggen ("niet veel") maar wel precies wist  wat vriend Harold heeft gezegd. Zeker niet veel, "maar het kon altijd minder", volgens Been.

Ik heb me vorige week wel eens afgevraagd wat er tijdens zo'n bezoek gezegd of gevraagd wordt als er geen pers of andere vaak onduidelijke personen bij zo'n inspectieteam in de omgeving zijn?

Zal zo'n commissie nooit gedacht hebben in wat voor land ze zijn terecht gekomen als zij in elke Amsterdamse krantenkiosk dagbladen zien liggen waar op voorpagina's vetgedrukt staat dat het WK-bidbook onwettig is? Waar het ministerie van Financiën aangeeft dat Nederland gehouden is aan Europese regelgeving en waar hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars, nadat hij het bidbook had ingezien, over volstrekt idiote toezeggingen van de Nederlandse regering aan de FIFA spreekt.

Zal dat inspectiekwintet ook zo onder de indruk zijn geweest dat juist Justine Henin en Pieter van den Hoogenband de stem van het gewone volk mochten vertolken en zal het hen zijn opgevallen dat die clowneske Belgische ex-doelman, hoofdrolspeler in een RTL-realitysoap en bid-ambassadeur Jean-Marie Pfaff, met die onvermijdelijke reclame-uitingen op zijn overhemdboorden in zijn eentje meer ambush marketingproblemen kan veroorzaken dan een groep van twintig fraaie Bavaria-meisjes?

Is er nog gesproken over de instabiele politieke situaties in beide lage landen? Waar als we het aantal informateurs, die de laatste twaalf maanden voorbij trokken, bij elkaar optellen een aardig elftal van kunnen formeren en waar VVD, D66, SP, PVV, PvdA en Belgische SP.A en Groenen door misleidende informatie en in tijden van economische crisis en overheidsbezuinigingen al veel bezwaren hebben laten horen.

Inkoppertjes
Zullen de inspecteurs tijdens hun Amsterdamse kruistocht in spijkerbroek - Harry staat voor informeel - ook de Noord-Zuidlijn-kraters rondom de RAI en in de Beethovenstraat (die er tijdens het WK-20 nu 5 jaar geleden ook al waren) nog gezien hebben? En die restauraties van Het Koninklijk Paleis en het Rijksmuseum, die nog eeuwen lijken te duren?  Als die heren nu maar niet denken dat deze voorbeelden van inefficiëntie symbool staan voor de Nederlandse bouwspirit die straks garant moet staan voor de (her)bouw van nieuwe WK-stadions.

Bespraken de heren in de fraaie voetbalstadions in Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en tijdens het diner voor een gehalveerde Nachtwacht, trouwens ook nog even hoe het mogelijk is dat het Nederlandse voetbal kwalitatief en organisatorisch is afgegleden tot een zeer bedenkelijk niveau dat in De Kuip werd gesymboliseerd toen burgemeester Aboutaleb tijdens een geënsceneerd fotomoment zijn bril in twee stukken kopte.

En wat zal die commissie blij zijn geweest met het gastcollege economie van Ruud Gullit. De Bidpresident was er zelfs voor van vakantie teruggekomen (of was hij de data van het inspectiebezoek vergeten?). Met drie pennenstreken maakte hij duidelijk dat heel Nederland van het WK financieel gezonder wordt en zette daarmee grote economen als Smith, Keynes, Tinbergen, Friedman en Heertje voorgoed in zijn schaduw.

En zal Harry nog hebben gerept hoe hij op schalkse wijze de verantwoordelijke dames van VWS zo gek kreeg om een half miljoen euro's overheidsgeld als startpremie voor het WK-bid beschikbaar te stellen en daarmee voor zichzelf een jarenlange afscheidstournee en genoeg airmiles voor drie Been-generaties veilig stelde?

Vlak nadat de FIFA-delegatie het vliegtuig was ingestapt probeerde Been vanaf Schiphol in het programma On Air nog één keer alle beschuldigingen en foute conclusies die de laatste dagen in de pers waren verschenen met een schamper glimlachje te tackelen. Als een b-acteur in John Lanting's Theater van de Lach kwam hij niet verder dan enkele onbeduidende oneliners waarvan: "Ik loop al een tijdje mee en dat is voor de KNVB ook niet verkeerd" nu al een klassieker is. Het getuigt van zelfreflectie als je jezelf het etiket van 'meeloper' opplakt . Achteraf gezien waren het vooral voor Harry Been zelf vier geweldige dagen!transfergeruchten Laatste: 'Liverpool en Arsenal hengelen naar diensten Draxler'
cultheld Laatste: Hyun-jun Suk: De droom van de Aanwaai-Koreaan
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: María Imízcoz
quiz Laatste: De ELF Voetbal PSV - Feyenoord Quiz!
boulevard Laatste: Sylvie Meis laat mannenharten sneller kloppen met video
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Ellery Cairo?
superelf Laatste: De SuperELF van Helmondse controleur Tommie van der Leegte
avonturiers Laatste: Hoe Mitchell Donald een begrip werd bij Rode Ster Belgrado
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
Voordeelcasino.comVoetbal Gokken
X <