Laatste nieuws
10.20Ajax hard aan het werk: 'Veel supporters spraken de wens uit, precies dat gebeurt nu'
10.15'Bayern denkt aan Frans trainersduo en komt uit bij Zidane en clublegende'
10.00Stewart en Faber aan de slag: Jong PSV moet op zoek naar nieuwe trainer
09.50'Boze' Janssen deelt verhaal: 'Het kan dan niet zo zijn dat er geen bier meer is'
09.50De Telegraaf: Lijnders optie voor zoekend Ajax, maar niet als hoofdtrainer
09.45Mooie woorden voor Henderson vanuit Engels kamp: 'Hij is een soort rolmodel'
09.45'Barcelona schrapt vier kandidaten van wensenlijst en blijft hopen op Xavi'
09.40Zinédine Zidane en Franck Ribéry als trainersduo in beeld bij Europese topclub
09.35Goed nieuws uit ziekenboeg van Feyenoord: ‘Denk dat de bekerfinale haalbaar is’
09.33'Bayern denkt aan combinatie Zidane-Ribéry', García wil terug naar Barça
09.30Het afstandsschot is steeds minder een wapen in de Eredivisie
09.15Column: ‘Dan heeft heel Nederland ineens tijd voor dat interview van Geertruida’
09.10Coach van Oranje-keepster Kop de laan uitgestuurd wegens vermeende relatie
08.55'Iedereen werd gek van Ten Hag, het heeft maanden gepiept en gekraakt'
08.50Alles over de zinderende titelstrijd in de Premier League
08.50Tien duels tot Premier League-ontknoping: Arsenal, Liverpool of Manchester City?
08.41Jetlag of niet: Endrick scoort na heldenrol bij Brazilië ook voor Palmeiras
08.35PSV vreesde voor snel vertrek Lang, maar transfer om één reden onwaarschijnlijk
08.35VZ Kort: Uitsupporters NEC niet welkom bij Gelderse derby in Arnhem
08.27UEFA garandeert spektakel in nieuwe Champions League, ook voor generatie Z
08.25Veiligheid niet te waarborgen in stadion Vitesse: derby zonder supporters NEC
08.20'Veiligheid niet te waarborgen: geen NEC-fans welkom bij Gelderse derby in Arnhem'
08.18Boessen na dit seizoen geen hoofdtrainer meer van Jong PSV
07.58'Ajax hoort 'slechte geluiden' uit de markt: komst van Vivell onwaarschijnlijk'
07.55Deze rol gaat John van 't Schip na dit seizoen vervullen bij Ajax
07.40Qucee dicht Geertruida grote toekomst toe: 'Maar bij Feyenoord blijven geen straf'
07.30Voetbal op tv: volle KKD-avond met kraker in Den Haag en Benfica in actie
07.25Bellingham ziet Henderson als rolmodel: 'Probeer veel naar hem te luisteren'
07.11In sneltreinvaart van de KKD naar grootste stadions van de wereld: dit is het verhaal van Sam Beukema
07.10'Bayern denkt aan combinatie Zidane-Ribéry voor opvolging Tuchel'
07.06AC Milan schrikt niet van prijskaartje voor Zirkzee en ligt op pole position
06.50'Ajax en Van 't Schip hebben nieuwe functie voor ogen, contract ligt al klaar'
06.24Sterling uitgejouwd door eigen fans: 'Hij begrijpt het'
00.38Leicester City ontslaat coach vanwege vermeende relatie met speelster
00.25'Barça vol vertrouwen: Frenkie én Pedri snel weer op het veld'
Resultaten x
Tweede-divisie

Interview Hicham Acheffay: “Vanaf mijn jeugd heb ik de mindset prof te worden”

Hicham Acheffay (18) geldt als een van de grootste talenten van Vitesse. De linksbuiten is officieel nog een A-junior, maar heeft sinds dit seizoen een vaste basisplaats veroverd bij Jong Vitesse. We spraken met hem over voetballen in de Tweede Divisie, zijn kortstondige avontuur bij Ajax en Marokkaanse achtergrond.
13-12-2018 14:27 door Tim Beck

Voor wie de ontwikkelingen bij Vitesse enigszins volgt, is het geen verrassing dat Acheffay deze jaargang is uitgegroeid tot een belangrijke speler van het Jong-team. Hij kan immers mooie adelbrieven voorleggen wat betreft 2018: hij mocht mee op trainingskamp met het eerste, zat bij de selectie voor het bekerduel met RKAV Volendam en liet zien het niveau in de Tweede Divisie aan te kunnen. Zijn volgende doel is debuteren in het eerste elftal. “Maar momenteel is Jong Vitesse mijn team, waar ik ook gewoon meestal mee train.”

Dat betekent niet dat Acheffay geen binding heeft met de spelers van het eerste, want op Papendal is er allerminst sprake van een gescheiden wereld. “De ervaren spelers van het eerste zijn zeker met me bezig. Iemand als Bryan Linssen praat veel met me. Wat hij me vertelt? Dat zijn details die desondanks belangrijk kunnen zijn tijdens een wedstrijd. Hij drukt me op het hart dat ik geconcentreerd aan een wedstrijd moet beginnen of hij geeft tips hoe ik een overtalsituatie kan creëren met de linksback.”

Hoewel Acheffay nog zou mogen uitkomen voor de goed presterende Onder-19 van de Arnhemmers, heeft de achttienjarige Amsterdammer de stap naar de Tweede Divisie inmiddels vrij eenvoudig gezet. In die competitie treft hij spelers die meer ervaring hebben dan de gehele selectie van Jong Vitesse bij elkaar. “Dat hebben we aan het begin van het seizoen gemerkt. Ervaren teams weten vaak exact wat ze moeten doen om een overwinning uit het vuur te slepen. Wij hebben daar de laatste weken ook stappen in gezet. Het is een snelcursus volwassen worden. Je weet: als je als jonge speler de Tweede Divisie aankan, dan kun je qua volwassenheid mee in het seniorenvoetbal.”

In duel met Thulani Serero

Mindset

Acheffay klopt al een tijdje op de deur bij Vitesse. Afgelopen januari werd hij namelijk door toenmalig-trainer Henk Fräser meegenomen naar het trainingskamp in het Spaanse Oliva. De stimulans fungeerde als olie voor het heilige vuur in de innerlijke beleving van Acheffay. Zijn intrinsieke vuur werd onder een Spaans zonnetje nog eens extra aangewakkerd. “Ik leefde altijd al voor voetbal, want in mijn jongste jeugd had ik al de mindset om prof te worden. Maar op het trainingskamp in januari zag ik pas echt wat het inhoudt om prof te zijn. Daardoor ben ik alleen maar gretiger geworden om nog harder te werken en er nog professioneler voor te leven.”

Vanaf zijn vijfde levensjaar staat het leven van Acheffay in het teken van het ronde leer. Hij groeit op in de Indische Buurt in Amsterdam-Oost, waar hij honderden keren de weg van zijn huis naar het pleintje in de buurt loopt. “Ik ben begonnen op straat. Het heeft me gemaakt tot de voetballer die ik nu ben en je ziet het op het veld nog steeds terug. Niet veel later ging ik voetballen voor een club. De keuze viel op Zeeburgia, dat in de buurt lag. Soms ging ik dan na een training weer naar het pleintje om verder te voetballen.”

Daar komt op zijn achtste een einde aan, want dan maakt Acheffay de overstap van Zeeburgia naar Ajax. Tijdens een talentendag valt hij op bij de jeugdtrainers en scouts op De Toekomst. “Ik heb twee jaar bij Ajax gespeeld, onder anderen met Sven Botman en Milan Baars, die nu bij Manchester United speelt. Het was heel anders dan ik gewend was bij Zeeburgia, een stuk professioneler natuurlijk. Het eerste jaar ging goed, maar in mijn tweede seizoen kreeg ik last van blessures en moest ik uiteindelijk weg. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het plezier in voetbal op dat moment soms ook miste. Het was zeker niet zo dat mijn droom instortte.”

Tanger

Na een vierjarige periode in de bekende omgeving van Zeeburgia dwingt hij een tweede kans af bij een proforganisatie, namelijk bij FC Volendam. “Daar voelde ik me erg goed. We speelden een aantal keer tegen Vitesse en tijdens die wedstrijden viel ik op. Drie jaar geleden verkaste ik naar Vitesse. Dat was geen moeilijke keuze, ook al moest ik van Amsterdam naar Arnhem verhuizen. Het was wel wennen voor me in het oosten, maar ik had van kleins af aan dus de wil om profvoetballer te worden. Dan moet je er natuurlijk wel wat voor over hebben. Door die mentaliteit verliep de aanpassing makkelijker. De eerste twee jaar zat ik in een gastgezin, maar sinds mijn achttiende heb ik een eigen plek in Arnhem.”

De vader en broers van Acheffay, die nog wel in Amsterdam wonen, leven hartstochtelijk met hem mee. “Mijn ouders zijn geboren in Marokko, waar nog een hoop familieleden van me wonen. Mijn familie komt oorspronkelijk uit Tanger. Daar kom ik na een druk seizoen altijd volledig tot rust. Of ik ooit benaderd ben door de Marokkaanse bond? Nee, dat niet. Wie weet komt dat nog in de toekomst, al geldt dat net zo goed voor Nederland. Maar laat ik eerst mijn debuut maken voor Vitesse, want dat is nu het belangrijkste.”

Acheffay is Gwaeron Stout van Kozakken Boys te snel af




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <