Laatste nieuws
10.35Wilfred Genee vreest voor vertrek van Johan Derksen: 'Ik denk dat ze hem eruit flikkeren'
10.32Bekerheld Quick Boys maakt uitzonderlijke stap naar AZ: 'Droom die uitkomt'
10.30Indonesië zet in op Nederlanders: 'Absurd, elke seconde krijg ik DM's'
10.25Volgende Ajacied sluit zich na kritiek af van social media: 'Gestopt met kijken'
10.21Kroes staat voor lastige keuze bij Ajax: ‘Neigt hij naar, maar ligt gevoelig’
10.15Column Vivianne Miedema | Bij Arsenal verdiende ik geen tonnen, maar ik kon voor het eerst wel makkelijker leven
10.07Union Berlin ontvangt verschillende boetes: club blijft achter fans staan
10.05FC Groningen mag hopen: international droomt van terugkeer
09.58Hartverwarmende video van Ajax-spits gaat viraal: ‘Brobbey is cultureel erfgoed’
09.50'Manchester City troeft concurrentie af en strikt Amerikaans wonderkind (14)'
09.50FC Utrecht hengelt Excelsior-verdediger Siebe Horemans transfervrij binnen
09.48FC Utrecht slaat toe en legt Excelsior-smaakmaker voor drie jaar vast
09.47Amerikaanse aandeelhouders trekken zich terug uit FC Den Bosch
09.40RKC en hoofd scouting lijnrecht tegenover elkaar: transfer resoluut geweigerd
09.30FC Utrecht kaapt transfervrije Horemans weg bij Excelsior
09.25Cannavaro zag Napoli-droom uiteenspatten: 'Had het gratis gedaan'
09.13Volksfeest barst los in Georgië na historische prestatie: ‘Deze spelers zijn helden, ze hebben het volk verenigd’
09.05Deelname EK allerminst zeker na duel met Schotland: ‘Licht staat op oranje’
09.02DFB deelt Union Berlin vier boetes tegelijk uit voor tennisballenacties
08.59'Ten Hag vindt gedroomde verdediger: United bereid afkoopsom te betalen'
08.50Mertens (36) komt terug op eerdere uitspraken: 'Zou dom zijn om te stoppen'
08.45Spaanse bond schorst voormalig Ajax-speler die Jennifer Hermoso zou hebben gedwongen om te liegen
08.31Spaanse bond schorst ex-Ajacied die Hermoso zou hebben gedwongen te liegen
08.30'Manchester United wil clausule Juve-verdediger benutten'
08.29Hoe PSV'er Mauro Júnior uitgroeide tot publieksspeler: ‘Je kunt een slechte dag hebben, maar vechten kan altijd’
08.14Is Pepijn Lijnders echt een optie voor hoofdtrainerschap bij Ajax? ‘Calma peeps’
08.05Vink waarschuwt Koeman: 'Niet de spelers zoals Feyenoord of Duitsland'
08.00Het AZ-talent dat de Eredivisie terroriseerde en nu zijn geld verdient in Qatar
07.55Veerman trots op eerste Oranje-goal Veerman: 'Daar hoeft hij geen tips voor'
07.50Achttien man lijken zeker van EK-selectie Oranje, om vijf plekken blijft nog felle strijd
07.34Zorgen voor Guardiola in aanloop naar topper: City kampt met blessuregolf
07.33Ook Musiala hekelt grasmat: 'Blij dat ik het heb overleefd'
07.25'Supertrotse' Grant scoort voor Ajax tegen Chelsea: 'Precies wat we bespraken'
07.25Daley Blind maakt liefst 3,5 miljoen winst met verkoop van luxe penthouse
07.20Southgate legt bal bij White: 'Ik wilde hem graag meenemen'
Resultaten x
Tweede-divisie

GVVV-speler Taoufik Adnane over een blauwe familie, zijn werk en Niek Oosterlee

Op de linksbackpositie van GVVV loopt al jaren een vaste kracht: Taoufik Adnane. Hij heeft een verleden bij clubs als Vitesse en NEC. Mooie clubs vindt Adnane, maar niet zo mooi als GVVV. De 33-jarige verdediger geeft alles voor de Veenendalers. “Ik heb net als mijn familie een blauw hart.”
16-12-2018 12:00 door Wesley de Bree

Regen, regen en nog eens regen aan de blauwe zijde van sportpark Panhuis. Iedereen rent naar binnen. Naar de kantine. Dat is voor Taoufik Adnane geen onbekend terrein. Hij kent elke centimeter rond de Verlengde Sportlaan in Veenendaal op zijn duimpje. Adnane draagt al seizoenen lang het blauw van GVVV. Het rood van rivaal DOVO is hem ook niet onbekend. Daar voetbalde hij na zijn jaren bij Vitesse en NEC. “Na mijn vertrek bij NEC voerde ik gesprekken met GVVV. Mijn broer speelde daar al vijf jaar in het eerste. Bij GVVV moest ik concurreren met hem op de linkshalfpositie, dat zag ik niet zitten”, vertelt de linksback, die besloot van NEC naar DOVO te gaan. “DOVO speelde in de Hoofdklasse, GVVV in de Eerste Klasse. Ik koos voor DOVO, voor het hoogste niveau.”

Van NEC naar DOVO. Van profs naar amateurs. Een nachtmerrie voor menig voetballer. Voor Adnane niet. Hij koos bewust voor deze overstap. “Na mijn tijd bij Vitesse en NEC had ik de mogelijkheid om in de Eerste Divisie te spelen, maar voor mij was het zaak om een maatschappelijke carrière te beginnen. Dat vond ik belangrijker. Voetballen kan je niet eeuwig blijven doen”, vertelt Adnane. “Overdags werken en ’s avonds voetballen vind ik een ideale combinatie. Ik werk bij VolkerWessels Telecom, een glasvezelbedrijf waar ik uitvoerder ben. Werk en voetbal is te combineren. Het staat met een goede planning. Af en toe is het passen en meten, want ik heb ook nog een zoon van vijf jaar. Als ik door mijn werk een training mis, dan is het echt overmacht. Ik werk vanaf Kerkrade tot Friesland, dus als het qua tijd niet lukt moet ik weleens afbellen. Het komt niet vaak voor, dat kan iedereen bij GVVV beamen.”

Blauwe familie

Adnane hield het een seizoen vol bij DOVO. Daarna volgde een jaar FC Lienden en een jaar RKTVC. Pas in 2007 maakte hij de overstap naar GVVV, de club die als een rode draad door het leven van familie Adnane loopt. “Dit is mijn negende seizoen in het eerste van GVVV. Ik ben hier begonnen met voetballen. Mijn vader en broer hebben hier gevoetbald, mijn zus stond achter de snacks. Daarnaast gaat mijn zoon hier volgend seizoen voetballen; het is echt een blauwe familie.” Zijn zoon ziet wekelijks hoe Adnane presteert. “Met hem kijk ik altijd op zondagochtend de Tweede Divisie terug. Hij vindt het hartstikke tof dat zijn vader op TV komt. Mijn doelpunt tegen Scheveningen is ook een paar keer voorbij gekomen, dat vindt hij fantastisch. Dat doelpunt werd uitgeroepen tot Doelpunt van de Week.”

Hoe prachtig Adnane de ballen ook in de kruising schiet, er zal met een scherpe blik naar zijn prestaties gekeken worden. “Mijn vader zit altijd op de tribune. Hij is vaker kritisch dan dat hij complimenten geeft”, zegt de linksback. “Dat zit in onze aard en is Veenendaals eigen. Het publiek is ook kritisch, dat mag. We gaan met een bepaald groepje spelers na de wedstrijd altijd de kantine in, dan zoeken we de confrontatie met de supporters. We discussiëren over wat er fout ging, ongeacht winst of verlies. Als spelers zijn we ook kritisch op elkaar, ondanks dat we naast het veld vrienden zijn. We zijn op zo’n leeftijd dat we die kritiek accepteren.” Een vriendenteam, zo wordt GVVV weleens gekscherend genoemd. “Klopt, we worden ook wel de opa’s van de Tweede Divisie genoemd. We zijn op leeftijd en spelen al lang samen bij GVVV”, aldus Adnane, die niet ontkent dat er wat maten van hem in de selectie zitten. “Roy Terschegget vertrekt volgend seizoen naar Spakenburg. Ik ken hem al lang. Roy is een goede vriend van mij, we zijn samen drie keer op vakantie geweest. Het is jammer dat hij weggaat, het doet pijn in mijn hart. Ik gun hem de overstap. We zijn vrienden, maar als ik hem volgend seizoen tegenkom zal ik hem even aanpakken”, zegt Adnane lachend. Terschegget tekende in oktober een contract bij Spakenburg. In dezelfde periode verlengde Adnane zijn dienstverband. “Het geeft vertrouwen dat GVVV mijn contract in oktober al wilde verlengen. Zij spraken waardering naar mij uit, dat bevestig ik door met één jaar te verlengen. Ik ben met mijn 33 jaar op leeftijd, maar ik hoop nog lang te voetballen. Het spelletje is veel te leuk.”

Niek Oosterlee

De linksback heeft al veel trainers zien komen en gaan in het wereldje. Met Niek Oosterlee heeft Adnane een trainer die het beste in hem naar boven haalt. “Hij is vorig jaar gekomen voor John de Wolf. De trainer is tactisch sterk. Hij heeft zijn sporen verdiend in het profvoetbal, de club heeft er goed aangedaan om hem binnen te halen. Zijn wedstrijdbesprekingen zijn professioneel, met beelden en dia’s. Hij houdt ook de statistieken per speler bij. Dat heb ik nog nooit eerder gezien bij een trainer. Ik vind hem samen met Henny Lee een van de beste trainers die ik heb gehad.”

De in Rhenen geboren Adnane speelt al jaren met GVVV op het hoogste amateurniveau. Voor een aantal duels hoeft hij zich nooit extra te motiveren. “In de Tweede Divisie heb je wedstrijden tegen Katwijk, Spakenburg, Kozakken Boys en IJsselmeervogels, naar zulke duels kijk je uit. Er zit dan altijd veel publiek en het zijn ploegen die willen voetballen”, zegt de verdediger. Adnane beleefde in zijn carrière vele hoogtepunten. Eentje is hem specifiek bijgebleven. “In mijn jaar bij DOVO werden we kampioen in de Hoofdklasse, dat was in het seizoen 2004/05. Zoiets vergeet je nooit meer.” Er zijn ook wedstrijden waaraan de linksback weleens terugdenkt. “Mijn meest bijzondere wedstrijd was de kampioenswedstrijd tegen Spakenburg in Volendam. Ook het bekeravontuur in het seizoen 2011/12 was bijzonder. We schakelden eerst Excelsior met 0-3 uit. In de achtste finales versloegen we Sparta na strafschoppen en in de kwartfinale kwamen we tegen AZ met 1-0 voor. Dat duel verloren we met 2-1. Dat seizoen in de beker heeft GVVV veel opgeleverd, zowel sportief als financieel.”




Aanmelden
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
superelf Laatste: Niklas Tarvajärvi: "Hij was niet technisch, niet snel, niet heel sterk, maar schoot wel alles erin"
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <