Laatste nieuws
00.15Pijnlijke verspreking Johan Derksen zorgt voor hilariteit bij Vandaag Inside

Gisteren

23.55Mooi: Berghuis doet belofte aan zieke Ajax-fan
23.45Vardy Party: Leicester viert succes acht jaar later wéér voor televisie
23.35'Bayern maakt enorm bedrag vrij voor toptransfer Leverkusen-ster in 2025'
23.28Unicum: veelbesproken De Mil handhaaft zich met tweede club in Pro League
23.25Arda Güler is de held van Real Madrid op moeizame avond in San Sebastián
23.20Leicester keert terug in Premier League door afstraffing Leeds
23.20B-garnituur Real wint dankzij scorende basisdebutant en is bijna kampioen
23.15Mondeling akkoord tussen Feyenoord en Liverpool: droomtransfer Arne Slot bijna rond
23.13Real Madrid kan titel nauwelijks nog ontgaan, Crysensio Summerville verprutst eerste promotiekans met Leeds United
23.10Leicester City kan promotie naar Premier League niet ontgaan na verlies Leeds
22.58B-team Real Madrid rekent af met Real Sociedad, titel bijna binnen
22.57Güler helpt Real Madrid bij basisdebuut in LaLiga aan zege
22.55Leeds gaat op de slachtbank, Leicester keert terug naar Premier League
22.55Britse media: 'Liverpool betaalt minimaal 9 miljoen voor Slot'
22.55Tilburgs feestje verpest: (nog) geen promotie Willem II na gelijkspel
22.40Groningen koestert punt in KKD-kraker: 'Zijn nog vol in de race'
22.25'Liverpool en Feyenoord akkoord over transfersom Slot, deal snel beklonken'
22.25Feyenoord ontvangt gigantisch bedrag van Liverpool voor Arne Slot
22.22Namen Giménez en Taylor vallen in Italië
22.22Namen Santiago Giménez en Kenneth Taylor vallen in Italië
22.07Jong Ajax speelt thuis gelijk tegen Roda JC
22.05Liverpool en Feyenoord bereiken mondeling akkoord over transfer Arne Slot
22.05Roda JC profiteert niet van remise bij kraker Willem II - FC Groningen
22.02Keuken Kampioen Divisie stevent af op spannende ontknoping
22.00'Feyenoord en Liverpool akkoord: Slot krijgt droomtransfer'
22.00Willem II grijpt naast eerste kans op terugkeer naar eredivisie na remise tegen Groningen
21.57Willem II moet promotiefeest uitstellen na gelijkspel in kraker
21.57Roda JC maakt dure misstap, FC Dordrecht vergeet te profiteren
21.57Roda begaat bij Jong Ajax cruciale misstap in strijd om directe promotie
21.55Willem II wint niet van FC Groningen en moet promotiefeest uitstellen
21.52Willem II moet feest uitstellen, maar houdt beste promotieperspectief
21.52VI Live: Willem II moet promotiefeest uitstellen
21.50Jorien van den Herik wordt ondanks steun Feyenoord en Ajax niet de nieuwe KNVB-voorzitter: 'Het is te veel werk’
21.40VI Live: Willem II heeft één goal nodig voor promotie
Resultaten x
Tweede-divisie

Kay Blokland van VV Katwijk over tijd bij Feyenoord: "Miste de gezelligheid"

Kay Blokland is bezig aan zijn derde seizoen bij Katwijk. Een succesvolle periode met als hoogtepunt het kampioenschap van vorig jaar. De centrale verdediger speelde acht jaar in de jeugd van Feyenoord, maar was uiteindelijk niet goed genoeg. Achteraf geluk bij een ongeluk, want Blokland merkt dat het amateurvoetbal hem veel beter ligt. “Ik miste de gezelligheid met familie en vrienden.”
30-12-2018 11:00 door Sander Kruitbos

Lang leek er voor Kay Blokland een glorieuze carrière bij een profclub in het verschiet te liggen. Leek, want Blokland werd na acht jaar afgewezen bij de jeugdopleiding van Feyenoord. Hij mocht opzoek naar een andere club. Vanwege zijn blessure stonden ze niet voor hem in de rij. De amateurclub Capelle bood hem een kans en hij greep die met beide handen aan. Vier seizoenen later stond Katwijk voor de deur en Blokland besloot voor een nieuw avontuur te gaan. In het begin was het wennen. “Het niveau ligt hier duidelijk hoger dan bij Capelle. Niet alleen binnen het veld is dat te merken, maar ook daarbuiten. Katwijk heeft een prachtig complex en een onwijs mooie tribune. Ook het krachthonk en de fysioruimte maken het een stuk aangenamer voor de spelers.”

Gelukkiger

Voordat Blokland acht jaar speelde in de jeugdopleiding van Feyenoord, voetbalde hij bij RKDEO Nootdorp. Een gemoedelijke club, net buiten Den Haag. “Mijn vader speelde daar jarenlang in het eerste. Als klein jochie ga je daar dan ook automatisch heen. Tot mijn tiende speelde ik daar. Daarna kwam Feyenoord om de hoek kijken.” In de jeugd van Feyenoord beleefde Blokland een leerzame tijd. Veel mooie ervaringen, maar ook een hoop levenslessen. “Ik speelde daar van mijn tiende tot mijn achttiende. Als jonge jongen speelde je veel toernooitjes in het buitenland. Dat zijn jaren die ik niet snel ga vergeten. Toch heb ik die topsportcarriére ingeruild voor de amateurs. Ik ben nu gelukkiger. Ik miste de gezelligheid met familie en vrienden. Nu heb ik veel meer tijd voor mijn sociale leven. Misschien vinden andere topsporters dat minder belangrijk. Natuurlijk is het eerst even wennen om op een aanzienlijk lager niveau te spelen, want je werkt acht jaar toe naar een wedstrijd in De Kuip. Ik ben dat nu helemaal vergeten.”

Sfeer

Katwijk is misschien geen Feyenoord, maar de supporters zijn voor een amateurclub erg fanatiek. De club heeft een sfeerteam die de ploeg negentig minuten aanmoedigt. Elke uitwedstrijd gaat de supportersbus mee. Blokland merkt dat het voetbal leeft in de bollenstreek. “Bij Katwijk hebben we denk ik een van de grootste supportersschare. Hele families zitten bij één club. Als je vader en moeder naar de club gaan, lopen de zoon en dochter er ook bij. De beleving is prachtig.” Tijdens het kampioenschap werd nogmaals duidelijk hoe immens de voetbalvereniging leeft in Katwijk. “Ik kreeg van de oudere garde al te horen hoe het eraan toegaat bij een kampioenschap. Natuurlijk heb je beelden in je hoofd, maar ik had dit niet durven dromen. Kippenvel gewoon en nu weer. Er stonden zo ontzettend veel mensen bij het stadhuis.”

Blokland is niet de enige in de familie die gek is van voetbal. Zijn familie is dol op Katwijk. “Mijn vader is er altijd. Het maakt niet uit of we thuis of uit moeten spelen. In de afgelopen jaren heeft hij misschien vijf wedstrijden gemist. Dan houd ik het al ruim aan. Oma ontbreekt ook niet. Ze zijn helemaal bezeten van voetbal. Als we ver moeten rijden naar een uitwedstrijd, maken ze er soms een weekendje weg van.”

Goede klik

Als het aan Blokland ligt, gaat hij niet weg bij de club. Het plaatje klopt voor hem precies. “Ik heb een tweejarig contract getekend. Hiermee laat ik zien dat ik niet meer de ambitie heb om hogerop te gaan. We hebben een goed team en zijn gegroeid ten opzichte van vorig seizoen. Kijk maar naar de eerste wedstrijd van dit seizoen tegen De Treffers. We leggen goed voetbal op de mat.”

Niet alleen in het veld heeft Blokland een goede klik met zijn medespelers. Ze zoeken elkaar buiten het veld vaak op. Het Amsterdamse avondje is vaste prik binnen het team. “Ik ga dan naar een café met een groepje. Ik houd wel van een Nederlandstalige meezinger. Een biertje of lekker glaasje Bacardi met cola maakt mijn avond helemaal compleet. Binnen het team zijn er jongens die liever naar de discotheek gaan. Dan splitsen we gewoon. Vervoer is geen probleem. Soms pakken we een hotelletje of slapen bij elkaar. Bennie van Noort, onze verdediger, wil ook wel eens bobben. ” Ook van een lekker hapje eten zijn de jongens van Katwijk niet vies. Elke zomer wordt er gebarbecued met zijn allen. “De barbecue staat altijd aan het eind van het seizoen gepland. Dit is met alle vrouwen en vriendinnen erbij in een strandtent in Katwijk.”

Bij voor en tegenspoed

Dat de club niet alleen lief met elkaar deelt, maar ook leed werd vorig seizoen duidelijk. Teammanager Sander Molenaar overleed na een lang ziektebed. Blokland kijkt met een vredig gevoel terug op het afscheid van teammanager Sander Molenaar. “De herdenking op het veld was onwijs mooi. Dat is ook weer Katwijk. Eerst hadden we de afscheidswedstrijd waar hij zelf bij was. Vanuit alle hoeken van het land kwamen er mensen naar de wedstrijd. Een heel triest moment, maar ik denk dat wij hem als Katwijk zijnde een gedenkwaardig afscheid hebben gegeven. Het was een geweldig mens.”

Bovenaan

Saamhorigheid en sfeer zijn belangrijk, maar de fans verwachten ook goed voetbal. Het niveau van de gehele Tweede Divisie zit in de lift. Volgens Blokland is de Tweede Divisie sterker dan vorig jaar. “Heel veel ploegen zijn beter geworden, bijvoorbeeld AFC.” Toch denkt hij dat zijn ploeg de doelstellingen niet hoeft bij te schroeven. “Wij hebben genoeg wilskracht. Kijk maar naar vorig jaar. De trainer ging weg en teammanager Sander Molenaar overleed. Toch word je kampioen. Wij gaan dit seizoen gewoon weer meedoen om de bovenste plaatsen.”




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <