Laatste nieuws
02.40Ajax wil oud-publiekslieveling als assistent van Potter terughalen naar Amsterdam
02.05Opgeluchte Kroes al begonnen als technisch directeur Ajax: 'Pakken dingen heel snel op'
01.30Slot: 'Absoluut de overtuiging dat Feyenoord en Liverpool eruit komen'
00.55Nederlands-Marokkaanse ex-prof voor de rechter in megazaak rond plofkraken
00.40Slot: 'Gunnen niet juiste woord, als je weet om welke bedragen het gaat'
00.35Slot wil naar Liverpool en rekent op medewerking Feyenoord: 'Heel goed bod gedaan'
00.35Alex Kroes bleef geloven in terugkeer bij Ajax: ‘Maar ik aanvaard de consequenties als AFM me schuldig acht’
00.29Eredivisie | Bekijk hier alle uitslagen, het programma van zondag én de stand
00.23Ajax richt blik vooruit en is per direct op zoek naar nieuwe algemeen directeur
00.20Feyenoord stelt titelfeest PSV uit met zege bij Go Ahead en is zeker van tweede plaats
00.14Slot hoopt op medewerking Feyenoord: 'Al dusdanig veel geld verdiend'
00.10Alex Kroes schetst één scenario waarin hij alsnog gaat vertrekken bij Ajax
00.10Liverpool klopte voor bekerfinale al bij Slot aan: 'Daarna kwam het in media'
00.00Bijlow legt uit wat Slot teweeg bracht bij Feyenoord: 'Fantastisch'
00.00Galavoorstelling PSV gaat aan Eindhoven voorbij: grote stroomstoring legt deel Lichtstad plat
00.00De 15 namen die Arne Slot deze zomer kunnen opvolgen bij Feyenoord

Gisteren

23.50Van Praag voelt zich niet beschadigd bij Ajax: 'Ik was de boodschapper'
23.46Veerman noemt ploeggenoot bij PSV van wie hij het meest geniet: ‘Zo makkelijk’
23.45Gelukkige Slot prijst 'invallers' en gaat in op terugkerend euvel bij Feyenoord
23.40'Kampioen' Veerman deelt complimenten uit bij PSV: 'Geweldige aanwinst'
23.40Alle ogen zijn gericht op aanstaande trainer van Liverpool bij simpele zege Feyenoord op Go Ahead
23.35Kroes stapt zelf op als hij schuldig is: 'Dan aanvaard ik consequenties'
23.35Arne Slot ‘wil graag’ naar Liverpool: ‘Ik denk dat Feyenoord het me wel gunt’
23.30Peter Bosz euforisch na ‘beste’ wedstrijd van PSV dit seizoen: ‘Heb alleen maar staan klappen’
23.25Vertederend: Bosz wilde één ding heel graag na monsterzege met PSV
23.25'Als je ons voetbal ziet, zijn wij de terechte kampioen', straalt PSV-trainer Bosz
23.23'Als team waarderen we wat Slot heeft gedaan, ik ben heel blij voor hem'
23.21Manchester City dendert over Brighton heen, kampioenschap komt dichterbij
23.20Spelersgroep PSV laat speciale wens van Bosz na officieuze landstitel uitkomen
23.15Feyenoord-aanvoerder Gernot Trauner gunt trainer overstap naar Liverpool: ‘Als hele team waarderen we hem’
23.15Titelstrijd in Engeland tussen Arsenal en ManCity of haakt Liverpool nog aan? Dit is het restant-programma
23.14Johan Derksen begrijpt niets van terugkeer Alex Kroes bij Ajax
23.11Feest in PSV-kleedkamer: gangmaker Bakayoko danst erop los na historische zege
23.05PSV en Feyenoord zeker van Champions League: 'enorme bedragen liggen klaar'
23.05PSV veegt vloer aan met Heerenveen, maar moet nog even wachten op titelfeest
Resultaten x
Tweede-divisie

Maikel de Harder over IJsselmeervogels, Ajax en zijn eigen schildersbedrijf

In de zomer keerde Maikel de Harder terug op het vertrouwde nest. Na uitstapjes bij DOVO en Eemdijk speelt de middenvelder weer bij IJsselmeervogels. De club die hij in zijn hart heeft gesloten.
29-12-2018 14:00 door Wesley de Bree

De supporters van IJsselmeervogels sloten deze zomer een speler in hun armen. Maikel de Harder keerde terug aan de rode zijde van De Westmaat. Na het kampioenschap van de Hoofdklasse met Eemdijk vond hij het mooi geweest bij de Diekers. Zijn jeugdliefde IJsselmeervogels wilde hem terug. Zoals Robin van Persie geen ‘nee’ kon verkopen aan Feyenoord, zo kon De Harder het aanbod van de Vogels niet weigeren. Binnen de kortste keren werd De Harder weer een publiekslieveling op De Westmaat. “Ik kwam met een goed gevoel terug bij IJsselmeervogels. Voor mijn overstap naar Eemdijk heb ik hier jaren met plezier gevoetbald. De terugkeer pakt goed uit. Ik kwam sterker terug bij IJsselmeervogels, heb het naar mijn zin en ben gretig.”

De Harder krijgt voor elke thuiswedstrijd een staande ovatie als zijn naam wordt omgeroepen. “Het publiek waardeert mij. Ik krijg wekelijks complimenten over mijn spel. De wisselwerking met de supporters is goed”, vertelt de middenvelder. “Mijn verleden bij de Vogels zorgt er niet voor dat ik een streepje voor heb. Ik ervaar juist dat ik een stapje harder moet lopen voor de supporters. Ik woon en werk in Spakenburg, ken iedereen persoonlijk dan spreken supporters je eerder aan.”

Rode draad

IJsselmeervogels loopt als een rode draad door het leven van De Harder. “Ik ben er als jeugdspeler begonnen. Vervolgens maakte ik de overstap naar de jeugdopleiding van Ajax. Daar speelde ik in de lichting met Daley Blind, Marko Vejinovic en Sergio Padt. Bij Ajax heb ik drie seizoenen in het hoogste jeugdteam gevoetbald. De Europese toernooien waren de hoogtepunten van mijn tijd bij Ajax. Die ervaringen neemt niemand je af”, vertelt de 27-jarige De Harder. “Het eerste van Ajax haalde ik niet, maar mijn tijd in Amsterdam blijft prachtig. Helaas heb ik geen contact meer met de lichting van toen. Daley Blind sprak ik nog een keer toen Ajax op bezoek kwam bij IJsselmeervogels. Het lijkt me leuk om die jongens weer eens te zien.”

“Na Ajax kwam ik weer terecht bij IJsselmeervogels. Toch wilde ik nog een keer proberen het profvoetbal te halen. Ik stapte over naar FC Utrecht. Mijn tijd daar was fantastisch, zeker het eerste seizoen. In het tweede jaar moest ik een contract afdwingen, maar ik scheurde mijn enkelbanden en lag er lang uit. Dat was pech. Ik zat tegen het eerste van FC Utrecht aan, maar een contract zat er niet in. Dan moet je verder kijken en met IJsselmeervogels vond ik mijn jeugdliefde. Ik heb er zeven seizoenen bijna alles gespeeld.”

Daarna raakte hij zijn basisplaats kwijt. Hij vertrok op huurbasis naar DOVO en kwam vervolgens terecht bij Eemdijk. Met de derde club van het voetbalbolwerk Bunschoten-Spakenburg werd hij kampioen. “Vorig seizoen was het fantastisch bij Eemdijk. We speelden met allemaal Spakenburgse jongens en promoveerden naar de Derde Divisie. Mijn keuze om over te stappen van Eemdijk naar IJsselmeervogels maakte ik al in de winter. Ik wil het maximale uit mijn carrière halen en de Hoofdklasse of Derde Divisie is een te laag niveau voor mij. Ik ben 27 en wil graag op het hoogste niveau acteren. Een stap omlaag kan altijd nog.”

Lang leven de lol

“Natuurlijk merk ik het verschil. In de Hoofdklasse gaat het meer om de gezelligheid. In de Tweede Divisie geven je voetbalkwaliteiten de doorslag. Ik ben niet de allergrootste voetballer, maar ik wil situaties voetballend oplossen. In de Hoofdklasse wordt er meer fysiek gespeeld. Daarom koos ik voor het niveau van de Tweede Divisie.” Aanpassingsproblemen heeft De Harder niet. “De trainer kiest voor een middenveld dat goed met elkaar functioneert. Ik pas daar blijkbaar goed tussen. Ik merk dat de druk hoger is dan bij Eemdijk. Daar hoefde niets, terwijl IJsselmeervogels in de top vijf wil eindigen. Er zijn hier doelstellingen, dat is alleen maar goed. Dat vind ik fijn, het haalt het beste in mij naar boven. Als je voetbalt voor ‘lang leve de lol’ kan je beter in de Hoofdklasse spelen.”

De Tweede Divisie vereist een andere aanpak. “Ik merk het aan de aandacht. Het is allemaal erg professioneel. Bij IJsselmeervogels speel je semi-profvoetbal.” De Harder traint drie keer in de week, speelt op zaterdag een wedstrijd en werkt ook fulltime. “Ik heb een eigen schilderszaak. Het is harstikke druk, maar ik kan het combineren met voetballen op het hoogste amateurniveau. De meeste jongens werken naast het voetbal. Omdat mijn schildersbedrijf in Spakenburg zit, kent iedereen uit het dorp mij. Ik kom ook weleens bij blauwe klanten, maar meer bij supporters van de Vogels”, vertelt hij met een knipoog. “Soms is de combinatie werk en voetbal lastig. Maar ik doe het mijn hele leven al en plan alles goed, dan is het te managen.”

IJsselmeervogels haalde in oktober al drie spelers van Kozakken Boys voor het komende seizoen. De Harder denkt niet dat de transfers invloed hebben op de huidige selectie. “Het spelletje begint steeds vroeger. Ik kan me voorstellen dat het soms moeilijk is voor clubs. Wij als groep zijn er totaal niet mee bezig. Wij willen onze doelstelling halen.” Zelf verlengde hij in oktober zijn contract bij de Rooien uit Bunschoten-Spakenburg. “Daar spreekt vertrouwen uit. De club weet wat ze aan mij hebben en waar mijn kwaliteiten liggen. IJsselmeervogels is tevreden. Ik wil hier ook graag blijven, heb het naar mijn zin. Er moet hier gepresteerd worden, dat vind ik fijn. Of ik ooit nog naar een andere club wil? Dat is lastig. Ik wil zolang mogelijk blijven voetballen. Maar mijn maatschappelijke carrière is ook belangrijk.”




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <