Laatste nieuws
22.10Dick Schreuder krijgt complimenten: 'Hij is streng, maar op een goede manier. Ik waardeer zijn manier van werken écht'
22.10LIVE Europa League | Atalanta nog dichter bij finale na rake knal Ruggeri
22.06VI Live: AS Roma heeft nog een doelpunt nodig in Duitsland
22.05Makkelie wijst naar de stip in Leverkusen: Paredes blaast finaledroom van Roma nieuw leven in
22.05LIVE Europa League | Roma leidt verrassend bij Leverkusen, maar heeft nog zeker één goal nodig
22.05LIVE Conference League | Finale binnen handbereik voor Olympiakos tegen Aston Villa, weer hoofdrol El Kaabi
21.48Van Bommel denkt na verlies in finale terug aan 2010: 'Hard om te accepteren'
21.48Zwanenzang nadert: 'PSG plant afscheidsceremonie voor Mbappé in'
21.45Vink adviseert PSV: 'Vanuit menselijk oogpunt moet je hem houden'
21.42VI Live: zoekgespeeld AS Roma op voorsprong in Leverkusen
21.36VI Live: Atalanta leidt, Leverkusen stuurt Roma alle kanten op
21.33Heerenveen dicht bij komst van tweede nieuwkomer
21.28Janssen teleurgesteld: 'Heb er niet veel woorden voor'
21.28Baggerman (ex-RKC Waalwijk) zakt in elkaar, districtbekerfinale gestaakt
21.20Heerenveen strikt tweede zomeraanwinst: 'Friezen spenderen tonnen aan KKD-parel'
21.20VI Live: AS Roma verliest Spinazzola, Frimpong veroorzaakt opstootje
21.11VI Live: Aston Villa lijkt Conference League-finale te kunnen vergeten
21.09PSG plant afscheidsceremonie voor Kylian Mbappé in dramatisch verlopen week
21.07Speler zakt in elkaar en wordt gereanimeerd: finale Achilles Veen-GOES gestaakt
21.05‘Arsenal identificeert versterkingen en houdt Ajax-tweetal in de gaten’
21.00VI Live: strijd om de laatste Europese finaletickets is begonnen
20.56Van Hooijdonk niet overtuigd van Nederlandse uitblinker: 'Ik snap de twijfels'
20.54Vitesse is technisch failliet, maar in voetbal ligt er vaak nog een reddingsboei
20.50Jahanbakhsh: ‘Hij is bij Feyenoord als eerst in de gym en vertrekt als laatst’
20.41'PSG plant afscheidsceremonie voor Mbappé'
20.40Ajax moet doorschakelen: 'Potter definitief geen hoofdtrainer in Amsterdam'
20.32'Simeone wil recordaankoop onder geen voorwaarde terug, ook Barca hapt niet toe'
20.32Graham Potter wordt zeker niet de nieuwe trainer van Ajax
20.25Janssen helpt Wolfsburg met rake kopbal aan winst Duitse beker
20.22VI Live: Aubameyang bereikt een bijzondere mijlpaal
20.18Genk wacht mogelijke pikante ontmoeting niet af en grijpt direct in
20.15Praat mee op VP: Olympiakos - Aston Villa
20.14Union-trainer Blessin verklaart emoties: 'Deze prijs is voor haar'
20.14Emotionele omhelzing voor trainer Blessin na bekerwinst met Union
20.07'PSV licht koopoptie Dest niet, verdediger zeer waarschijnlijk weg uit Eindhoven'
Resultaten x

Ramzi verklaart succes Marokko: “Was in mijn tijd veel minder”

Marokko doet eindelijk weer mee aan het WK Voetbal en dat zorgt voor trots bij Adil Ramzi. In gesprek met ELF Voetbal legt de 38-voudig international van het voetbalgekke land uit waarom de ploeg zich nu wel heeft weten te plaatsen, of Marokko inderdaad een mentaliteitsprobleem heeft en vertelt hij wat hij verwacht van het wereldkampioenschap in Rusland.
08-04-2018 07:00 door Krist Stoelwinder

Na twintig jaar te hebben ontbroken doet Marokko dit jaar eindelijk weer mee aan een WK. Hoe kan het dat het de huidige generatie wel is gelukt terwijl lichting van Ramzi steevast ontbrak? “Dat heeft te maken met verschillende factoren, maar wat cruciaal is dat er nu veel mensen met een voetbalachtergrond bij de bond werken. Dat hebben veel clubs in Europa al lange tijd, maar dat was voor ons nieuw. Je merkt gewoon dat het heel belangrijk is omdat ze echt een aanvulling zijn. Veel landen uit Afrika hebben zich goed ontwikkeld, beter dan dat wij deden. Daardoor liepen we achter en was het extra moeilijk om er weer bij te komen. Maar nu zijn we er weer.”

Begeleiding

Maar er is meer. Ramzi kan ook uitleggen waarom talentvolle jongens met Marokkaanse roots bij de nationale ploeg hun niveau niet haalden. “Spelers uit andere landen die voor Marokko gaan spelen krijgen nu veel betere begeleiding. Voordat ze een interland gaan spelen hebben ze al een rondleiding en een goed gesprek gehad en weten ze wat er van ze wordt verwacht. In mijn tijd was dat veel minder het geval. Toen moesten de jongens meteen presteren, terwijl ze nieuw waren binnen de selectie en de taal soms niet spraken. Daardoor vielen ze er buiten en presteerden ze niet zo goed als ze konden. Nu merk je dat ze zich goed voelen binnen de ploeg doordat ze de tijd krijgen en dat ze ook presteren.”

Hij herkent zich niet in het veel gehoorde verwijt dat de spelers niet presteren door een slechte mentaliteit. “De mentaliteit is wel goed en dat is ook altijd zo geweest. Het is daarom onzin om het daarop af te schuiven. De Marokkaanse voetballers willen heel graag winnen en geven alles voor hun land. De reden dat ze minder als een team speelden ligt niet aan hun mentaliteit, maar komt door wat ik eerder aangaf. Een aantal jongens zijn nieuw en er wordt meteen van alles van ze verwacht. Doordat alles zo snel moet, krijgen ze niet de tijd zich aan te passen en vallen ze er een beetje buiten. Dat merkte ik zelf ook als speler aan de nieuwe jongens.”

Wat ook meespeelde aan de slechte resultaten uit het verleden was de manier van opleiden. “25 jaar geleden draaide het in Marokko voor 99 procent om intuïtie en één procent om het teamvoetbal. In de jeugd ging je gewoon lekker voetballen en kreeg je weinig opdrachten mee. Het verschil was daarom groot toen ik in Nederland kwam voetballen.” Ramzi ziet het dan ook als het hoogtepunt uit zijn carrière dat hij het in Nederland wist te redden. “Daar ben ik erg trots op. Tactisch was heel erg wennen en ook de taal was nieuw voor me. Maar dankzij Co Adriaanse en Martin van Geel heb ik het gered. Zij zijn bepalend geweest in mijn loopbaan. Je hoort vaak dat goede spelers mislukken doordat ze aanpassingsproblemen hebben. Bij mij is dat helemaal goed gekomen door Van Geel die me buiten het veld heel goed hielp en Adriaanse binnen het veld.”

Stunt

Nu Marokko er eindelijk weer bij is op het wereldkampioenschap, rekent Ramzi op een stunt. “Ik heb er veel vertrouwen in. Dat komt ten eerste omdat de ploeg veel potentie heeft. Een ander belangrijk aspect is dat we er twintig jaar niet bij waren. Nu is de motivatie zo groot om iets moois te laten zien aan het volk. Dat gaan we terug zien op het veld.” Volgens de jeugdtrainer van PSV zorgt het voor een extra stimulans bij de selectie. “De spelers zullen boven zichzelf uitstijgen. We zitten dan wel in de moeilijkste poule, maar ik denk dat we het overleven. Marokko gaat zich in ieder geval plaatsen voor de tweede ronde. We gaan stunten.”

De kans is groot dat het Afrikaanse land over acht jaar weer op het WK uitkomt. Marokko strijdt namelijk mee voor de organisatie van het eindtoernooi in 2026. Ramzi denkt dat een WK in zijn thuisland een enorme boost zal geven. “Absoluut, dat zou fantastisch zijn! Heel Marokko is gek op voetbal, het zou de perfecte plek zijn. Marokko is niet alleen een prachtig land voor toeristen en voetballiefhebbers, maar ook een land met goede faciliteiten. Alle stadions zijn er al en het weer is perfect in juni. Ik denk dat als er een WK in Afrika mag worden georganiseerd, Marokko het verdient.”

De mensen zijn helemaal gek van voetbal in Marokko. “Als er Champions League op tv is zitten cafés bomvol en iedereen kijkt. Van jongetjes van 13 en 14  tot oude mannen. Je kan het goed vergelijken met Brazilië. Het is hier voetbal voor en voetbal na, de jeugd is nergens anders mee bezig. Ik denk daarom dat het de perfecte plek voor een WK is.”




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <