Resultaten x

Hoe een dubieuze strafschop de Duitse degradatiestrijd op zijn kop zet

Met nog vier speelronden op de planning maakt de degradatiestrijd in de Bundesliga zich op voor een spannende ontknoping. Laagvliegers FSV Mainz 05 en SC Freiburg troffen elkaar maandagavond. Een wedstrijd die op dubieuze wijze werd beslist in het voordeel van de thuisploeg.
17-04-2018 10:00 door Bob van Dijk

Na 45 minuten maakte scheidsrechter Guido Winkmann een einde aan een niet al te verheffende eerste helft tussen de twee degradatiekandidaten. Vlak voor het verstrijken van de speeltijd had SC Freiburg-speler Marc-Oliver Kempf echter een handsbal gemaakt in zijn eigen strafschopgebied. Dat was niet gezien door arbiter Winkmann en ook zijn assistenten grepen niet in. Op het moment dat de scheidsrechter naar de kleedkamer wandelde, kreeg hij van zijn video assistant referee (VAR) te horen dat hij alsnog goed naar de beelden moest kijken. Uiteindelijk besloot hij de bal in de rust alsnog op de stip te leggen en schoot Pablo De Blasis de thuisploeg op voorsprong.

"Vanuit Keulen kreeg ik te horen dat ik moest kijken naar de beelden, omdat er een duidelijke handsbal op te zien was", zegt Winkmann tegen Kicker. "Ik had al gefloten voor de rust, dus ik vroeg aan de spelers of ze even wilden wachten met naar binnen gaan. Toen ik de beelden zag, was het een duidelijke handsbal en dus een penalty." Ondanks het opmerkelijke moment blijft Winkmann achter zijn beslissing staan. "Het fluitsignaal voor de rust onderbreekt de wedstrijd. Als dit na het laatste fluitsignaal was gebeurd, was het een ander verhaal. Dan had ik niet meer kunnen ingrijpen. Dit is een essentieel onderdeel van de videoscheidsrechter."

Na de pauze maakte De Blasis namens FSV Mainz 05 ook nog de 2-0 en dat betekende drie belangrijke punten voor de ploeg van trainer Sandro Schwarz. Na dertig wedstrijden staat de club nu op de veilige vijftiende plek. In Duitsland degraderen de laatste twee teams direct naar de 2. Bundesliga en op dit moment lijken dat Hamburger SV (17e) en 1. FC Köln (18e) te worden. SC Freiburg staat door de nederlaag zestiende plek en moet opletten dat het niet in de play-off terechtkomt. Verdediger Manuel Gulde is nog altijd niet blij. "Waanzin natuurlijk. Videobewijs kan je uitproberen op de laatste speeldag, als het nergens meer om gaat. Niet bij zo'n belangrijke wedstrijd."Volg ELFvoetbal
Aanmelden
Advertorial
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Er woedde een burgeroorlog bij de Nederlandse topclub waar ik speelde"
transfergeruchten Laatste: 'Fortuna Sittard richt pijlen op oud-PSV'er Balázs Dzsudzsák'
boulevard Laatste: Vriendin Antwerp-huurling kent weinig geheimen
quiz Laatste: De Franz Beckenbauer Quiz!
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Annelie Alpert
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Oliver Kahn?
cultheld Laatste: Martin Drent: net zozeer Drent als Groninger
avonturiers Laatste: Avonturier Rick ten Voorde strijkt neer in IJslandse competitie
superelf Laatste: De SuperELF van Helmondse controleur Tommie van der Leegte
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
Privacyverklaring
X <