Resultaten x

Jorrit Hendrix: smeerolie van de PSV-motor

PSV kreeg gedurende het Eredivisiejaar een hoop kritiek te verwerken, maar in de kampioenswedstrijd tegen Ajax lieten ze zien de terechte kampioen te zijn. Na de oorwassing in Amsterdam namen ze revanche door afgelopen weekend zelf de vloer aan te vegen met de enig overgebleven concurrent. Een van de belangrijkste spelers: Jorrit Hendrix.
17-04-2018 14:56 door Tim Beck

Jorrit Hendrix werd meermaals aangehaald als geheim achter het goede seizoen van PSV. Hij is haast synoniem komen te staan voor het succes van de Eindhovenaren. De bij de club opgeleide middenvelder was de smeerolie die de motor van PSV draaiende hield. Noem het toeval, maar Hendrix miste dit seizoen tot nog toe één wedstrijd. Uit in Tilburg bij Willem II. Uitslag: 5-0. Het was de wedstrijd waarin PSV als los zand opereerde en Phillip Cocu gedacht moet hebben dat het kampioenschap uit zijn handen zou glippen. 

In de kampioenswedstrijd tegen Ajax behoorde Hendrix tot de beste spelers van het veld. Opponent Hakim Ziyech gaf weliswaar een aantal prachtige passes, maar veel vaker was Hendrix de Marokkaan de baas. De tweede bal viel telkens voor de voeten van de stofzuiger van PSV. Hij loopt veel gaten dicht waardoor de tegenaanval vaak onderschept wordt en dus niet succesvol is voor de tegenstander. 

Maar het is niet juist om Hendrix enkel als bijtertje neer te zetten, want hij kan meer dan dat. Het voetballende gedeelte gaat niet altijd even makkelijk, maar tegen Ajax was Hendrix ook van belang door enkele knappe passes over grote afstand. Of wie herinnert zich zijn assist op Hirving Lozano tegen Heracles Almelo niet? Het was een van de beste steekballetjes van dit Eredivisie-seizoen.

Hendrix erbovenop bij Donny van de Beek

Opvolger Guardado

Voorafgaand aan dit voetbaljaar kreeg Hendrix de zware taak om Andres Guardado op te volgen, de Mexicaan die met zijn gepassioneerde en kwalitatief hoge spel de harten van de fans in Eindhoven wist te veroveren. Maar in zijn laatste jaar was het allemaal net iets minder. Guardado ging op zoek naar een nieuwe uitdaging en vond die bij Betis Sevilla. Bij PSV waren er geen twijfels meldde het Eindhovens Dagblad al in de zomer: de club vond het tijd dat Hendrix een vaste basisplaats zou krijgen.

Zo geschiedde en midden april is de club al kampioen. We zoomen iets meer in op de prestaties van Hendrix door zijn statistieken erbij te pakken. We vergelijken zijn jaar met dat van Guardado vorig seizoen. Duidelijk is meteen dat de aanvalsopbouw veel vaker over de Zuid-Amerikaan ging vorig seizoen. Guardado was sterker in de passing, gaf meer sleutelpasses en creëerde meer kansen dan Hendrix.

Ook in de individuele duels moet Hendrix het afleggen tegen Guardado. Dat roept de volgende vraag op: wat maakt Hendrix dan zo goed? De statistieken bewijzen de gave van de Limburger om op het goede plekje te staan; gaten te dichten. De cijfers van Hendrix qua intercepties en succesvolle overnames zijn beter dan die van zijn voormalig concurrent. Kortom, hij is degene die andere spelers in het geheel beter laat voetballen. Is hij er niet bij, dan kan de landskampioen dus zomaar met 5-0 op de broek krijgen bij Willem II.

Tijdens het kampioensfeest van PSVCover ELF Voetbal magazine, ELF NR 3 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
transfergeruchten Laatste: 'Marcel Keizer verliest uitblinker Bruno Fernandes aan Manchester United'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <