Resultaten x

WK '98-special: Guus Hiddink over zijn manifest, prins Albert en klaverjassen

Trots. Heel trots. Voormalig bondscoach Guus Hiddink (71) neemt de woorden herhaaldelijk in de mond als hij praat over zijn selectie op het WK van 1998. Wij gingen voor onze special over het illustere Oranje op het WK '98 op bezoek bij Hiddink in Amsterdam. “Twee gemiste strafschoppen maakten het verschil tussen goud en de vierde plaats."
17-05-2018 08:00 door Sander Berends

In de halve finale was Brazilië na strafschoppen te sterk voor het Oranje van Hiddink. Twee jaar eerder werd het Nederlands elftal onder leiding van de Achterhoeker op EURO96 ook uitgeschakeld door penalty's. Een derde plaats op het WK in 1998 was het Nederlands elftal ook niet gegund. Kroatië won de troostfinale met 2-1. “Het team was zo gebrand op de wereldtitel dat de energie eruit was. We misten net die laatste vijf procent om te winnen. Van mij mag die wedstrijd om de derde plaats op het WK worden afgeschaft", zegt Hiddink in onze WK '98-special, vanaf nu verkrijgbaar.

De spontane huldiging op Schiphol betekende het symbolische doekje voor het bloeden. “We leefden drie weken in een cocon. Achteraf beseften we pas wat een fantastisch toernooi we hadden beleefd. De knop moest snel om. Ik zat binnen een week in hetzelfde hotel in Zwitserland, waar we de voorbereiding met Oranje hadden gedraaid. Nu als trainer van Real Madrid. De mogelijkheid om voor de grootste club van de wereld te werken, kon ik niet afslaan. Maar eigenlijk had ik toen twee of drie weken vakantie moeten nemen.”

De gedachten gaan nog één keer terug naar de zomer van 1998. “Hoewel we geen wereldkampioen werden, is mijn gevoel goed. Ik ben trots op de groep, die na het EK van 1996 een gigantische stap maakte. Oranje is een podium waar iedereen trots op moet zijn om te mogen werken. Andere besognes moeten worden achtergelaten. Dat lieten ze zien. Het voetballende vermogen, het venijn in de ploeg, het karakter, de veeleisendheid. Alles was aanwezig in Frankrijk.” De ogen glimmen. “Wat ik rond dat WK beter had kunnen doen?”. Een korte stilte. “Dit toernooi niets, helemaal niets.”

Lees het volledige interview met Guus Hiddink in de nieuwe ELF Voetbal, waarin we twintig jaar na het WK '98 terugkijken op een van de meest memorabele eindtoernooien waarop Oranje actief was. Aanvoerder Frank de Boer, Ronald de Boer, Pierre van Hooijdonk, Boudewijn Zenden en Arthur Numan halen herinneringen op aan die nostalgische voetbalzomer. Verder ook aandacht voor Zinédine Zidane, Davor Suker, Ronaldo, Mario van der Ende, Harry Vermeegen, Evert ten Napel en veel meer!Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 3 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
transfergeruchten Laatste: 'Marcel Keizer verliest uitblinker Bruno Fernandes aan Manchester United'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <