Resultaten x

WK '98-special: Frank & Ronald de Boer: "Hadden tussen groten der aarde kunnen staan"

Ze waren 28 jaar, in die zomer van het WK in Frankrijk: Frank en Ronald de Boer. Allebei in de bloei van hun carrière, zeggen ze twintig jaar later. De tweelingbroers hoopten samen de de wereldbeker in ontvangst te nemen in Saint-Denis. Zo ver kwam het niet. In de nieuwe ELF Voetbal, vanaf nu verkrijgbaar, blikken de broers terug op het WK van 1998. “We realiseerden ons niet voldoende dat we goud in handen hadden."
17-05-2018 12:00 door Guus Hetterscheid

De een gaf de assist op Dennis Bergkamp in de kwartfinale tegen Argentinië en de ander gaf de assist op Patrick Kluivert in de halve finale tegen Brazilië. De pass van aanvoerder Frank de Boer, met links, op Bergkamp kwam vanaf eigen helft, over een meter of vijftig. De voorzet van Ronald de Boer, met rechts, op Kluivert kwam vanaf de rechterflank.

Hun gedachten gaan soms nog terug naar die en andere momenten in Stade Vélodrome in Marseille. Of naar andere avonden in Saint-Denis, Toulouse en Parijs, diezelfde zomer in 1998. Het WK in Frankrijk was hun tweede eindtoernooi samen in Oranje, na het WK van 1994 in de Verenigde Staten. Voor het WK in Frankrijk wonnen ze met Ajax de landstitel en de KNVB Beker. Ze zouden Ajax ruim een half jaar na het WK in 1998 na een arbitragezaak verlaten voor FC Barcelona.

In 2010 werd Oranje tweede op een WK en in 2014 derde. Kun je zeggen dat die ploegen daarmee ook beter waren dan jullie?
Frank: “Dat denk ik niet. In 1998 hadden we een beter team dan het Oranje van 2010 en 2014, maar we misten achteraf de echte overtuiging om wereldkampioen te worden. Dat kwam pas later. Hoe dat komt weet ik niet. Misschien omdat we het WK niet als topfavoriet begonnen. Het EK in Engeland liep uit op een deceptie en er was trammelant in de selectie. We realiseerden ons onvoldoende dat we goud in handen hadden, met zo’n selectie. In 2010 was ik als assistent van Bert van Marwijk op het WK. Phillip Cocu en ik hebben er bij die jongens van toen op gehamerd dat ze echt wereldkampioen konden worden. Maar dan moesten ze er wel allemaal in geloven. Het voetbal in Zuid-Afrika was niet top, maar je zag wel een team dat uitstraalde alles uit de kan te willen halen.”

Ronald: “Ik denk dat ons Oranje dynamischer was dan de ploegen van 2010 en 2014. Er zat zoveel intelligentie in ons team. We hadden een perfecte mix qua leeftijd. Vrijwel iedereen was midden of eind twintig. We hadden al van alles meegemaakt. We speelden heel volwassen. Bij die latere generaties draaide het vooral om de jongens in de aanval: Sneijder, Robben en Van Persie. Daar werd het team omheen gebouwd. Dat doet overigens niets af aan hun prestaties. Het is misschien nog knapper dat ze zo ver kwamen.”

Lees het volledige interview met Frank en Ronald de Boer in de nieuwe ELF Voetbal, waarin we twintig jaar na het WK '98 terugkijken op een van de meest memorabele eindtoernooien waarop Oranje actief was. Guus Hiddink, Pierre van Hooijdonk, Boudewijn Zenden en Arthur Numan halen herinneringen op aan die nostalgische voetbalzomer. Verder ook aandacht voor Zinédine Zidane, Davor Suker, Ronaldo, Mario van der Ende, Harry Vermeegen, Evert ten Napel en veel meer!Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 3 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
transfergeruchten Laatste: 'Marcel Keizer verliest uitblinker Bruno Fernandes aan Manchester United'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <