Resultaten x

Is Gustafson de juiste opvolger van Labyad?

Simon Gustafson heeft al aangegeven niet meer terug te willen naar Feyenoord. De Zweed geldt nu als topkandidaat om Zakaria Labyad op te volgen bij FC Utrecht. Kan Gustafson in de voetsporen treden van de naar Ajax vertrokken Labyad?
15-05-2018 16:36 door Tim Beck

Het Algemeen Dagblad was vol lof over het creatieve spel van Simon Gustafson na zijn galavoorstelling tegen sc Heerenveen oktober 2015. In Friesland liet de aanvallende middenvelder niets heel van zijn tegenstanders. Drie beslissende voorzetten en een goal: Gustafson was het the next big thing in Nederland. Maar een knap eerste seizoen bij Feyenoord kreeg geen vervolg.

In het kampioensjaar speelde Gustafson bijna nooit. Het was stuivertje wisselen tussen Jens Toornstra en Dirk Kuyt. Voor Gustafson was  geen plaats meer en dat viel hem duidelijk zwaar. Hij voelde zich geen onderdeel meer van het succesvolle team en liet zelfs de huldiging aan zijn neus voorbijgaan. Een breuk lag dus in de lijn der verwachting.

Mede doordat technisch directeur Martin van Geel een goede verstandhouding heeft met Harm van Veldhoven van Roda JC, verhuurde Feyenoord hem aan de club uit Kerkrade. Daar begon Gustafson meer dan uitstekend. Hij gaf Roda JC de broodnodig creativiteit en in de openingswedstrijd tegen PEC Zwolle kroonde hij zich tot man van de wedstrijd. Gustafson scoorde dit seizoen uiteindelijk tien keer en gaf zes assists.

Geluk tijdens zijn beste wedstrijd voor Feyenoord

Van Persie

De nog altijd pas 23-jarige Gustafson toonde aan minimaal de subtop van de Eredivisie aan te kunnen. Bij Roda JC gaan we hem dan ook niet terugzien in de Jupiler League. Bij Feyenoord ook niet, want in Rotterdam voelt het voor hem als trekken aan een dood paard. Met onder andere Toornstra en Robin van Persie is de concurrentie simpelweg te groot voor Gustafson. De kans dat hij naar FC Utrecht trekt, lijkt erg groot.

Maar kan hij daar in de voetsporen treden van de naar Ajax vertrokken Labyad? Wat betreft doelpunten en assist is de Marokkaanse-Nederlander net iets beter, maar dat is ook logisch omdat hij bij FC Utrecht in een beter team voetbalde afgelopen seizoen. Wat betreft andere statistieken zijn de verschillen minder groot.

De passes van Gustafson komen gemiddeld vaker aan, maar Labyad creëert meer kansen en geeft meer sleutelpasses. Gemiddeld per wedstrijd 2.48, terwijl dat voor Gustafson 'slechts' 1.48 is. Qua duelkracht is Gustafson wel een stuk beter. Hij wint ruim vijftig procent van zijn duels, terwijl dat voor Labyad maar 39 procent is. De laatste statistiek: succesvolle dribbels. Daarin heeft Gustafson ook weer de overhand. Al met al zou hij dus een prima vervanger zijn van Labyad.Cover ELF Voetbal magazine, Winterstopspecial ELF Voetbal: Ajax, PSV, Vilhena, Slutskiy, Rekik en Denswil!Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
transfergeruchten Laatste: 'Arsenal mengt zich transferstrijd rond PSV-ster Lozano'
jukebox Laatste: De Jukebox: Istvan Bakx (Go Ahead Eagles)
boulevard Laatste: Mevrouw Ter Stegen showt haar gewaagde bikini
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Didier Drogba?
cultheld Laatste: Hoe een cultheld tienerzwangerschappen bestrijdt via condooms met guavesmaak
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Anastasia Kostenko
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: FC Utrecht - Ajax
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <