Laatste nieuws
01.40Mark van Bommel na tegenvallend seizoen weg bij Antwerp
00.55Gemiste strafschop Haye komt sc Heerenveen duur te staan tegen Almere City
00.40Blunderende Roda-speaker verklaart 'miscommunicatie', voor Willem II is het 'puur genieten'
00.35Willem II promoveert, Roda juicht te vroeg, FC Groningen leeft nog na late goal
00.20Pijnlijke beelden: aangeslagen Sierhuis raakt zwaar geblesseerd
00.10'Hoe de mensen binnen Liverpool over Lijnders praten, dat is niet normaal'
00.10Go Ahead Eagles zeker van play-offs, Fortuna Sittard vreest voor knieblessure Kaj Sierhuis
00.10LIVE topamateurs: kijk hier exclusief naar de kraker Volendam - Genemuiden
00.04‘Roger Schmidt wil weg bij Benfica en plant onderhoud in met Bayern München’
00.00De EK-selectie van Portugal: dit zijn de spelers die kans maken

Gisteren

23.50Almere City en Heerenveen in evenwicht, Noppert keept weer: ‘EK? Is niet aan mij’
23.44Maes: 'Je kunt het scenario eigenlijk niet beter schrijven'
23.35Stadionspeaker Roda JC wijt kolossale blunder onder meer aan slecht internet
23.30Arsenal-keeper Raya treedt in voetsporen Van der Sar
23.28Van Stee tipt Slot-opvolger bij Feyenoord: 'Zijn veldtraining is geweldig'
23.25Jeredy Hilterman ondanks promotie Willem II niet geheel tevreden
23.20Veelbesproken stadionspeaker gebeten hond bij Roda: 'Heb dat maar omgeroepen'
23.15Kraay vreest voor Roda JC-klap: 'Dit is natuurlijk verchrikkelijk'
23.10Willem II keert na krankzinnige slotfase terug in de eredivisie: ‘Je kunt een scenario niet beter schrijven’
23.02Speaker Roda JC ontketent feest met fout: 'Ik ben ook maar een mens'
23.00Rode kaart voor Xavi Simons bij RB Leipzig, Joshua Zirkzee speelt gelijk met Bologna
22.53Viaplay vraagt Erik ten Hag op de man af of hij contact heeft gehad met Ajax
22.44Ongeloof om Roda JC: 'stadionspeaker wordt stadion uitgejaagd'
22.40Waanzin in Kerkrade: Roda JC viert (onterecht) promotie
22.38Hans Kraay junior ziet bizarre taferelen in Kerkrade: ‘Werkelijk ongelooflijk’
22.35Go Ahead nog niet zeker van play-off-ticket, zorgen om Fortuna-spits Sierhuis
22.33Negatieve hoofdrol Simons bij teleurstellend Leipzig: Nederlander pakt rood
22.28Prachtige beelden uit Tilburg: Willem II keert terug in de Eredivisie
22.27Negatieve hoofdrol en primeur voor Xavi Simons
22.10Geen winnaar bij Almere City - Heerenveen, Bakker stopt strafschop Haye in slotfase
22.06Play-offs binnen handbereik voor Go Ahead, Sierhuis in tranen van het veld
22.04VI Live: bizarre beelden uit Kerkrade waar fans promotie Roda vieren
22.03FC Emmen en MVV houden strijd om laatste ticket play-offs spannend
22.02Promotiefeest Roda JC valt in het water door doelpunt FC Groningen
22.01Roda-fans vieren promotiefeest al massaal op het veld, maar dan scoort Groningen
Resultaten x

Emmen-keeper Dennis Telgenkamp: “Heel Drenthe hunkert naar de Eredivisie”

In 2015 verliet hij Heracles Almelo wegens een gebrek aan speeltijd. Dennis Telgenkamp deed een stapje achteruit en ging keepen bij FC Emmen. Niet wetende dat hij drie jaar later terug zou keren in de Eredivisie. En al helemaal niet met FC Emmen.
25-05-2018 09:00 door Luke Thomas

Dennis Telgenkamp blikt graag terug op zijn derde seizoen bij FC Emmen. Een heel rooskleurig seizoen leek het niet te worden. De Drenten eindigden als zevende. Genoeg voor play-offs, maar genoeg voor promotie? “Dat had niemand kunnen voorspellen.”

Toch ging FC Emmen met veel ambitie de promotiestrijd tegemoet. “Voor het eerst in lange tijd heerste er een gevoel dat we echt ver konden komen. We speelden prima voetbal, zetten knappe reeksen neer en presteerden altijd goed tegen moeilijke tegenstanders. Aan de andere kant: we waren dit seizoen erg wisselvallig. Net als in de play-offs.”

Nijmeegse spanning

FC Emmen trof als eerste NEC, de nummer drie van de competitie. Angst voor een kwaliteitsverschil was er niet. “In zo’n competitie is elke tegenstander moeilijk. NEC baalde nog van het kampioenschap. Wij wisten al weken dat we play-offs gingen spelen. Wij waren gretig, zij teleurgesteld.”

In de thuiswedstrijd liet FC Emmen niks over van NEC: 4-0. “Wij wilden NEC thuis een tik uitdelen. Zo’n uitslag hadden we zelf ook niet verwacht. Wij speelden enorm goed, zij enorm slecht.”

Een ideale uitgangspositie richting de terugwedstrijd. Maar het werd nog akelig spannend. “Het enige dat we niet wilden, gebeurde: een vroeg tegendoelpunt. Niet één, we kregen er twee om de oren. We werden omvergeblazen. De rollen van de heenwedstrijd waren compleet omgedraaid.”

Na 45 minuten stond het 4-1. Een cruciale rustbespreking volgde. “Toen gebeurde het mooiste moment van het seizoen. De trainer zei vrijwel niets. Tussen de spelers onderling werden er harde woorden uitgewisseld. Niemand hield zich in. Daar was Lukkien (trainer, red.) al het hele seizoen naar op zoek. Fel naar elkaar kunnen zijn zonder dat er irritaties ontstaan. En dat gebeurde op het belangrijkste moment van het seizoen. Dat bewijst hoe hecht we zijn.”

Met resultaat. “De eerste helft speelden we als jongetjes, de tweede als mannen. NEC had niets in te brengen. Zo beleefden we een vrij makkelijke tweede helft. Zij creëerden niets.”

Na de wedstrijd in Nijmegen is de ontlading groot

Tranen van geluk

De uitschakeling van NEC gaf de Emmenaren een flinke boost. Opnieuw hoopten ze te profiteren van een teleurstellend seizoen. Slachtoffer twee: Sparta. “Natuurlijk hoopten we die eerste wedstrijd te winnen. We hadden kansen genoeg en waren dreigend. Sparta wist dat de thuiswedstrijd nog erg lastig ging worden.”

Lastig was die wedstrijd in Het Kasteel zeker. Met 1-3 werden de Spartanen verslagen en het onmogelijke gebeurde: FC Emmen promoveert naar de Eredivisie. “Tranen in mijn ogen na dat laatste fluitsignaal. Ik zat aan de overkant van het uitvak. Was prachtig om te zien hoe zij losgingen. Die fans worden er zo blij van.”

“Een kwartier voor tijd staan de keeperstrainer en verzorger, die al tig jaar rondlopen, ook al met tranen in de ogen. Het betekent zoveel voor de club. In 2012 was FC Emmen bijna failliet. Supporters en staf die de club ook in mindere tijden trouw bleven. Dan is zo’n beloning toch prachtig?”

Harde kern

De stadions zaten bomvol. Daarover hadden de échte fans gemengde gevoelens. “Ik begrijp dat de harde kern verbaasd is. In zware tijden zat het stadion niet eens halfvol. Maar het is logisch dat goede resultaten meer supporters trekken. Over een vol stadion ga ik niet klagen. Wel klasse dat FC Emmen de trouwe supporters als eerst toegang heeft gegeven tot de seizoenkaartverkoop.”

Telgenkamp hecht veel waarde aan de supporters. “Ze hebben veel voor me gedaan. Het mooiste was na de wedstrijd tegen Sparta. Ik kreeg een spandoek in mijn handen met daarop namen van overleden supporters. Zeker een kippenvelmoment.”

Na de ongelooflijke stunt verzamelden diezelfde fans zich op het Raadhuisplein. “Wat een geweldige dag. De volgende ochtend ben ik gelijk de huldiging gaan terugkijken.”

Bewezen ongelijk

Menig voetballiefhebber schatte de kansen van FC Emmen niet heel hoog in. Zelfs zijn oude teamgenoten hadden er weinig vertrouwen in. “Ik app regelmatig met een paar oude bekenden van Heracles. Pelupessy, Bruns, Breukers en Weghorst waren een beetje aan het dollen: ‘Dat lukt jullie nooit!’ Samen met Sibum (red. trainer Onder 19) moesten we ons staande houden. ‘Let maar op’, reageerden we. Achteraf zijn ze wel zo sportief om ons even te feliciteren.”

Volgens Telgenkamp is FC Emmen van toegevoegde waarde voor de Eredivisie. “Heel Drenthe hunkert naar de Eredivisie. Het stadion zal vol zitten en we hebben geluk dat De Graafschap en Fortuna zijn gepromoveerd. Ook zij zullen moeten strijden om handhaving. De selecties aan het begin van het seizoen zullen het verschil maken.”

Verlengen

De keeper hoopt met FC Emmen een soortgelijke route te bewandelen als zijn ex-club. “Heracles speelde ook jarenlang op het tweede niveau. Sinds de promotie zijn ze niet meer weg te denken uit de Eredivisie. Nu wij nog.”

Binnenkort gaat Telgenkamp om de tafel met FC Emmen. Hij heeft een aflopend contract die hij hoopt verlengen. “Volgens mij is de club tevreden met mij en andersom is dat ook het geval. Daarover maak ik me niet zoveel zorgen."




Aanmelden
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... David de Gea?
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <