Laatste nieuws
13.25Verweij geeft advies: ‘Hij is een verbetering en geen verkeerde aankoop voor Ajax’
13.15Mikautadze haalt fors uit naar Ajax: 'Zat twee maanden in een hotel, ik werd gek'
13.10Van promotie tot degradatie, bij Vitesse was het zelden rustig de laatste 35 jaar
13.00LIVE FA Cup | Manchester City en Chelsea strijden op Wembley om eerste finaleplaats
13.00Slot vertrouwt niet op goed gevoel: 'Toen dacht ik: we winnen met dubbele cijfers'
12.55‘Basisklant Feyenoord raakt geblesseerd; meespelen in bekerfinale zeer onzeker’
12.52'Fikse tegenvaller voor Feyenoord: Slot moet sterkhouder mogelijk missen in bekerfinale'
12.45Mikautadze verpieterde bij Ajax in hotelkamer: 'Ik werd gek'
12.35'Woerts komt met nieuws: Hendriks en Vahle maken overstap naar concurrent'
12.26Jack de Gier over bekerfinale: ‘NEC heeft speciaal plekje in mijn hart, maar Feyenoord is favoriet’
12.20The Athletic noemt 2 Nederlanders als geschikte opvolgers Ten Hag bij Man United
12.15Seedorf zet zich in voor gelijkheid: 'Of ik nog coach wil zijn? Op dit moment niet'
12.05Willem II verrast met opvolger Martin van Geel: Goirlese zakenman (36) wordt algemeen directeur
12.00'Gimenez vertrekt komende zomer bij Feyenoord, drie grootmachten azen op spits'
12.00‘Mark van Bommel in beeld om trainer te worden bij Italiaanse grootmacht’
12.00‘Gimenez wil per se weg bij Feyenoord; drie absolute topclubs staan klaar’
12.00De swingende Brit die als speler van Real een staande ovatie kreeg in Camp Nou
11.45Feest voor Dirk Kuyt en PSV-icoon Timmy Simons met promotie in België: ‘Dit is fantastisch’
11.40Emery roemt veelbesproken Martínez: 'De beste keeper van de wereld'
11.40'Geweldige' Slot krijgt advies: 'Dan wordt hij de Ferguson van Feyenoord'
11.22VZ Kort: Emi Martínez krijgt twee keer geel en geen rood, maar is wel geschorst
11.20Dost heeft 'geen zin' in bijwonen bekerfinale: 'Wel wat doen richting de groep'
11.10Oranje-opponent Bosnië presenteert nieuwe bondscoach
11.05Positie Ten Hag op de tocht: 3-voudig CL-winnaar wil trainer Man United worden
10.59'Voor de ontwikkeling van het spel is Neuer net zo belangrijk als Messi'
10.49Clubicoon geeft PSV advies voor transferzomer: ‘Ik zou met hem niet doorgaan’
10.45Opvallend Ajax-pleidooi van Jonker: 'Hij heeft dit gecheckt bij Van Gaal'
10.40'Ajax 1 was altijd mijn droom, doe er alles aan om het werkelijkheid te maken'
10.25Wanprestatie Juventus: 'Ik had in de rust iedereen kunnen wisselen'
10.15Engelse fans hekelen 'hebzucht' topclubs en UEFA: 'FA Cup betaalt de prijs'
09.58PSV baalt van dubieuze goksponsor: 'Andere partijen betalen daar geld voor'
09.58'Ødegaard-route' voor toptalent Güler: 'Ajax of PSV zou nu zeker niet gek zijn'
09.55Vitesse-trainer Sturing heeft na degradatie heldere boodschap voor eigen spelers
09.38Bijzonder gerucht uit Turkije: Galatasaray richt pijlen op Gravenberch
09.35Vitesse komt niet in de buurt van record: deze club kreeg ooit 72 strafpunten
Resultaten x

Gonzalo García: "Verrast hoe Real Madrid zich telkens herpakt"

Gonzalo García García liet de voetballiefhebbers in Nederland smullen van zijn acties. Kappen, draaien, steekpassjes. Bij onder meer Heracles Almelo, sc Heerenveen en FC Groningen groeide hij uit tot een publiekslieveling. Zijn opleiding doorliep hij bij Real Madrid, dat zaterdag voor de derde keer op rij de Champions League kan winnen. "Dat verwacht ik zeker, maar het gaat niet gemakkelijk worden."
25-05-2018 07:00 door Sander Berends

"Ik heb veel wedstrijden van Real Madrid bekeken. Ik zie sowieso veel duels in de Spaanse Liga. In de competitie speelt Real Madrid vaak slecht dit seizoen. Maar in de Champions League verrassen ze me telkens weer. Als ik ze zie tegen Bayern München, Juventus en Paris Saint-Germain. Dan vraag ik me iedere keer af waar ze die kracht en klasse weer vandaan halen", vertelt García García, die in Nederland ook nog voor AGOVV Apeldoorn en VVV-Venlo speelde, tegenover ELF Voetbal.

Zaterdag zit hij om 20.45 uur zeker voor de televisie. "De Champions League-finale wil ik zien. Liverpool is voor Real Madrid een lastige tegenstander. Ze spelen anders dan hun vorige Europese tegenstanders dit seizoen. Ze zijn razendsnel en gevaarlijk in de counter en kunnen op veel ervaring leunen. Eén moment kan fataal zijn. Liverpool is ook echt een team. Real Madrid had in de Champions League dit seizoen niet altijd de controle. Maar het blijft een finale, een wedstrijd op zich."

Teamgenoten

Een sjaal of een muts haalt de nu 34-jarige Spanjaard niet tevoorschijn. "Ik heb voor Real Madrid gespeeld en vind hun speelwijze mooi, maar ik ben nooit fan geweest. Dat gevoel is niet veranderd. Na mijn afscheid heb ik regelmatig Madrid bezocht, maar ik heb nooit meer het stadion of het trainingscomplex aangedaan. In de stad wonen nog diverse vrienden van me. Met mijn teamgenoten van destijds heb ik geen contact meer."

Hij somt er enkelen op verzoek op. "Alvaro Arbeloa, José Manuel Jurado (later Schalke 04 en Atlético Madrid, red.), Roberto Soldado (nu Fenerbahçe SK, red.) en Borja Valero (nu Internazionale, red.) hebben het topvoetbal allemaal gehaald. Maar ik heb ze nooit meer gesproken. Als ik naar Spanje terugga, is bijna altijd Compostela mijn bestemming. Mijn familie woont daar. Ik heb er nog veel vrienden."

Zijn laatste bezoek aan Nederland dateert alweer van twee jaar geleden. "Het ontbreekt aan tijd. Het is leuk om Nederland op te zoeken, maar met mijn werk is dat nu erg lastig. Na mijn knieoperatie heb ik eerst in Nederland gerevalideerd, maar daarna ben ik teruggegaan naar Compostela om daar de volgende stappen te zetten. Bij CD Compostela (Segunda División B, red.) probeerde ik fit te worden. Ik heb nog enkele maanden gevoetbald, maar de pijn in mijn rechterknie bleef. Ik besloot daardoor vorig jaar om te stoppen."

Op 4 april 2016 scheurde hij als speler van Heracles Almelo de binnenband van zijn knie af in een duel met de beloften van ADO Den Haag. “Mijn knie wordt helaas nooit meer de oude. Ik had een mooie aanbieding van New York Cosmos uit de Verenigde Staten op zak. Voetballen daar had me geweldig gebleken. Maar dat zat er helaas niet meer in. Ik moest aan mijn fysieke gesteldheid denken. Het was geen gemakkelijk besluit, wel het beste besluit.”

Play-Offs

Er kwam al snel een nieuwe uitdaging op het pad. Sinds dit seizoen is García García assistent-trainer van Esbjerg fB, dat afgelopen maand als tweede eindigde in de Deense Eerste Divisie. Op vijf punten van kampioen Vejle BK. Met Esjberg strijdt hij momenteel via de Play-Offs om promotie. Donderdagavond werd met 1-0 verloren bij Silkeborg IF, de nummer elf van de Superliga. Zondag volgt in eigen huis de finale. "We hopen natuurlijk op promotie. Dat zou geweldig zijn."

"Esbjerg fB hoort qua grootte thuis op het hoogste niveau. Maar dat geldt ook voor Silkeborg IF. Dat heeft dit seizoen ook een goede ploeg, maar kende wat pech." Vorig jaar werd hij door Ted van Leeuwen, technisch directeur van Esbjerg fB, gevraagd voor de trainersfunctie. "Ik had net mijn laatste trainersexamen in Madrid met een positief resultaat afgelegd en mijn licentie op zak. Als speler dacht ik altijd reeds na over tactiek en over speelwijzen. Ik wist toen al dat ik trainer zou worden. Tijdens mijn carrière heb ik in Spanje al de eerste diploma's binnengehaald."

Bij Esbjerg fB, waar de Nederlander John Lammers hoofdtrainer is, bevalt het hem goed. "Vooraf informeerde ik bij Jakob Poulsen en Kristian Bak Nielsen, met wie ik samenspeelde bij sc Heerenveen. Maar ook bij Tim Sparv, met wie ik in een team bij FC Groningen voetbalde en nu voor FC Midtjylland uitkomt. Zij waren positief over de competitie en het land.”

“Alles lijkt op Nederland. Het land, de competitie, de mensen. Al zijn die hier misschien nog iets relaxter. Esbjerg is een leuke stad, de nummer vijf stad van Denemarken. Het lijkt op een Nederlandse stad. Ik woon met mijn vriendin, zoontje van vier jaar en dochtertje van elf maanden in het centrum. Het bevalt hen ook goed. We hebben hier ook al vrienden."

Taal

"Ik kan hier ook Spaans spreken. Agus is een Spanjaard, die bij ons als centrale verdediger speelt. En we hebben een Uruguayaan (Edgardo Andrés Schetino, red.), die is gehuurd van Fiorentina. Maar in Esbjerg wonen best veel buitenlanders, omdat hier een groot energieconcern is gevestigd. Er werken bijvoorbeeld veel Colombianen. We spreken wel eens met hen af."

Het leven als assistent-trainer bevalt hem goed. "Ik kwam er al snel achter dat ik een goede keuze heb gemaakt. Dit vak ligt me en in het trainerschap wil ik graag de volgende stappen maken. Straks wil ik graag ergens hoofdtrainer worden. Waar? Dat maakt me niet uit. In Nederland? Waarom niet. Dat zou me erg leuk lijken." In het najaar keek hij nog rond in de keuken bij Borussia Dortmund. “Peter Bosz en Hendrie Krüzen waren daar trainers. Ze hebben laten zien hoe ze trainen en werken. We hebben gesproken over hun filosofie. Dat was amazing om mee te maken.”

Na de Play-Offs wacht een vakantie. "We gaan een week naar Cyprus. Daar heb ik ook vrienden wonen door het voetbal." García García speelde 2,5 jaar voor Anorthosis Famagusta en een jaar voor AEK Larnaca. "Dan wil ik voornamelijk uitrusten, niets doen, haha. Dan nog door naar de familie in Compostela. Het was een lang seizoen. Hopelijk kunnen we dat zondag met een mooi feest beëindigen."




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <