Resultaten x

Krijgt Paul Pogba statistisch gezien terecht een basisplek bij Frankrijk?

De Haantjes is niet voor niets de bijnaam van Frankrijk, want hoewel de Fransen een van de beste selecties van het wereldkampioenschap hebben, is er toch weer een brandje te blussen voor bondscoach Didier Deschamps. De grote vraag: wat te doen met Paul Pogba?
12-06-2018 15:55 door Tim Beck

In de oefenwedstrijd tegen Italië van vorige week werd het steeds duidelijker: niet alle fans zitten te wachten op een basisplaats voor Paul Pogba. De middenvelder van Manchester United werd door de Franse media beoordeeld met een zware onvoldoende voor zijn optreden tegen de Italianen. De Franse supporters hadden hetzelfde gezien en trakteerden Pogba op een fluitconcert toen hij werd gewisseld in de tweede helft. 

Pogba gold jarenlang als de opperhaan tussen de andere haantjes, maar sinds zijn transfer naar de Premier League is hij zijn kleuren enigszins aan het kwijtraken. Er gingen de laatste weken al stemmen op om Pogba op de bank te zetten tijdens het wereldkampioenschap, maar de bondscoach heeft inmiddels aangegeven dat hij op de bres springt voor zijn fysiek sterke middenvelder. “De kans is zeer groot dat hij een basisplaats heeft”, vertelde Deschamps. “Ik ben blij met wat hij voor het team doet, dat telt voor mij.”

In de wedstrijd tegen Italië

Vertrouwen Deschamps

Dat betekent dat van het viertal Blaise Matuidi, N'Golo Kanté, Steven N'Zonzi en Corentin Tolisso er twee buiten de basis gaan vallen. Op het eerste oog zullen Matuidi en N'Zonzi genoegen moeten nemen met een plekje op de bank. En natuurlijk is er dan ook nog een variant waarbij Frankrijk aanvallender voor de dag komt en Nabil Fekir of Thomas Lemar op de positie van aanvallende middenvelder terechtkomt. 

Er zal dus met een extra kritische nood naar Pogba worden gekeken. Twee jaar geleden maakte hij met veel tromgeroffel de overstap naar Manchester United, maar in de formatie van José Mourinho heeft de Fransman ook nog geen beklijvende indruk kunnen maken. Is het dus wel terecht dat Pogba zoveel vertrouwen krijgt van Deschamps? Om dat te kunnen beoordelen leggen we zijn statistieken van dit seizoen naast die van zijn concurrenten bij Les Bleus.

Assists

Alle middenvelders spelen in een van de topcompetities in Europa. Natuurlijk, het valt niet een op een te vergelijken, maar het zegt wel iets over het jaar dat de spelers hebben gedraaid. Allereerst de passing: wat betreft aangekomen passes kan Matuidi (91%) de beste statistieken overleggen. Toch is het verschil niet groot, want Pogba staat met 85% het laagst. Toch wint Pogba dit onderdeel wel van zijn collega-middenvelders, want hij gaf afgelopen seizoen verreweg de meeste assists en creëerde gemiddeld de meeste kansen. De enige die wat dat betreft enigszins in de buurt blijft is Kante.

Waarschijnlijk kiest Deschamps voor een middenveld met mannetjesputters, getuige het selecteren van deze middenvelders. Een iets frivolere speler als Adrien Rabiot hoefde zijn koffers bijvoorbeeld niet in te pakken. Dus kan het middenveld wel wat creatief en aanvallend vermogen gebruiken. De volgende statistiek is wat dat betreft erg belangrijk: hoe doen de middenvelders het voor de goal? Ook deze statistiek wint Pogba, hoewel er wel het een en ander op hem is aan te merken. Weliswaar scoort Pogba het meest, maar hij komt ook het vaakst in scoringspositie. Met 38 procent is zijn schot niet heel accuraat. Eén ding scheelt: alleen Tolisso is met 52 procent veel nauwkeuriger wat betreft zijn schoten.

De laatste statistiek: het verdedigende vermogen van de middenvelders. Verdedigend steken N’Zonzi en Kante er bovenuit. Vooral de eerste kan hele goede statistieken laten zien. Vooral in het stoppen van dribbelende tegenstanders is hij geweldig, net als Kante overigens. Pogba doet het statistisch niet slecht, maar ook niet bijzonder. Al met al kun je wel concluderen dat het terecht is dat Pogba op basis van zijn statistieken een basisplek krijgt toebedeeld bij Frankrijk. Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 3 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
transfergeruchten Laatste: 'Marcel Keizer verliest uitblinker Bruno Fernandes aan Manchester United'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <