Resultaten x

Dit is Ravshan Irmatov, de scheidsrechter die zijn WK-record gaat verstevigen

In eigen land moet Ravshan Irmatov het doen met wedstrijden als Neftchi – Nasaf Qarshi. Het contrast zal voor de Oezbeekse WK-scheidsrechter dan ook groot zijn. En toch weet Irmatov als geen ander wat hem komende maand te wachten staat. In Rusland fluit hij immers zijn tiende wedstrijd op een wereldkampioenschap.
12-06-2018 20:30 door Nick de Jager

De naam zal u wellicht niet meteen iets zeggen, maar Ravshan Irmatov is voor een deel de reden dat Nederland de finale van het WK 2010 behaalde. In aanloop naar het doelpunt van Giovanni van Bronckhorst haalde Mark van Bommel de Uruguayaan Walter Gargano hard neer. Het was een overtreding, maar Irmatov beoordeelde het niet zo. Wesley Sneijder en Demy de Zeeuw konden daardoor de bal bij Van Bronckhorst krijgen, de rest is geschiedenis. De linksback knalt de bal achter keeper Fernando Muslera en zet de eerste stap naar een finaleplek voor Oranje.

Irmatov had wat moeite de halve finale tussen Uruguay en Nederland onder controle te houden, maar kon voor de rest terugkijken op een prima toernooi. De Oezbeek was pas 32 jaar, maar kreeg menig grote wedstrijd toebedeeld. Hij was in 2010 de jongste scheidsrechter sinds 1934 die de openingswedstrijd van een WK mocht leiden en kreeg in de kwartfinale de leiding over de topper Argentinië – Duitsland. Over het algemeen deed hij dit met verve. Met vijf wedstrijden had hij zijn naam in de internationale scheidsrechterswereld gevestigd.

In 2014 was het vertrouwen van de FIFA ietwat brozer. Een halve finale zat er niet meer in, en ook in de groepsfase kreeg Irmatov niet de grootste wedstrijden. Veel maakte dat niet uit, Irmatov was namelijk op recordjacht. In de historie van het wereldkampioenschap slaagde geen enkele arbiter erin meer dan acht wedstrijden te leiden. Na de vijf matchen in 2010 was Irmatov echter op de goede weg. Drie wedstrijden in de groepswedstrijden zetten hem gelijk met Joël Quiniou (Frankrijk), Benito Archundia (Mexico) en Jorge Larrionda (Uruguay). Het leiden van de kwartfinale tussen Costa Rica en Nederland gaf Irmatov een monopolie bovenaan de ranglijst.

Het is de vraag of het record van Irmatov lang houdbaar is. Vanaf 2026 telt het WK 48 landen en zal een scheidsrechter gemiddeld meer wedstrijden fluiten. Irmatov zal tegen die tijd niet meer meefluiten, wat zijn record relatief makkelijker te verbreken maakt.

De Oezbeek kan het te verbreken getal deze zomer echter flink scherp stellen. De verwachting is dat Irmatov minimaal drie wedstrijden mag fluiten, wellicht zelfs vier. Hij zou daarmee op twaalf of dertien WK-wedstrijden komen. Binnen het huidige scheidsrechterskorps komt niemand bij dergelijke aantallen in de buurt. En wat maakt het dan uit dat de Oezbeekse competitie weinig grotere ploegen dan Neftchi en Nasaf Qarshi bezit? Als één scheidsrechter het komende WK ervaring heeft, is het Ravshan Irmatov wel.Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 3 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
transfergeruchten Laatste: 'Marcel Keizer verliest uitblinker Bruno Fernandes aan Manchester United'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <