Resultaten x

Spanje in shock: wat betekent Real-aanstelling Lopetegui voor het Spaanse elftal?

Geen Mauricio Pochettino, Míchel of Michael Laudrup, maar Julen Lopetegui is de nieuwe coach van Real Madrid. Binnen Spanje is het nieuws als een bom ingeslagen. Wat heeft dit voor invloed op het Spaanse elftal?
12-06-2018 21:34 door Nick de Jager

De zomer is nog amper begonnen en Florentino Pérez heeft het alweer voor elkaar: de Real Madrid-voorzitter is erin geslaagd iedereen te verrassen. De Spaanse media schreven pagina’s vol over Maurico Pochettino. De Argentijnse succescoach van Tottenham Hotspur was dé favoriet om Zinedine Zidane op te volgen bij Real Madrid en ondanks moeizame onderhandelde weigerden de Madrilenen op te geven.  “Wanneer Real Madrid je roept, moet je luisteren”, liet Pochettino begin juni zelf al een vorm van interesse blijken. Ook outsiders als Míchel en Michael Laudrup werden in verband gebracht met de job.

De uiteindelijke opvolger – Julen Lopetegui – bleef in de media totaal buiten schot. Heel apart is dat niet. De coach zat als bondscoach van Spanje binnen in de voorbereiding van een WK, hij heeft wel wat andere dingen te doen. Bovendien kan men hem op clubniveau tot zover geen internationale topcoach noemen. In dienst van de nationale bond deed hij het als coach van Spanje en Spanje onder 21 uitstekend, maar dagelijks op het veld staan bij FC Porto verliep catastrofaal. Na anderhalf jaar werd hij ontslagen.

Waarom?

Bij de aanstelling horen dan ook twee vragen. Waarom kiest Real Madrid voor hem en waarom wordt de aanstelling nu bekend? De eerste is nog wel te verklaren. Er zijn op dit moment niet veel internationale toptrainers op de markt en het lospeuteren van een trainer van Pochettino bleek niet mogelijk. Kortom: Pérez moest zich richten op trainers met een minder cv. Lopetegui komt dan helemaal niet zo slecht uit de strijd. De bondscoach liet Spanje de afgelopen twee jaar goed voetbal spelen, was zowel in zijn spelers- als trainerscarrière al aan Real Madrid verbonden en heeft naar verluidt een uitstekende band met spelers als Isco en Sergio Ramos. Het is niet ondenkbaar dat laatstgenoemde Pérez een tipje heeft gegeven.

Waarom nu?

De tweede vraag is lastiger. Spanje staat aan de vooravond van het WK en speelt over drie dagen zijn opening tegen Portugal. Kranten als Marca benadrukken al het gevaar op instabiliteit in de Spaanse selectie. “Het is idioot om aan de inzet van Lopetegui te twijfelen, maar de onvrede van de voetbalbond is logisch. Luis Rabiales (voorzitter Spaanse voetbalbond) kent zijn eerste tegenslag en natuurlijk, het is raar dat een Real Madrid-coach Gerard Piqué zal trainen.”

De selectie van Spanje telt zes spelers van Real Madrid en vier spelers van FC Barcelona. Ook Atlético Madrid is met drie spelers ruim vertegenwoordigd. Twee- of driespalt lonkt. Het ligt voor de hand dat elke keuze van Lopetegui nu onder een extra vergrootglas komt te liggen. Gebeurt het niet in de spelersgroep, dan wel in de media en onder de supporters. Wereldkampioen worden met Spanje was al de grootste uitdaging die de carrière van Lopetegui tot zover kende. Met zijn aanstelling bij Real Madrid is die klus nog veel moeilijker geworden.Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 3 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Feyenoord - Ajax KNVB Beker
transfergeruchten Laatste: 'Marcel Keizer verliest uitblinker Bruno Fernandes aan Manchester United'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <