Laatste nieuws
22.50Ajax stelt geen interim-directeur voor geschorste Kroes aan, maar laat drie personen de taken overnemen
22.45Roda JC verzuimt in eerste divisie gelijk te komen met koploper Willem II
22.45Roda JC laat dure punten liggen in strijd om directe promotie, enorme blunder van Ronald Koeman junior
22.43Felle Woerts constateert: 'Feyenoord wordt door de gemeente de stad uitgedreven'
22.40Na Dirk Kuyt promoveert ook PSV-icoon Timmy Simons naar hoogste niveau in België
22.36Hans Kraay junior heeft live in de uitzending nieuws over Hedwiges Maduro
22.35Roda JC lijdt door basisdebutant zeer duur puntenverlies in jacht op promotie
22.33Precies 35 jaar geleden: de beroemdste warming-up ooit
22.25Ronald Koeman jr. gaat de wereld over met ontzettend knullig moment
22.20'Heerenveen gaat niet in zee met Van Persie: Friezen hebben nieuwe trainer binnen'
22.20Straf Vitesse klinkt vernietigend, maar stiekem werpt licentiecommissie een reddingsboei naar Vitesse
22.08Milan van Ewijk diep onder de indruk van landgenoot: ‘Hij is buitengewoon goed’
22.01Roda verspeelt dure punten, Dordrecht overtuigt, NAC verslikt zich in Den Bosch
22.00Ongekende flater: Ronald Koeman junior grote schlemiel van de avond
22.00'Geelzwart Vitesse-hart bloedt, hoop dat gifbeker nu eindelijk leeg is'
22.00FC Dordrecht imponeert opnieuw; belabberde prestatie Jong Ajax in Helmond
21.58Roda krijgt deksel op de neus, Comedy Capers in Velsen en Den Bosch
21.50Dender voor het eerst sinds 2008 onder Boskamp terug op hoogste niveau België
21.43Bizarre KKD-goal: Koeman jr. denkt vrije trap te krijgen, FC Emmen profiteert
21.41Rogier Meijer krijgt pikante vraag over Feyenoord in aanloop naar bekerfinale
21.30Hoe gaat het nu met? 10 voormalig transfertargets van PSV
21.27Kraay koppelt Van Persie aan KKD-club: 'Is denk ik een makkelijkere tussenstap'
21.16Guardiola bevestigt zorgen om Haaland en gaat in op vertrek Palmer
21.16Guardiola bevestigt zorgen om Haaland en looft Palmer
21.12Manchester United presenteert man die Ten Hag aan nieuwe spelers moet helpen
21.10Pak 50x je inleg wanneer Barcelona El Clásico wint van Real Madrid!
21.08Pijn bij Janssen en Supportersvereniging Vitesse: 'Ons geelzwarte hart bloedt'
21.00'Real Madrid-veteraan neemt na kleine 400 duels afscheid, Inter toont interesse'
20.57Besiktas doet uitstekende zaken en voert druk op Trabzonspor flink op
20.45Meijer heeft bijna fitte groep en ziet kansen tegen Feyenoord
20.45Praat mee op VP: Cagliari - Juventus
20.33Driessen heeft Kroes-nieuws: 'De kans op een terugkeer is groter geworden'
20.30Hoe gaat het nu met? 10 voormalig transfertargets van Feyenoord
20.22Boilesen wilde stoppen: 'Had duistere gedachten'
20.13'Real Madrid-icoon zwaait na veertien jaar trouwe dienst af'
Resultaten x

Ajax en de verdwenen honderd miljoen euro aan miskopen en salariskosten

Ajax hoopt op korte termijn recordaankoop Dusan Tadic presenteren. Het verleden heeft geleerd dat Amsterdamse recordtransfers niet altijd een garantie voor succes zijn geweest. Een top tien van de grootste Amsterdamse transferflaters. Over honderd miljoen aan weggegooide euro’s. 
22-06-2018 14:44 door Steven Kooijman

10. Nikos Machlas. 8,5 miljoen euro, gekocht van Vitesse

Nikos Machlas was de duurste Ajax-spits van de twintigste eeuw. De Europees topscorer van het seizoen 1997/98 kon in zijn Amsterdamse jaren (’99-’03) de supporters zelden bekoren. Dankzij een trits aan legendarische missers kreeg de Kretenzer de bijnaam Lachgas. In zijn vierde seizoen werd de Griek, met een jaarlijkse gage van vier miljoen de beste verdienende speler van de Eredivisie, verbannen naar het tweede elftal. Het geduld met de voormalige Vitesse-spits was op.

9. Giorgi Kinkladze. 8 miljoen euro, gekocht van Manchester City

Ha, dat waren nog eens tijden! Het grote Ajax kocht op voorspraak van trainer Morten Olsen een speler van het armetierige Manchester City. De Georgiër kostte vijftien miljoen gulden, vreemd eigenlijk voor een speler die verklaarde desnoods kruipend naar Amsterdam te willen komen. Kinkie speelde tot zijn afgrijzen nooit op zijn favoriete nummer 10-positie. Nadat Olsen in een hemeltergende ontslagsoap was vervangen door Jan Wouters, waren de dagen van de Georgiër in de Arena geteld. Kinkladze speelde slechts twaalf competitieduels voor Ajax.  

8. Rob Wielaert. 3,15 miljoen euro, gekocht van FC Twente

Ooit verscheen er op eenvan de vele Ajaxwebsites een top tien van de slechtste Ajacieden ooit. Rob Wielaert eindigde op een keurige derde plaats. Say no more.

7. Jan Mulder. 1,3 miljoen gulden, gekocht van Anderlecht

Jan Mulder werd in het seizoen 1972/73 voor het destijds astronomische bedrag van 1,3 miljoen gulden overgenomen van Anderlecht. Het fenomeen uit Bellingwolde moest op termijn de opvolger worden van Johan Cruijff, maar flopte echter volledig in Amsterdam. Aan de kwaliteiten van de centrumspits lag het niet, wel aan een slepende knieblessure. In ’75 hing Mulder, dertig jaar pas, gedesillusioneerd zijn kicksen aan de wilgen.   

6. Timothée Atouba. Jaarsalaris van 1,4 miljoen euro, overgekomen van HSV

Eerlijk is eerlijk, Ajax heeft nooit een transferbedrag voor Atouba hoeven betalen. Maar toch, een jaarsalaris van 1,4 miljoen euro was bij nader inzien een tikkie aan de hoge kant. De verdediger uit Kameroen speelde in anderhalf jaar één hele competitiewedstrijd voor Ajax. Volgens René van der Gijp voetbalde de protégée van Mino Raiola op klapschaatsen.  

5. Froylán Ledezma. 4,5 miljoen euro, gekocht van LD Alajuelense

Toen het Costa Ricaanse wonderkind Froylán Ledezma in 1997 op Schiphol aankwam, vochten de voorzitters van Ajax en Feyenoord om zijn handtekening. Ledezma had op een jeugdtoernooi voor Feyenoord gespeeld, maar koos voor Ajax. De aanvaller werd in het koude Nederland overmand door heimwee, nam het niet zo nauw met de discipline en keerde na twee jaar opgelucht huiswaarts. De enige twee wedstrijden die Ledezma in het eerste speelde, waren tijdens een trainingskamp in Griekenland… Dat hij als Ajacied op vakantie in zijn geboorteland in een discotheek had staan zwaaien met een revolver, was ook al geen aanbeveling geweest.

4. Albert Luque. 8 miljoen euro, gekocht van Newcastle United

Weggestuurd uit de jeugdopleiding van Barça, belandde de Spaanse international Luque via Mallorca, Deportivo la Coruña en Newcastle United in de zomer van 2007 in Amsterdam. De komst van de Catalaan, die een paar jaar eerder nog op de nominatie had gestaan om Messi in Camp Nou te vervangen, mondde uit in een fiasco. Zijn grootste wapenfeit: een vechtpartij met ploeggenoot Luis Suárez in de rust van Feyenoord - Ajax. Luque werd na een armetierig debuutseizoen tweemaal verhuurd aan Málaga, waarna zijn Amsterdamse dienstverband erop zat. Behalve de transfersom van acht miljoen zag Ajax ook nog eens zes miljoen aan salariskosten in rook opgaan. Tel uit je verlies.

3. Márcio Santos. 5 miljoen euro, gekocht van Fiorentina

Ietwat overmoedig geworden na de Champions League-zege haalde Louis van Gaal in de zomer van ’95 een heuse wereldkampioen naar de ArenA. En niet zomaar eentje, want Márcio Santos was op het WK van 1994 opgenomen in het wereldelftal. Maar nadat de Braziliaan voet op Hollandse bodem had gezet, ging werkelijk alles mis. Allereerst kreeg de trotse Zuid-Amerikaan naar eigen zeggen te weinig respect van zijn coach, vervolgens rolde hij van de ene in de andere blessure. Eindelijk fit, in december van het volgende jaar, volgde zijn mythische rode kaart in de thuiswedstrijd tegen PSV, nadat hij als invaller al na zestien seconden aan het shirt van Luc Nilis was gaan hangen. Een paar dagen eerder was hij bij het tweede ook al uit het veld gestuurd. Het zou niet meer goed komen tussen Santos en Ajax. 

2. Ivan Gabrich. 5 miljoen, gekocht van Newell’s Old Boys 

Je kon ontzettend lachen met die olijke Argentijn, zo vertelde oud-Ajax-doelman Fred Grim ooit. Maar na een half jaar met hem getraind te hebben wist Grim nog steeds niet of hij linksbenig of rechtsbenig was. Kortom: Gabrich, de bonkige spits die Patrick Kluivert moest vergeten en was gehaald op basis van videobeelden, kon er geen kloot van. Na de eerste, pijnlijk verlopen invalbeurt van Gabrich, kwam Frank de Boer briesend de kleedkamer in: “Wie heeft godverdomme deze spits gehaald?” Louis van Gaal had een belangrijke stem gehad in de transfer. Op de vraag wat de voornaamste kwaliteiten van de Argentijnse boomstam waren, had Van Gaal geantwoord: “Gabrich is een balvaste spits die nóóit omvalt en voor veel doelpunten gaat zorgen!” In de tien wedstrijden die Gabrich mocht opdraven, viel hij wél om maar scoorde hij niet. Via de achterdeur verdween hij naar Merida, dat uitkwam in de Spaanse tweede divisie.

1. Miralem Sulejmani. 16,25 miljoen, gekocht van sc Heerenveen

Goed, in de zomer van 2008 was clubicoon Marco van Basten bij Ajax als de grote Verlosser aangesteld. Na vier titelloze jaren werd het de hoogste tijd dat de kampioensschaal weer in de Amsterdamse prijzenkast zou belanden. Van Basten maakte zich sterk voor Miralem Sulejmani, de tiener die Ajax een half jaar eerder in Heerenveen helemaal scheel had gespeeld. Technisch manager Danny Blind bleek ook al een fan van de behendige Serviër en zo kon het gebeuren dat Ajax 16,25 miljoen euro betaalde voor Sulejmani. Voor hetzelfde geld had Manchester United een paar jaar eerder een andere tiener ingelijfd: Cristiano Ronaldo. Waar CR7 zou uitgroeien tot de beste speler van de wereld, daar blokkeerde Mickey onder het juk van zijn gigantische prijskaartje. Wel vulde hij zijn zakken. Tot overmaat van ramp diende Sulejmani zijn peperdure contract uit om gratis de deur uit te lopen. Inclusief salaris had de Serviër Ajax 28 miljoen euro gekost.    




Aanmelden
superelf Laatste: Superelf Wout Brama, Twents boegbeeld
jukebox Laatste: DE JUKEBOX: Carlens Arcus (Vitesse)
avonturiers Laatste: Freek Schipper mag zich een Chinese local noemen: “Fans riepen telkens ‘hipet’, bleek dat mijn Chinese naam”
kleedkamerhumor Laatste: Etienne Vaessen, grappenmaker bij RKC Waalwijk: "Je ziet het bijvoorbeeld aan de grijns op m’n gezicht"
transfergeruchten Laatste: Ocampos na 113 minuten weg bij Ajax?
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
Privacyverklaring
X <