Resultaten x

Wat als Ziyech toch bij Ajax blijft?

Twee weken na het einde van het WK voor Marokko meldde Hakim Ziyech zich weer bij Ajax Dat was volgens afspraak, en derhalve niet erg verrassend. Minder voor de hand liggend is dat Ziyech zijn goede humeur had meegenomen: de spelmaker stond lachend op het trainingsveld en leek zich te amuseren.
10-07-2018 09:00 door Jan Willem Spaans

Dat Ziyech zich nog eens content zou tonen in Ajax-outfit leek onwaarschijnlijk na het vorige seizoen. Zeker in de slotfase van de Eredivisie leek Ziyech steeds vaker met de pest in zijn lijf rond te lopen. Geef hem eens ongelijk. Ajax speelde een flets seizoen, voorafgegaan door persoonlijk leed van haast ongekende omvang. En dan was er na PSV-uit nog die groep die de bus opwachtte. Naar verluidt was er zelfs een of andere idioot Ziyech te lijf gegaan. Het zou logisch zijn als Ziyech nog altijd nukkig rond zou lopen, maar het omgekeerde was het geval. Dat doet onvermijdelijk de vraag opkomen: wat als Ziyech niet verkocht wordt?

Het zou voor Ajax geen groot financieel probleem zijn. Ongetwijfeld zal de club bij het inkopen van Dusan Tadic en Zakaria Labyad gerekend hebben op een lucratieve deal voor Ziyech, maar het eigen vermogen van Ajax is zo riant dat er geen man overboord is als de clubkas eens een zomer niet riant gespekt wordt. Ziyech heeft bovendien nog een contract tot 2021, dus ook volgende zomer zou hij nog een flinke transferwaarde vertegenwoordigen. Financieel directeur Jeroen Slop zou er dus geen slaap over verliezen mocht Ziyech op 1 september nog dagelijks naar De Toekomst komen.

Dat geldt wel voor trainer Erik ten Hag, die in zo’n geval met een luxeprobleem opgezadeld zit. Met de van blessure terugkerende Frenkie de Jong en de hem goed bekende Labyad heeft hij er op het middenveld al twee opties bij, terwijl met Ziyech geen rekening meer gehouden werd. De Tukker zal uiteraard niet klagen als hij over ruim twee weken tegen Sturm Graz nog steeds kan beschikken over Ziyech. Er zijn per slot van rekening ergere problemen dan dat je onverwacht kan beschikken over één van de meest getalenteerde voetballers op de Nederlandse velden.

Dan Ziyech zelf. Die is heel duidelijk geweest: wat hem betreft is hij op Nederlandse bodem uitgeleerd. Technisch directeur Marc Overmars gaf reeds aan dat hij bereid is mee te werken aan een overgang, op voorwaarde dat ‘de juiste club’ zich meldt. Lees: tegen het juiste bedrag mag Ziyech vertrekken, en Ajax heeft zich in het recente verleden een harde, maar geenszins onredelijke onderhandelingspartij getoond. Met dat alles in het achterhoofd lijkt een breuk tussen speler en club onwaarschijnlijk: als er geen club over de brug komt, zal Ziyech nog een jaar moeten blijven.

Het is natuurlijk goed mogelijk dat deze beschouwingen snel voer voor de prullenbak zijn: in de veranderende voetbalwereld kan het snel lopen. Zeker zodra het WK voorbij is zal de transfercarrousel internationaal in razend tempo gaan draaien. Niemand moet gek opkijken als bijvoorbeeld Leicester City zich na een verkoop van Riyad Mahrez met een flinke zal geld tot Amsterdam wendt. We kunnen er kortom nog steeds vanuit gaan dat Ziyech vertrekt, maar wie de aanvallende middenvelder lachend op het trainingsveld zag, kan zich indenken dat er ergere dingen zijn dan nog een jaar Ajax.

 Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 2 2019Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: PSV - Feyenoord
transfergeruchten Laatste: 'Benfica hangt prijskaartje om de nek van toptalent João Félix'
jukebox Laatste: De Jukebox: Ronald Koeman (TOP Oss)
boulevard Laatste: Ex-liefje Balotelli maakt haar volgers gek met dansje
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... Mauro Camoranesi?
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Cristina Chiabotto
cultheld Laatste: Iván Campo: Koninklijke kelderklasser
superelf Laatste: Superelf Martijn Reuser: Van Van der Sar en Hreidarsson tot Kreek en Kluivert
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
Privacyverklaring
X <