Resultaten x

Lost West Ham United eindelijk belofte in?

De tranen vloeiden rijkelijk op die lente-avond in 2016. West Ham United had na een fantastisch seizoen met 3-2 van Manchester United gewonnen. West Ham United ging Europa in en nam op een fantastische manier afscheid van Upton Park, het iconische stadion. De hemelbestorming zou vervolgens in het Olympisch Stadion van de Spelen van 2012 verder gaan.
10-07-2018 12:29 door Jan Willem Spaans

Boze tongen beweerden dat West Ham zijn achterban vergat en dat ze hun neus intussen zouden ophalen voor de eenvoudige East Enders die van oudsher zaterdagochtend in fabrieken of havens werkten alvorens ze naar Upton Park trokken voor het voetbal. Zo lag het niet helemaal: de East Enders in kwestie zijn door de volledig opgefokte Londense huizenmarkt de stad uitgejaagd. Om in Londen anno 2018 publiek te trekken, was een andere accommodatie noodzaak. De club kreeg dit stadion bovendien in de schoot geworpen voor ver onder de normale kostprijs.

De Europese vuurdoop van het stadion, voor ruim 56.000 man tegen het Roemense Astra Giurgiu, liep uit op een deceptie: de Roemenen schakelden West Ham uit. Het zou symbool staan voor de rampspoed. Slaven Bilic kon het champagnevoetbal dat zijn ploeg op Upton Park speelde niet meenemen op de Jubilee Line richting de intussen tot London Stadium omgedoopte arena. Zijn vervanger David Moyes kon wel definitieve schipbreuk vermijden, maar meer ook niet. De giftige veldbestorming na een kansloze thuisnederlaag tegen Burnley stond symbool voor de enorme onvrede bij de aanhang.

Na twee jaar aanmodderen lijken er nu betere tijden aan te komen. Ondanks de magere resultaten zijn alle seizoenkaarten alweer voor vette bedragen verkocht. Tussenpaus Moyes is afgelost door een grote naam: de ruim ervaren Manuel Pellegrini staat volgend seizoen voor de groep. Hij tekende voor drie seizoenen en zal jaarlijks zo’n elf miljoen pond gaan opstrijken. En dan is het geld nog niet gestopt met rollen in Londen: de transfermarkt moet ook aan de nieuwe dadendrang geloven.

Stadgenoot Fulham moest al toezien hoe West Ham hun rechtsback Ryan Fredericks transfervrij overnam. De 25-jarige vleugelverdediger bleek vorig seizoen ineens één van de beste spelers in het Championship te zijn. Maandag kon West Ham ook Jack Wilshere transfervrij overnemen van Arsenal, eveneens een Londense ploeg. Het is altijd een publiek geheim geweest dat Wilshere als jochie supporter van de Hammer was. Verder is Lukasz Fabianski gehaald voor op doel en in de 21-jarige Issa Diop hebben ze achterin een nieuwe leider waar ze nog jaren mee voort kunnen. Het zal er niet bij blijven ook.

Al wekenlang wordt de club in verband gebracht met Felipe Anderson van Lazio. De Italianen weten uiteraard dat West Ham over een dikke beurs beschikt en proberen derhalve wel het onderste uit de kan te halen, maar het lijkt erop dat die transfer toch spoedig rondkomt. Ook is de club in de markt voor Andriy Yarmolenko, de Oekraïner die bij Borussia Dortmund nooit tot volledige wasdom komt. Andere namen die bij de club genoemd worden bieden ook hoop: Franco Vázquez van Sevilla staat ook in Londense belangstelling. Tot slot is er ook nog sprake van een eventuele terugkeer van Dimitri Payet, de Franse spelmaker die in zijn tijd bij de club tot een absolute publiekslieveling uitgroeide.

Oudere West Ham-fans, authentieke Cockneys, maken op ieder verjaardagsfeestje alle aanwezigen nog steeds gek door te verkondigen dat niet Engeland, maar West Ham in 1966 wereldkampioen werd. Bobby Moore was immers aanvoerder van de Three Lions, en in de finale namen Hammers Geoff Hurst en Martin Peters het doelpunt voor hun rekening. Sinds ’66 heeft Engeland noch West Ham veel gepresteerd. Als de ploeg van Gareth Southgate daar een einde aan brengt, kan het heel wel zijn dat West Ham United, nieuwe stijl, dat voorbeeld volgt.Cover ELF Voetbal magazine, ELF NR 11 2018Nu in de winkel
Aanmelden
Advertorial
superelf Laatste: Superelf Danny Buijs: Van Lodewijks en Vlaar naar Wijnaldum en Kalou
transfergeruchten Laatste: 'PSV wil zich versterken met Bulgaarse Whizkid'
boulevard Laatste: Russische WK-ambassadrice laat iets te veel zien
hoe is het met..? Laatste: Hoe is het met... John Terry?
cultheld Laatste: Lord Bendtner: edelman in onderbroek
elf voetbal betweters quiz Laatste: ELF Voetbal Betweters Quiz: Nederland - Frankrijk
ballenmeisje Laatste: Het ballenmeisje: Sofía Zámolo
voetballer x Laatste: Voetballer X: "Ik heb gracieuze trainers zien veranderen in beulen"
avonturiers Laatste: Waarom Peter Leeuwenburgh na veertien jaar Ajax gelukkiger is in Zuid-Afrika
jukebox Laatste: De Jukebox: Ramon Zomer (Heracles Almelo)
Privacyverklaring
X <